Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kuukautisalushousuja löytyy eri malleissa. Testasimme Sloggin (vas.), Libressen ja Dorinan housuja.

Ei vaippafiilistä, rapinaa tai roskaa – Testasimme kuukautisalushousut

Teksti:
Yhteishyvän toimitus
Kuvat:
Johanna Levomäki
Julkaistu: 27.2.2024
|
Muokattu: 27.2.2024
Joko olet kokeillut? Pestävät kuukautisalushousut antavat suojaa kokonaisen työpäivän ajan.

Kuukautisalushousut ilmestyivät Prismoihin nelisen vuotta sitten kestävämmäksi vaihtoehdoksi terveyssiteille ja muille kertakäyttöisille kuukautissuojille. Nykyään valikoimissa on malleja muutamilta eri valmistajilta.

Prismoissa kuukautisalushousuja löytyy sekä alusvaateosastolta että sidehyllystä. Miten ne toimivat käytössä? Lue testiarvio:

Sloggi Period pants, short, heavy

 • Materiaali: 62 % modaali, 19 % polyesteri, 14 % polyamidi, 5 % elastaani
 • Hinta: 19,95 €
 • Katso lisätiedot ja saatavuus Prisma.fistä

Istuvuus:

Bokserimalliset pikkuhousut tuntuvat päällä napakoilta – ja siten turvallisilta. Vaikka runsaaseen vuotoon tarkoitettujen housujen sideosa on melko paksu, se ei tunnu tavallista terveyssidettä muhkeammalta. Mallissa sideosaa vahvistaa ja ohivuotoja estää vielä ylimääräinen kangas.

Toimivuus ja pito:

Aamulla housujen pukeminen jännittää ja tuntuu siltä, kuin jotain olisi unohtunut. Se tunne kuitenkin unohtuu nopeasti. Käytän alushousuja lopulta kokonaisen työpäivän ajan, eli noin 12 tuntia. Vaikka vuoto on testipäivänä erittäin runsasta, ohivuotoja tai tahroja ei tule. Mustista pöksyistä niitä ei tosin edes huomaisi. Iltapäivästä sideosa alkaa tuntua hieman kostealta. Myös pientä hajua tuntuu silloin omaan nenään.

Jatkoon?

Käytän kuukautissuojana yleensä siteitä ja tamponeja. Niiden rinnalle kuukautisalushousut tuovat uuden, ympäristön kannalta kestävämmän vaihtoehdon, jossa on terveyssidettä mukavampi tuntuma. Alushousujen hyvä pito pääsee vähän yllättämään. Voisin kuvitella, että käytän pöksyjä tulevaisuudessa etenkin öisin. Testipäivän ikävin osuus tulee kotiin töistä palatessa, kun pöksyt pitää huuhdella kylmällä vedellä.

Sloggi Period pants, short, medium

 • Materiaali: 62 % modaali, 19 % polyesteri, 14 % polyamidi, 5 % elastaani
 • Hinta: 19,95 €
 • Katso lisätiedot ja saatavuus Prisma.fistä

Istuvuus:

Housujen malli on reilu ja peittävä. Keskirunsaaseen vuotoon tarkoitettujen housujen sidekohta tuntui aika paksulta ja vaippamaiselta. Housut olivat niin reilut ja korkeavyötäröiset, ettei niitä tehnyt mieli laittaa päiväksi päälle. Olen tottunut käyttämään kuukuppia tai tamponia. Yökäytössä housut olivat oikein mukavat.

Toimivuus ja pito:

Yöllä ei tullut ohivuotoa tai muita ongelmia. Housuissa on silti sama kostea fiilis kuin siteitä käyttäessä. Tunne ei haitannut, kun housut vaihtoi aamulla toisenlaiseen suojaan. Päiväkäytössä fiilis voisi olla epävarmempi. Käyttökokemus muistutti sidettä, mutta oli mielestäni käytännöllisempi.

Jatkoon?

Ajatus pesusta tuntui aluksi epämiellyttävältä. Pesu oli kuitenkin helppoa, eikä verta tullut huuhtelun yhteydessä niin paljon kun olin kuvitellut. Omassa käytössäni pikkarit pääsevät jatkoon ainakin yökäytössä, jolloin housut ehtivät kuivua päivän aikana taas käyttövalmiiksi. En kuitenkaan lähtisi korvaamaan muita suojia kuukautisalushousuilla, sillä en tykkää kosteasta tunteesta. Huolettomin suoja on mielestäni kuukuppi. Olisi myös aika kallista korvata kaikki suojat housuilla. Yhden testikerran perusteella myös housujen käyttöikä jäi mietityttämään.

Dorina Eco moon, midi, night

 • Materiaali: 68 % puuvilla, 28 % polyesteri, 4 % elastaani
 • Hinta: 24,95 €, pakkauksessa kahdet housut
 • Katso lisätiedot ja saatavuus Prisma.fistä

Istuvuus:

Housut tuntuvat yhtä mukavilta päällä kuin tavallisetkin alushousut. Housuun ommeltu suoja on yllättävänkin ohut ja huomaamaton, vaippafiilistä siitä ei tule. Suojaosa jatkuu ihan housujen yläosaan asti ja tuntuu peittävältä. Malli on neutraali, joustovyötärö tuo vähän sporttista ilmettä.

Joustavan vyötärön takia housut istuvat napakasti. Jos pohtisin kahden koon välillä, ottaisin tästä housumallista suuremman koon. Minulle napakka istuvuus tuo kuitenkin varmuutta oloon: tuntuu että housut pysyvät hyvin paikallaan eivätkä lähde kääriytymään mihinkään suuntaan.

