Sauvolaisella Järvenkylän tilalla työt pellolla on aloitettu jo ennen kuutta. Päivän parsasato on poimittu talteen aamun viileydessä. Silloin parsa on raikasta ja pysyy tuoreena pitkään.
Iltapäivällä yllättää kaatosade, mutta pakkaamon työtä se ei häiritse. Täällä parsat jäähdytetään, leikataan, pestään ja lajitellaan. Koon mukaan niputetut parsat ovat pian matkalla asiakkaille.
”Suomalainen parsa on ihan erilaista kuin muualla kasvanut”, tilan isäntä Jari Suominen sanoo.
Mansikkakansana me tiedämme, miksi. Pohjoisen valoisat kesät saavat marjat maistumaan makeammilta. Miksei siis parsankin.
”Meillä parsa kasvaa yölläkin”, Suominen sanoo ja näyttää käsillään, kuinka pitkän pätkän parsa venyy vuorokaudessa: noin viisitoista senttimetriä.
”Parsa ei odota pellossa. Jos sitä ei tänään napsaista talteen, huomenna se on jo kasvanut yli. Mansikka voi jopa hetken odottaa poimintaa, jos sää on tarpeeksi vilpoisa”, Suominen sanoo.
Siksi pelloille mennään seitsemänä aamuna viikossa. Poimittavaa riittää, sillä parsaa kasvaa kymmenellä hehtaarilla. Korkeintaan kuusi viikkoa kestävän sesongin aikana se tarkoittaa 40 000:ää nippua kotimaista parsaa. Määrä ei yksin elättäisi, mutta se on hyvä lisä marjatilan valikoimaan. Tulevaisuudessa parsan osuutta on tarkoitus kasvattaa.