Älä heitä rahaa viemäriin! Näin vähennät kahvihävikkiä hauskasti
Kahvin hinta on korkealla. Nyt onkin hyvä aika opetella vähentämään kahvihävikkiä. Tässä pettämättömät kikat.


S-ryhmän omien merkkien kahvit ovat vastuullisuussertifioituja.
Viime aikoina kahvinystävät ovat saattaneet hieraista silmiään ruokakaupassa. Kahvipaketin hinta on nimittäin kivunnut monin paikoin yli kymmenen euron. Mutta mistä korkea hinta oikein johtuu?
SOK:n vastuullisuusasiantuntija Iida Lehtimäki kertoo, että hinnannousun taustalla vaikuttavat useammat asiat. Merkittävimmin kahvipaketin hintaa ovat kuitenkin nostaneet peräkkäiset huonot satokaudet. Ne puolestaan johtuvat ilmastonmuutokseen kytkeytyvistä sääilmiöistä, kuten kylmyydestä ja rankkasateista.
”Suomessa suositaan pääasiassa Brasiliasta tulevaa arabica-kahvia, jonka sato on kärsinyt. Samanaikaisesti huono sato on saatu myös Vietnamissa viljellystä robustasta. Tämä on lisännyt maailmanlaajuista hintapainetta, sillä molemmat keskeiset kahvilajit ovat kärsineet samanaikaisesti.”
Lehtimäki muistuttaa, että kahvin hinnannousu osoittaa, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa myös suomalaisten arkeen.
Toisinaan nimittäin ajatellaan, että ilmastonmuutos toisi hyötyjä maataloudelle, kun tiettyjen lajien viljeleminen on mahdollista pohjoisempana. Ilmastonmuutokseen liittyvät sään ääri-ilmiöt kuitenkin kumoavat hyödyt.
Esimerkiksi rankkasateet voivat tuhota sadon kriittisellä hetkellä, mikä vaikeuttaa viljelyä. Tämä lisää satokausien vaihtelua ja tekee kahvin hinnasta vaikeammin ennustettavan. Sään ääri-ilmiöt voimistavat hintojen heilahtelua.
Sään ääri-ilmiöt voimistavat hintojen heilahtelua.
”Kahvin kohdalla tämä ilmiö on jo nähtävissä, mikä on erityisen merkittävää meille suomalaisille, joille kahvi on poikkeuksellisen tärkeä tuote.”
Näin vähennät kahvihävikkiä
Kahvin korkea hinta ei tarkoita, että suomalaisille rakkaasta nautintoaineesta pitäisi luopua. Kahvihävikkimme on nimittäin niin suurta, että kulutustapoja muuttamalla voimme tehdä kahvin nauttimisesta edullisempaa.
Luonnonvarakeskuksen ja Pauligin selvityksen mukaan suomalaiset heittävät vuosittain keskimäärin 2,5 litraa valmista kahvijuomaa menemään. Keitämme siis kahvia reilusti yli tarpeen.
Vastuullisuusasiantuntija Lehtimäki ratkaisi kahvihävikkiongelman hankkimalla kahvinkeittimen, jossa on myös termoskannu. Se pitää kahvin tuoreena pidempään, eikä juomaa mene hukkaan.
Lehtimäki suosittelee myös kiinnittämään huomiota kahvinkeittotekniikkaan. Moni nimittäin ajattelee virheellisesti, että kahvista tulee sitä vahvempaa, mitä enemmän puruja käyttää.
”Asia ei ole aivan näin yksinkertainen. Liika puru voi itse asiassa tehdä kahvista kitkerää, eikä vahvempaa. Tärkeämpää on valita oikeanlainen kahvilaatu ja keskittyä keittotekniikkaan.”
Ylijäämäkahville löytyy myös luovia käyttötapoja. Jääkahvin ystävät voivat kaataa ylijäämäkahvin jääpalamuotteihin ja tehdä kahvijääpaloja.
”Ne sopivat täydellisesti kesäisiin juomiin. Myös leivonnassa kahvi toimii hienosti, joten sitä voi hyödyntää vaikkapa mokkapaloissa.”
”Kahvia voi hyödyntää vaikkapa mokkapaloissa.”
Paras tapa vähentää hävikkiä on kuitenkin yksinkertainen. Kahvia kannattaa keittää vain sen verran kuin aikoo juoda.




