Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Jukka Immonen ja Lauri Tähkä toivovat, että Pidä huolta -kampanjan avulla yhä useammalle nuorelle saadaan kuuntelija.

”Avun pyytämistä ei tarvitse hävetä”, sanoo itsekin terapiassa käynyt Lauri Tähkä

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Meeri Utti
Julkaistu: 16.11.2021
|
Muokattu: 16.11.2021
Pidä huolta -kampanjan Jukka Immonen ja Lauri Tähkä kutsuivat koolle artistien nuotiopiirin. Yli 70 artisin voimin on tehty kappale, jolla kerätään rahaa nuorten auttamiseen.

”Jos yksikin nuori saadaan avun piiriin, tällä on merkitystä.”

Näin uskovat tuottaja Jukka Immonen ja muusikko Lauri Tähkä, joiden vahvalla myötävaikutuksella syntyi Pidä huolta -kampanjan nimikkokappale. Kyseessä on Toivon Kärki -ryhmän hyväntekeväisyyshaaste.

”Me teimme sen, minkä osaamme parhaiten. Kutsuimme nuotiopiirin koolle”, Immonen kuvaa.

”Nuotiopiiriin” lähti nopeasti mukaan yli 70 suomalaista artistia, jotka levyttivät yhdessä kappaleen. Musiikkialan miehet kertovat, että kaikki mukaan kysytyt artistit vastasivat myöntävästi – ja nopeasti.

”Saimme vastaukset kahdentoista tunnin sisällä, mikä on alallamme aika harvinaista.”

Kappaleen tuotto ohjataan pääosin Sekasin-chattiin, johon nuoret voivat ottaa anonyymisti yhteyttä apua kaivatessaan. Suosittuun chattiin tuli viime vuonna yli 170000 yhteydenottoa, joista vain joka viidenteen pystyttiin vastaamaan. Immoselle ja Tähkälle kampanjan konkreettinen tavoite onkin selvä.

”Jos avun saisi tulevaisuudessa edes kaksi viidestä, olisimme jo saaneet muutosta aikaan. Nuori ylittää valtavan kynnyksen päättäessään hakea apua. On todella karu ja kamala ajatus, että kun hän sen tekee, kukaan ei vastaakaan”, Immonen sanoo.

Seuraavalla kerralla kynnys ottaa yhteyttä voi olla vielä suurempi, lisää Tähkä.

”Apua on saatava silloin kun sitä pyytää. Me kaikki tarvitsemme kuuntelijan. Usein rinnalla oleminen ja tukeminen riittävät.”

Mielen nyrjähdyskin on hoidettava

Kampanjan myötä Immonen ja Tähkä ovat saaneet aiempaa enemmän tietoa nuorten voinnista koronan jälkimainingeissa. Luvut ovat pysäyttäneet.

”Nuoret voivat aika huonosti. Siksi oli selvää, että haluamme kohdistaa avun juuri heille. Sosiaaliset kontaktit ovat monella vähentyneet juuri silloin, kun opiskelut ovat alkaneet. Nuori voi kärsiä aika lailla siitä, että opiskelee yksin yksiössään juuri, kun voisi alkaa elää. Maailman pitäisi olla auki, ja se onkin laitettu kiinni”, Tähkä kuvaa.

Tähkän omat tyttäret ovat 21- ja 23-vuotiaita. Immosen uusperheeseen puolestaan kuuluvat puolison 11-vuotias tytär ja yhteinen puolivuotias vauva.

”Lapset saavat katsomaan asioita eri tavalla kuin ennen. Nuorten mielenterveyden pitäisi olla meidän aikuisten mielen päällä jatkuvasti, ei vain kampanjan ajan”, Immonen sanoo.

Tärkeintä on uskaltaa puhua. Tähkä uskoo, että mielen haasteet eivät ole nuorten elämässä samanlainen tabu kuin aiemmilla sukupolvilla. Ainakaan niiden ei pitäisi olla.

”Meidän sukupolvemme on pitänyt asiat sisällään 50 vuotta. Eihän siitä hyvää seuraa. Nuoret ovat onneksi rohkeampia ja avoimempia.”

Hän muistuttaa, että vaikka somemaailmassa kaikilla asiat vaikuttaisivat olevan aina hienosti, se ei ole todellisuus. Jokaisella on elämässä haasteita.

”Avun pyytämistä ei tarvitse hävetä. Olen itse käynyt viisi vuotta tiiviisti terapiassa, ja se on ollut erittäin merkittävää apua. Jos tenniksessä revähtää pohje, kyllähän siihenkin haetaan heti hoitoa. Samoin pitäisi toimia, kun mielessä sattuu pieniäkin nyrjähdyksiä.”

Immonen uskoo, että koronan todelliset vaikutukset nähdään vasta vuosien päästä.

”Emme edes vielä tiedä, mitä kaikkea tuhoa se on tehnyt. Joka tapauksessa monelta on jäänyt iso osa nuoruutta elämättä, ja se on vaikuttanut sosiaalisten taitojen kehitykseen.”

Pidä huolta -kampanja

  • Pidä huolta -kampanja on Toivon Kärki ry:n ja MIELI ry:n yhteinen hyväntekeväisyyshaaste, jonka avulla kerätään rahaa nuorten auttamiseen.

  • Kampanjassa on mukana yli 70 suomalaista artistia. Keskiössä on Pave Maijasen Pidä huolta -kappale, josta on toteutettu uusi versio.

  • Idea kappaleesta syntyi jo reilu vuosi sitten. Maijanen menehtyi tammikuussa 2021, mutta ehti antaa suunnitelmalle siunauksensa.

  • Kampanjan mahdollistajina toimivat S-ryhmä ja LähiTapiola, jotka ovat lahjoittaneet kampanjan alkupääomaksi 500000 euroa.

  • Kampanjaan voi osallistua lahjoittamalla pidahuolta.fi -sivuston kautta. Lahjoitustuotot ohjataan lyhentämättöminä nuorten mielenterveystyöhön. Suurin osa lahjoituksista kanavoidaan Sekasin-chattiin, jonka kautta autetaan vaikeissa elämäntilanteissa olevia nuoria. Myös Pidä huolta -kappaleen suoratoistokorvaukset ohjataan lahjoituspottiin.

Lue lisää aiheesta

Lisää aiheesta