Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

SOK:n trikootehtaan mainos ja Lahja äidille -kirjoitus löytyvät Yhteishyvän sivuilta vuodelta 1953. Äidin Korona-kahvia puolestaan mainostettiin vuonna 1963.

Lahjaksi trikoot vai nitoja? Näin äitienpäivä on näkynyt Yhteishyvän sivuilla 1943–1983

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK Arkisto, Juho Kahilainen
Julkaistu: 9.5.2023
|
Muokattu: 9.5.2023
Yhdysvalloista alkunsa saanutta äitienpäivää vietettiin ensimmäistä kertaa Suomessa vuonna 1918. Yhteishyvän sivuilla juhlapäivä on näkynyt sekä kirjoituksissa että mainoksissa. Kävisikö äidille lahjaksi vaikkapa rautakaupasta ostettu nitoja?

Euroopan ensimmäinen äitejä juhlistanut maa oli Belgia, joka otti perinteen omakseen vuonna 1913. Suomeen äitienpäiväaate saapui vuonna 1918.

Yhteishyvän historia ulottuu perustamisvuoteen 1905. Näin juhlapäivä on näkynyt lehden sivuilla vuosien varrella.

80 vuotta sitten: Suomalainen sankariäiti

”Siksi muistelkaamme äitejämme, jotka joka hetki rukoillen ja siunaten ajattelevat vierailla poluilla ja sodan vaaroissa kulkevia poikiansa. Tehkäämme parhaamme heidän raskaan taakkansa keventämiseksi ja heidän suurten surujensa lieventämiseksi. Muistakaamme aina, että äiti on meille opettanut ensimmäiset rukoukset ja kasvattanut meitä uskoon, toivoon ja rakkauteen.”

70 vuotta sitten: Lomaa äidille – ja trikoota ylle ja alle

Lahja äidille -kirjoituksessa kehotettiin antamaan äidille paras mahdollinen lahja: loma.

”Äitienpäivän herkistyneessä tunnelmassa voitaisiin nähtävästi korjata myös eräs äitejä kohdannut laiminlyönti ja antaa äidille lomaa. Monet eivät ole sitä saaneet koskaan, jotkut kerran pari. Entäpä jos äitienpäiväkirjeen tai kukkakimpun mukaan pantaisiin lomaan oikeuttava lahjakortti tai lupaus, että lahjan antaja hoitaa asian, niin järjestelyn kuin kustannukset. Milloin vain äiti haluaa lähteä.”

60 vuotta sitten: Kahvia ja sukkahousuja

Vuonna 1963 äitienpäivä näkyi Yhteishyvän mainoksissa jo selkeästi. Sunnuntaiaamun yllätykseksi ehdotettiin Äidin koronaa. Lisäksi äidin säärille suositeltiin La Femme -muotisukkia.

50 vuotta sitten: Mekkomuotia ja pehmeitä paketteja

40 vuotta sitten: Muovirasia rautakaupasta

Lisää aiheesta