Lihaton lokakuu on kasvisruokahaaste, joka sai alkunsa vuonna 2013 tv-ohjelma Docventuresista. Alkuperäisessä kampanjassa lopetettiin lihan syöminen kuukaudeksi kokonaan, mutta yhtä hyvin voi kokeilla vaikkapa yhtä kasvisruokapäivää viikossa. Ja mikä parasta: vegepäivää voi viettää myös ravintolassa.
S-ryhmän ravintolat ovat viime vuosina nostaneet ruokalistoilleen enemmän ja monipuolisempia kasvisannoksia. Lihankorvikkeet kuten härkis, nyhtökaura tai Beyond Meat -pihvit tekevät kasvisruoan valmistamisesta mutkatonta paitsi kotikokeille myös ammattilaisille.
Chico’s-ravintoloiden tuotevastaava Jani Vallineva kertoo, että kasvisruoan suosio on kasvanut tasaisesti.
”Monet haluavat kokeilla kasvisannoksia, vaikka eivät noudattaisi mitään tiettyä ruokavaliota”, hän kertoo.