Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Suomalainen menestysresepti

Jackin reseptissä on vain perunaa, suolaa ja pippuria, mutta temppu onkin, mitä tehdä tärkkelykselle

Jack Mattsson tuo Suomalainen menestysresepti -kilpailuun ensimmäisen kerran tuulahduksen Ahvenanmaan saaristosta. Ahvenanmaalta on myös perinteinen perunaresepti, joka tarjoillaan erilaisten täytteiden kera.

Jack Mattsson
Jack Mattsson

Jack Mattsson, Våffelrakan.

Teksti: Minna Perovuo
Kuvat: Sami Heiskanen, Thomas Nordström, Jack Mattsson
11.12.2024 | Päivitetty 11.12.2024

Ahvenanmaalainen Jack Mattsson päätyi Suomalainen menestysresepti-kilpailuun kuin Napakymppi-ohjelmaan ennen vanhaan: työkaveri ilmoitti. Kilpailu ei ollut Mattssonille entuudestaan tuttu, sillä suomenkielistä tv-ohjelmaa ei ole voinut katsoa ruotsiksi tekstitettynä.

Onneksi Mattssonin kollega tiesi kisasta ja sai hänet kiinnostumaan osallistumisesta. Etenkin kun tuote oli jo valmiina: Mattsonilla on ruokarekka, joka tarjoaa ahvenanmaalaista perinneruokaa rårakaa, eli raastetusta perunasta ohueksi paistettuja lettuja. Mattsson on antanut sille suomenkieliseksi nimeksi vohvelirösti tai Våhvelirösti, kuten kilpailutuotteen kirjoitusasu kuuluu.

Mattsson on päivätöissä yritysneuvonnassa ja auttaa pienyrittäjiä markkinoinnissa ja yritysten perustamisessa. Vapaa-ajalla Mattson on kiertänyt myymässä våhveliröstejä ympäri Ahvenanmaata.

Nyt on aika valloittaa myös manner-Suomi.

Yksinkertainen ohje, monipuolinen alusta täytteille

Vohveliröstin resepti on hyvin yksinkertainen: Tarvitaan vain raakaa perunaa, suolaa ja pippuria. Peruna raastetaan ja paistetaan pannulla tai vohveliraudalla ohueksi ja rapeaksi. Se tarjoillaan esimerkiksi mädin, smetanan ja silputun punasipulin kanssa.

”Isoäitini tarjoili vohveliröstin perinteisesti lihan ja puolukkahillon kanssa. Jouluna toimii kinkku ja sinappi, eikä pidä unohtaa myöskään katkarapusalaattia tai kylmäsavustettua lohta”, Mattsson luettelee vohveliröstin monia tarjoiluvaihtoehtoja.

Ennen paistamista raastetusta perunasta pitää puristaa ylimääräinen neste pois, muuten lopputulos ei ole rapea. Perunasta irtoava tahmea tärkkelys voi aiheuttaa kotikeittiöön sotkun jos toisenkin, ja tähän ongelmaan Mattssonilla on tarjota vastaus. Hän tarjoaa kuluttajille helpon lähestymisen paistovalmiilla seoksella.

Perunaksi ei kelpaa mikä tahansa. Mattssonille on tärkeää, että tuote sekä valmistetaan Ahvenanmaalla että siihen käytetään vain paikallista perunaa. Syitä on kaksi. Ylpeys oman paikkakunnan tuotteesta, ja halu työllistää paikallisia ihmisiä.

Vapaa-ajalla Jack touhuaa pienen poikansa kanssa ja harrastaa motocrossia.

Tuomariston eteen på svenska

Mattssonin yrityskumppani ja vohveliröstin reseptin kehittäjä Michaela Eckerman innostui heti mukaan kisaan. Yhteistuumin he päättivät laittaa Jackin puhemieheksi tv-ohjelmaan. Vaikka suomi ei Mattssonilta sujuvasti sujukaan, ulospäin suuntautunut ja iloinen persoona antaa vohveliröstin puhua puolestaan.

”Toivottavasti nimi vohvelirösti ymmärretään, sitä kokeillaan ja siihen ihastutaan”, hän toivoo.

TV-kilpailuun osallistuminen täytyy pitää salaisuutena aina ohjelman alkamiseen asti, mutta pienellä paikkakunnalla on huomattu Mattssonin säännölliset vierailut mantereella.

”Puheet ovat levinneet, mutta saan varmasti paljon kannustusta ja tsemppiä, kunhan salaisuus paljastuu.”

Voit seurata Suomalainen menestysresepti 2025 -kilpailua televisiosta MTV-kanavalta keskiviikkoisin kello 20. Jaksot löytyvät myös Katsomosta.

Sarjassa etsitään uusia hittituotteita mm. S-marketin ja Prisman valikoimaan.

Kilpailun kuusi finalistia ovat selvillä keskiviikkona 4.12.2024 kello 21. Finalistien tarinoita julkaistaan tuon jälkeen yksi kerrallaan osoitteessa www.yhteishyva.fi/menestysresepti.

Voittaja ratkeaa ohjelman finaalilähetyksessä MTV:llä keskiviikkona 29.1.2025.