Toimivuus ja pito:

Huomaan ilokseni, että housut tuntuvat mukavammilta kuin terveysside, ja kangas paljon miellyttävämmältä ihoa vasten kuin terveysside. Mutta mietin, imeekö ohut suoja kaiken vuodon.

Ensimmäinen kokeilukerta jännittää, mutta alan tehdä päivän touhuja ja muutaman tuntiin en edes muista, että on kuukautisten aika. Olen lopulta noin kahdeksan tuntia samoilla housuilla, vaikka vuoto on runsasta. Sen jälkeen suoja alkaa tuntua niin kostealta, että vaihto on paikallaan. Housujen mustan värin vuoksi vuodon runsautta on tosin vaikea arvioida. Yleensä olisin vaihtanut terveyssiteen tänä aikana kolmisen kertaa, joten pidän imukykyä hyvänä. Myös yökäytössä housut tuntuvat hyviltä.

Huuhtelen housut käytön jälkeen kylmällä vedellä ja ripustan odottamaan pesukonepesua. Miinusta tämä malli saa siitä, että pesulapussa pesulämpötilan suositus on 30 astetta, joten en saa pestyä niitä tavallisen 40 asteessa pestävän pyykkini kanssa.

Jatkoon?

Olen käyttänyt pääasiassa terveyssiteitä, ja kuukautispikkarit tuovat hyvän vaihtoehdon omaan arkeeni. Siteisiin nähden ne tuntuvat mukavimmilta, pysyvät paremmin paikallaan, eivät kahise tai rapise ja mikä myös tosi mahtavaa: roskaa ei tule. Kahden housun paketissa myytävän setin edullinen hinta ilahduttaa, eikä terveyssiteitäkään ei tarvitse nyt ostaa. Jotta oma käyttöni olisi sujuvaa, luulen, että tarvitsisin pikkareita kuitenkin vielä toisen parin. Runsaimpana vuotopäivänä saattaisin käyttää toista suojaa tai vaihtaa housuja pari kertaa päivässä.

Dorina Eco moon, hipster classic, day

 • Materiaali: 68 % puuvilla, 28 % polyesteri, 4 % elastaani
 • Hinta: 24,95 €, pakkauksessa kahdet housut
 • Katso lisätiedot ja saatavuus Prisma.fistä

Istuvuus:

Housut tuntuvat päällä mukavan napakoilta ja materiaali on miellyttävän tuntuinen. Käytän yleensä saumattomia alushousuja, joten resorit vaativat hieman totuttelua. Vaikka housujen imukohta on aika paksu, ei kuitenkaan tullut oloa, että pitäisi päällään vaippoja. En silti lähtisi nämä päällä kodin ulkopuolelle, sillä housut piirtyvät resoreiden vuoksi ikävästi farkkujen ja muiden tiukempien housujen läpi.

Toimivuus ja pito:

Käytän normaalisti kuukuppia, joten housujen kokeilu arvelutti ja jännitti. Lopulta uskaltauduin pitämään housuja päivänä, kun olin kotona ja vuoto oli todella vähäistä. Housujen imukyky epäilytti sen verran, etten halunnut laittaa housuja jalkaan runsaamman vuodon päivinä, jolloin olin pidempään pois kotoa. Nukkuessanikaan en housuja lopulta päätynyt testaamaan, sillä pelkäsin ohivuotoa, vaikka housut tuntuivat napakoilta.

Pyykkäsin housut ohjeen mukaan ensin kylmällä vedellä huutelemalla ja tämän jälkeen 30 asteessa. Alhainen pesulämpötilasuositus hämmensi. Tulevatko housut todella kunnolla puhtaiksi 30 asteessa? En myöskään mielelläni pesisi alushousuja muun herkän 30 asteen pyykkini joukossa, vaikka olisinkin huuhdellut ne ensin.

Jatkoon?

Tulen varmaankin vielä testaamaan housuja uudelleen kotioloissa. En kuitenkaan voisi kuvitella siirtyväni niiden käyttöön vakituisesti edes kotona, sillä olen jo niin tottunut kuukupin varmuuteen ja huomaamattomuuteen.

Libresse Intimawear cotton hipster

 • Materiaali: housuosa 95 % puuvilla, 5 % elastaani; haaraosa 100 % polyesteri,87 % polyesteri, 13 % polyamidi
 • Hinta: 18,90 €
 • Katso lisätiedot ja saatavuus S-kaupat.fi:stä

Istuvuus:

Housut olivat napakkaa kokoa ja tuntuivat jalassa mukavan napakalta, kangas laadukkaalta. Olen luonnonmateriaalien fani. Vaippaosa tuntui melko samalta kuin jos olisi käyttänyt sidettä.

Toimivuus ja pito:

Testipäivänä vuoto oli niukkaa. Ohivuotoa ei tullut. Suoja pysyi hyvin paikoillaan, ja pöksyissä oli varma fiilis. Kokemus voisi olla toinen, jos vuoto olisi runsaampaa ja housuja pitäisi vaihtaa kesken päivän.

Jatkoon?

Aion käyttää kokeilemiani housuja taas jonkun menkkapäivän. Oli kivaa, ettei tarvinnut pelata siteiden kanssa. Housujen ekologisuus mietityttää. Pohdin, miten monta pesua housut kestävät ja tuleeko niihin pinttynyt haju ajan saatossa. Joka tapauksessa ne olivat paljon kivemmat kuin tamponit ja side, jonka kanssa pitää ährätä. Kuukautiseni ovat kuitenkin sen verran niukat, etten varmaankaan osta housuja lisää. Saatan kyllä ostaa kuukautisalushousut kaverille lahjaksi.

Lue myös