Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vauvan villasukat

Vauvan villasukat

Teksti:
Minna Metsänen
Kuvat:
Miika Kainu, SOK
Julkaistu: 27.10.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Neulo vauvalle lämpimät villasukat. Ryppyvarsien ansiosta sukat pysyvät hyvin pikkutemmeltäjän yllä.

Vauvan villasukat

Koko: vauvan pituus 70–80 cm

Langan menekki: Novita Wool (369) turkoosi 50 g

Sukkapuikot: nro 3 tai käsialan mukaan

Mallineuleet:

  • Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *2 s oikein, 2 s nurin*, toista -.
  • Kohoneule suljettuna neuleena: neulo ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan.
  • Sileä neule tasona: neulo s:t oikealla oikein ja nurjalla nurin.
  • Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein.

Tiheys: 24 s sileää neuletta = 10 cm

Luo 40 s sukkapuikoille ja jaa silmukat neljälle puikolle, 10 s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 10 krs.  Aloita sitten kohoneule suljettuna neuleena ruutupiirroksen 1. kerrokselta ja toista 8 s:n mallikerta yhteensä viisi kertaa. Toista ruutupiirroksen krs:t 1–8 yhteensä kuusi kertaa. Neulo vielä joustinneuletta 10 krs.

Kantalappu

Aloita kantalappu neulomalla I puikon s:t joustinneuleena IV puikolle = 20 s. Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ ja neulo nurjan puolen krs nurin. Neulo sitten sileää neuletta tasona 12 krs.

Kantapohjan kavennukset

Kantapohjan kavennukset aloitetaan jatkamalla sileää neuletta. Neulo kantalapussa oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 8 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 4 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 7 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän s:t pysyvät samassa lukumäärässä eli kuudessa. Kun sivus:t loppuvat, jaa kantalapun s:t tasan kahdelle puikolle.

Sukan terä

Poimi vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 6 s ja lisäksi 1 s kantalapun ja II puikon välistä. Neulo poimitut s:t kiertäen (= takareunasta) oikein vasemman puoleisella kantapohjan puikolla. Neulo II ja III puikon silmukoilla kohoneuletta. Poimi nyt kantalapun oikeasta reunasta 6 s ja lisäksi 1 s III puikon ja kantalapun välistä sillä puikolla, jolla on 3 s. Neulo poimitut s:t kiertäen oikein ja kantalapun 3 s oikein.

Jatka näillä 40 s:lla neulomista siten, että neulot puikoilla II ja III kohoneuletta ja puikoilla I ja IV sileää neuletta. Toista sukan päällä kohoneuleessa krs:t 1–8 yhteensä kolme kertaa. Sukan terän pituus on kantapää mukaan lukien noin 9 cm.

Kärkikavennukset

Aloita sitten kärkikavennukset: (= nauhakavennukset) neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee yliveto-kavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka krs, kunnes työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Neulo vauvalle

Lisää aiheesta