Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Suomalainen menestysresepti

Terhi siivoaisi riisin pois suomalaisten lautasilta – ”Kaurajyvää voi käyttää samalla tavalla”

Miksi syödä ravintoarvoiltaan köyhää riisiä, kun voisi sen sijaan käyttää terveellistä kauraa? Näin ajattelee Terhi Kinnari, jonka intohimona on poistaa riisinjyvät suomalaisten lautasilta tarvittaessa vaikka yksi jyvä kerrallaan.

Terhi Kinnari
Terhi Kinnari

Terhi Kinnari, Kinnarin tila.

Teksti: Minna Perovuo
Kuvat: Sami Heiskanen, Terhi Kinnari
14.12.2024 | Päivitetty 16.12.2024

Kun kauratilan emäntä Terhi Kinnari puhuu kauran hyödyistä, hän aloittaa luettelemalla riisin huonoja puolia.

Kinnarin puheissa nousevat esiin valkoisen riisin heikot ravintoarvot, maaperän mahdolliset arseenipitoisuudet, kaukomailla viljellyn riisin kuljetus Suomeen, vastuullisuus, ja ilmastonmuutos. Hän haluaa, että suomalaiset jättäisivät riisin pois ruokavaliostaan ja siirtyisivät sen sijaan käyttämään enemmän suomessa kasvatettua, kotimaista kauraa.

Kaura on Kinnarille sekä työ että intohimo. Päijät-Hämeessä sijaitseva Kinnarin tila on seisonut paikoillaan yli 350 vuotta. Terhi Kinnari tuli tilalle miehensä Teemun puolisona reilut kymmenen vuotta sitten. Yhdessä he päättivät keskittyä kaura- ja jauhotuotteisiin.

Oman pellon kaurasta on kehitetty myös Suomalainen menestysresepti-kilpailun tuote. Se on valmisruoka, jossa on käytetty kokonaisia kaurasuurimoita. Makuvariaatioina on lempeän tulinen kana, juustoinen jauheliha sekä metsäsienet ja juusto.

Esimerkin voimin kauran puolesta

Kuinka suomalaisten ruokatottumukset saadaan käännettyä niin, että kaura syrjäyttää riisin? Kinnarin suunnitelmana on antaa ensin esimerkki valmiin eineksen muodossa ja siten innostaa heitä ottamaan kaurasuurimo mukaan arjen ruuanlaitossa.

”Moni ei vielä ymmärrä, että kokonaista kauraa voi käyttää ihan samalla tavalla kuin riisiä.

Hämmennyksen määrä on suuri, kun tilallamme vierailevat ryhmät maistavat kaurasuurimoista valmistettua ruokaa”, Kinnari kertoo havainnoistaan.

Kauran sanansaattaja muistuttaa, että maailmassa on harvoja ruoka-aineita, joilla on Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) hyväksyntä kolmelle terveysväittämälle.

”Kaura ja sen sisältämä beetaglukaani parantaa suolistoterveyttä, edistää kolesterolin pysymistä normaalina ja on veren sokerille hyvä hiilihydraatin lähde.”

Terhin elämään kuuluu kiinteästi eläimet. Kinnarin tilalla kasvatetaan suomenhevosia. Tällä hetkellä tallissa on kaksi siitostammaa ja kaksi varsaa.

Mausta ei tingitä

Terhi Kinnari on ehtinyt tehdä työurallaan monenlaista. Ennen Kinnarin tilan emännyyttä hän pyöritti sisustusmyymälää ja kahvilaa. Omana vahvuutenaan hän pitää projektien johtamista ja uskoa omaan tekemiseen.

Hollolassa sijaitseva Kinnarin tila on ennen Suomalainen menestysresepti -kilpailua tuottanut jälleenmyyjille ainoastaan kuivatuotteita, joten valmisruokien valmistus jännittää kokenutta tekijää ihan uudella tavalla. Löytyykö sopimusvalmistaja, kuinka paljon tuotetta on muokattava tehtaan toimintojen mukaan ja minkälaisia kompromisseja matkan aikana on tehtävä. Kinnari aikoo sekä oppia että pitää oman visionsa.

”Mausta ei tingitä. Eikä Hyvää Suomesta -merkistä. Tämä tulee olemaan elintarvike, joka valmistettu ja pakattu Suomessa suomalaisista raaka-aineista.”

Voit seurata Suomalainen menestysresepti 2025 -kilpailua televisiosta MTV-kanavalta keskiviikkoisin kello 20. Jaksot löytyvät myös Katsomosta.

Sarjassa etsitään uusia hittituotteita mm. S-marketin ja Prisman valikoimaan.

Kilpailun kuusi finalistia ovat selvillä keskiviikkona 4.12.2024 kello 21. Finalistien tarinoita julkaistaan tuon jälkeen yksi kerrallaan osoitteessa www.yhteishyva.fi/menestysresepti.

Voittaja ratkeaa ohjelman finaalilähetyksessä MTV:llä keskiviikkona 29.1.2025.