Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kari Kanalan työssä painottuu kokemus monella tavalla. ”Pappina olen nähnyt ihmisten arkea ja juhlaa. Omassa elämässänikin kokemusta on kertynyt, kun olen nyt kolmatta kertaa naimisissa.”

Kirkkoherra Kari Kanala: "Parisuhteessa kannattaa opetella samat neljä sanaa kuin ulkomaille lähtiessä"

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Maija Astikainen
Julkaistu: 23.9.2020
|
Muokattu: 23.9.2020
Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tuttu kirkkoherra Kari Kanala muistuttaa, että sanojen lisäksi parisuhteessa on tärkeää olla myös pilkettä. "Se säilyttää meissä oikeanlaisen nuorekkuuden, ei sitä, jota vinoutuneesti yhteiskunnassamme tavoitellaan."

Kirkkoherra Kari Kanala pohti parisuhteen viisaita sanoja:

Itsetuntemus

Parisuhteen ehkä tärkein elementti on tuntea itsensä. Silloin ei lähde orjailemaan eikä alistumaan, vaan on mahdollisuus tasapainoiseen ja tasa-arvoiseen suhteeseen.

Suhteemme alussa vaimoni Milla sanoi, etten ole puuttuva palanen hänen palapelissään vaan jotain muuta. Aluksi se tuntui oudolta: enkö minä olekaan se tärkeä pala? Mutta se romanttisen rakkauden ajatus, että ilman toista jotain puuttuu, on virheellinen. On hyvä tietää vahvuutensa, heikkoutensa ja haurautensa ilman toistakin.

Kumppani on peili, jonka kautta näkee itsensä ja vahvistuu. Samalla hän on myös ikkuna, josta näkee ulos: hän tuo elämään jotain, mitä ei muuten näkisi.

Tahdon

Kysymys alttarilla on todella viisas. Siinä ei kysytä, osaatko tai pystytkö osoittamaan rakkautta ja uskollisuutta, vaan tahdotko.

Tahtominen on sitä, että sanoista tulee tekoja. Rakkauden osoittamista on viedä roskat ilman, että ilmoittaa siitä erikseen tai keittää aamulla toiselle kahvi valmiiksi. Jos lähtee peräkkäin töihin, voi tilata puolisolle hissin odottamaan. Hyvin pienillä asioilla saa toisen tuntemaan itsensä huomatuksi.

Tutkimustenkin mukaan pitkien suhteiden onnistumisen taustalla on kyky tuottaa myönteisiä tunnekokemuksia arjessa. Ne ovat hymyjä, katseiden kohtaamisia, pieniä kosketuksia tai katseen nostamista puhelimesta, kun juttelee toiselle.

Anteeksi

Parisuhteessa kannattaa opetella samat neljä sanaa kuin ulkomaille lähtiessä: hei, kiitos, anteeksi ja kippis. Kippistä ei kannata käyttää joka päivä, mutta suhteessa pitää olla myös juhlahetkiä.

Kiitos ja anteeksi ovat arjen keskeiset sanat. Muistatko olla kiitollinen vierelläsi olevasta ihmisestä?

"Suhteessa pitää olla myös juhlahetkiä."

Anteeksi pyytäminen vaatii meiltä paljon, mutta vielä enemmän vaatii antaa anteeksi. On tärkeää oppia riitelemään yhdessä. Olemme kahden perheen kasvattamia lapsia ja myös aiemmat parisuhteet vaikuttavat siihen, miten riitelemme. Monesti riidassa kannattaa lähteä rauhoittumaan hetkeksi, niin sana anteeksi tulee helpommin.

Pilke

Sanat ovat minulle tärkeitä, ja haluan aika usein kertoa vaimolleni, että rakastan häntä. Pilke on parisuhteessa kuitenkin jotain muuta kuin sanoja. Se on yhteisiä katseita ja sitä ymmärrystä, että me olemme hengenheimolaisia. Juuri meistä tuli kumppaneita, tajuamme toistemme mieltä ja ajatuksia. Siitä syntyy tilannehuumoria, yhteistä iloa ja naurua. Jos ilo ja nauru katoaa, se on merkki siitä, että suhteessa on jotain pielessä.

"Pilke on parisuhteessa jotain muuta kuin sanoja."

Pilkkeen voi löytää jokainen iästä huolimatta. Se säilyttää meissä oikeanlaisen nuorekkuuden, ei sitä, jota vinoutuneesti yhteiskunnassamme tavoitellaan. Joskus näkee vanhan pariskunnan, jolla on selkeästi pilkettä keskenään. Sellaista on mahtavaa seurata ja siitä tulee todella hyvä mieli.

Kari Kanala, 53

Kari Kanala on tullut tunnetuksi Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana.

Työskentelee kirkkoherrana Paavalin seurakunnassa Helsingissä.

Asuu Arabianrannassa Helsingissä.

Perheeseen kuuluvat vaimo Milla Mäkitalo ja 4-vuotias poika. Kari ja Milla ovat julkaisseet yhdessä kirjoittamansa parisuhdekirjan Suhteellista.

Harrastaa jalkapalloa Zoom-joukkueessa, kirjallisuutta, elokuvia, musiikin kuuntelua, lenkkeilyä ja kuntosalia.

Lue myös

Lisää aiheesta