Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vietätkö lihatonta lokakuuta? Näin vegebuumi näkyy ravintoloissa

Teksti:
Venla Rossi
Kuvat:
Pia Inberg
Julkaistu: 23.9.2020
|
Muokattu: 16.9.2020
Kasvisruoka kasvattaa suosiotaan, ja vegeherkkuja on entistä enemmän tarjolla myös ravintoloissa.

Lihaton lokakuu on kasvisruokahaaste, joka sai alkunsa vuonna 2013 tv-ohjelma Docventuresista. Alkuperäisessä kampanjassa lopetettiin lihan syöminen kuukaudeksi kokonaan, mutta yhtä hyvin voi kokeilla vaikkapa yhtä kasvisruokapäivää viikossa. Ja mikä parasta: vegepäivää voi viettää myös ravintolassa.

S-ryhmän ravintolat ovat viime vuosina nostaneet ruokalistoilleen enemmän ja monipuolisempia kasvisannoksia. Lihankorvikkeet kuten härkis, nyhtökaura tai Beyond Meat -pihvit tekevät kasvisruoan valmistamisesta mutkatonta paitsi kotikokeille myös ammattilaisille.

Chico’s-ravintoloiden tuotevastaava Jani Vallineva kertoo, että kasvisruoan suosio on kasvanut tasaisesti.

”Monet haluavat kokeilla kasvisannoksia, vaikka eivät noudattaisi mitään tiettyä ruokavaliota”, hän kertoo.

Toisissa paikoissa vegeherkut ovat vielä suositumpia. Esimerkiksi S-ryhmän Fafa’s-ravintoloissa yli puolet lounasaikaan myytävistä annoksista on kasvisruokaa, kertoo ravintolapäällikkö Liina Liehunen.

Hän hyppäsi äskettäin Fafa’sista uuden ravintolan ruoriin: Happy Farmer tarjoaa terveellistä ja eettistä pikaruokaa Helsingin keskustassa. Sielläkin tarjolla on runsaasti kasvisruokaa, muun muassa falafel-kikhernepyöryköitä sekä soijaproteiinista valmistettua vegaanista “kanaa”.

Kasvisvaihtoehtoja löytyy yhä enemmän myös seisovista pöydistä, kuten Helsingin keskustan Kaarna-ravintolan lounaalta. Siihen on monia syitä, kertoo paikan ravintolapäällikkö Laura Lindberg.

“Monista syömään tulevista seurueista löytyy nykyään ainakin yksi kasvissyöjä, ja on tietysti luonnollista, että ravintola valitaan hänen toiveidensa perusteella. Sekasyöjät kun löytävät suuhunpantavaa useammista paikoista. Me haluamme vastata kaikkien toiveisiin.”

Tutustu jutussa mainittuihin ravintoloihin ja niiden ruokalistoihin: Chico's , Fafa´s, Happy Farmer ja Kaarna.

Lue lisää ravintolatrendeistä

Lisää aiheesta