Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Anni Hautala kokeilee mielellään uusia elintarvikkeita. Niitä etsitään myös Suomalainen menestysresepti -kilpailussa, jonka tuomarina Hautala toimii.

”Kauppareissu voi olla luksusta”, sanoo suosikkijuontaja Anni Hautala

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 26.5.2020
|
Muokattu: 31.8.2020
Suomalainen menestysresepti -kilpailun tuomarina toimiva Anni Hautala etsii kaupoista uutuustuotteita ja keksii mökille nopeita ruokia.

Lasillinen vettä herättää

”Kun kello soi viideltä, en tee kotona mitään aamutoimia. Hyppään vain vaatteisiin, jotka olen laittanut edellisenä iltana pukeutumisjärjestykseen. Töissä minulla on kaikki tarvittava kuten hammasharja ja kasvorasva. Syön aamiaisenkin vasta työpaikalla.

Heti herättyäni juon kuitenkin ison lasin vettä. Se on taikakeino, jota olen käyttänyt 15 vuoden ajan työskennellessäni Aamulypsyssä. Kun juon jättilasillisen yhdellä kulauksella, herään heti. Töissä syön aamupalaksi kasviksia, hedelmiä, kananmunaa ja puuroa.”

Pata toimii aina

”Lähetyksen jälkeen on aina hirveä nälkä. Normaalioloissa olemme raapimassa lounasravintolan ovea heti puoli yhdeltätoista. Koronan vuoksi ravintolat ovat kuitenkin kiinni. Siksi ajoin tänään suoraan kotiin ja söin edellisenä iltana tekemääni makaronilaatikkoa.

”Töissä syön aamupalaksi kasviksia, hedelmiä, kananmunaa ja puuroa.”

Arkiruokani on terveellistä ja helppoa. Teen paljon keittoja ja laatikoita, ja tykkään hirveästi pataruoista. Teen usein esimerkiksi välimerellistä kanapataa, johon laitan kanan rintapalojen lisäksi tomaattikastiketta, oliiveja ja fetaa. Lisukkeeksi keitän riisiä tai syön padan keiton tavoin. Rakastan liemiä.”

Kaupoissa on hyvät valikoimat

”Haluaisin olla se järkevä kokkaaja, joka suunnittelee viikon ruoat valmiiksi tarjousten perusteella. En ole. Usein käy niin, että ostan tomaatteja, ja huomaan kotona, että niitä jo olikin.

Rakastan kaupassakäyntiä. Joskus teen luksuskauppareissuja, joilla saan ostaa erikoistuotteita. On ihanaa, että kaupan valikoimat ovat nykyään niin hyvät ja monipuoliset.

Viimeksi löysin luksusreissullani ruukussa kasvavaa paksoita eli pinaattikiinankaalia. On kiva, että tulee myös kokonaan uusia elintarvikkeita. Niitähän etsitään myös Suomalainen menestysresepti -ohjelmassa, jonka tuomarina toimin.”

Aamupäivällä jaksaa liikkua paremmin

”Käyn kaksi kertaa viikossa jumpassa heti aamupäivällä yhdentoista aikaan. Jumpparyhmäämme kuuluvat muun muassa näyttelijä Armi Toivanen ja stylisti Lotta Luolamo.

Teemme crossfitin tyyppisiä treenejä: kyykkyjä, punnerruksia ja leuanvetoja. Minun on liikuttava heti töiden jälkeen. Jos tulen välillä kotiin, en enää jaksa lähteä minnekään.

Lisäksi käyn kävelyillä ja liikun metsässä. Yritän joka päivä myös istua kolme minuuttia paikallani ja tehdä silmät kiinni hengitysharjoituksen. Vaikka aika on lyhyt, en joka päivä jaksa tehdä sitä.”

Tiskaus on terapeuttista

”Inhoan imurointia, lattianpesua ja pölyjen pyyhkimistä. Olen ennemmin järjestelijä. Tavaroita järjestelemällä saa nopeasti kodin näyttämään siistiltä. Vaikka siivous ärsyttää, kotitöistä tulee hyvä mieli.

Välillä tykkään tiskata mökillä käsin. Tiskatessa näkee työnsä tuloksen. Se on terapeuttista.”

Kattilallinen perunoita pelastaa

”Kesällä, kun lapsi ei ole koulussa, elämästä tulee helposti pelkkää ruoanlaittoa. Kun aamupalan saa korjattua, pitääkin jo alkaa miettiä lounasta. Viime kesänä keksin avuksi quesadillat, joiden väliin voi laittaa mitä kaapista löytyy. Ne toimivat sekä lounaana että välipaloina.

Vastikään luin jostain vanhasta kesälehdestä uuden vinkin, jota hyödynnän tänä kesänä. Aion keittää lounaaksi niin ison kattilallisen uusia perunoita, että niitä voi syödä kylmänä myös iltapalaksi kalan tai jonkun ihanan kastikkeen kanssa.”

Puoli tuntia päiväunia riittää

”Olen hyväksynyt kohtaloni aikaisten herätysten suhteen. Olen muutenkin virkeimmilläni aamulla. Iltapäivällä alan jo nuupahtaa.

Nuorempana aikaisin herääminen oli kauheaa, mutta lyhyet yöunet eivät haitanneet. Nyt se on kääntynyt toisin päin. Yritän mennä nukkumaan illalla yhdeksän-kymmenen aikaan, mutta liian usein huomaan, että kello on puoli yksitoista ja ripustan vielä pyykkiä.

Arkena univajetta kertyy koko ajan, mutta korjaan sen viikonloppuna. Pystyn nukkumaan lauantaisin yhteenkin päivällä.”

Anni Hautala, 37

  • Kuka? Radio- ja televisiojuontaja, joka on kirjoittanut kirjat Annin ruokakirja ja Annin ruokakirja 2.
  • Asuu perheineen Helsingissä.
  • Toimii tuomarina Suomalainen Menestysresepti 2020 -ohjelmassa, joka nähdään Nelosella kesällä 2020.

Lue myös:

Lisää aiheesta