Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Maajoukkuepelaaja Pyry Soiri: "Jalkapallo on ammatti, joka näyttää ulospäin helpommalta kuin mitä se on"

Teksti:
Minna Perovuo
Kuvat:
Eveliina Vuorma
Julkaistu: 2.5.2023
|
Muokattu: 8.5.2023
Ammattilaisjalkapalloilija Pyry Soiri ei ole koskaan myöhässä treeneistä. "Vapaa-ajalla en välitä tiukoista aikatauluista tai siitä, onko joku viisi tai kymmenen minuuttia myöhässä." Lue, millainen on Pyryn tyypillinen päivä.

Pyry Soiri on Suomen jalkapallomaajoukkueen laitapelaaja ja edustaa kotimaisessa Veikkausliigassa Helsingin Jalkapalloklubia. Soiri asuu Helsingissä, mutta hänellä on myös Namibian kansalaisuus.

Näin Soiri kertoo tyypillisestä päivästään.

8.15 Puuroa ja mustikoita

Herään joka aamu kahdeksan jälkeen. Olen hidas herääjä, ja aloitan aamuni rauhallisesti. En ymmärrä ihmisiä, jotka nousevat ilman herätyskelloa. En luota siihen, että heräisin ilman kelloa.

Syön aina aamulla puuroa, se on jopa pakkomielle. Nautin puuron mieluiten mustikkakeiton ja mustikoiden kanssa. Aamuuni kuuluu ehdottomasti myös vitamiinijuoma. Ilman sitä päivä ei käynnisty.

9.45 Ajoissa treeneihin

Päivän ensimmäiset treenit alkavat tasan kello 9.45. Myöhästymisestä saa sakkoja jokaiselta minuutilta, ja joukkueen kootut sakkorahat käytetään kauden lopussa yhteiseen hauskanpitoon.

Kasvatamme treeneissä yhteishenkeä myös leikkimielisillä kilpailuilla, joissa panoksena on esimerkiksi kokkaaminen. Olen tehnyt yhdessä viiden muun pelaajan kanssa tortillat koko joukkueelle.

En ole koskaan myöhässä treeneistä, vaan olen mieluiten paikalla hyvissä ajoin. Vapaa-ajalla en välitä tiukoista aikatauluista tai siitä, onko joku viisi tai kymmenen minuuttia myöhässä.

Urani kohokohta on ollut vuoden 2021 EM-kisat Suomen maajoukkueen kanssa. Kun menin avausottelussa kentälle, tuntui vuosien työ sen hetken arvoiselta. Jalkapallo on ammatti, joka näyttää ulospäin helpommalta kuin mitä se on. On oltava tavoitteita, mutta uraa on mahdotonta suunnitella etukäteen.

12.00 Mausteita tai makaronilaatikkoa

Juon proteiinijuoman heti treenien jälkeen. Jos treeneissä on tehty raskaita juoksuharjoituksia, palautusjuomassa on mukana myös hiilihydraatteja. Fysiikkavalmentaja punnitsee pelaajat ennen ja jälkeen treenien, jotta tiedetään, kuinka paljon nesteitä pitää tankata.

"Pidän mausteisesta afrikkalaisesta ruoasta, mutta olen kasvanut arjen makaronilaatikoihin ja osaan arvostaa niitä."

Optimaalinen ruokavalio parantaa suorituskykyä. Kun on syönyt hyvin, ei tule painettua tyhjillä moottoreilla. Lounaaksi syön normaalia kotiruokaa, kuten kanaa kookoskastikkeessa tai pasta bolognesea. Jälkiruoaksi on proteiinivanukas.

Pidän mausteisesta afrikkalaisesta ruoasta, mutta olen kasvanut arjen makaronilaatikoihin ja osaan arvostaa niitä. En ole maailman innokkain ruoan-laittaja, vaikka perusruokien kokkaus onnistuu. Saan apua ruokahuoltoon tyttöystävältä, ja eksoottisempia reseptejä kokatessani soitan usein äidille tai pikkuveljelle Etelä-Afrikkaan.

13.00 Päiväuniaika

Nukun joka päivä päiväunet. Torkkujen kesto on puolesta tunnista kahteen tuntiin. Nautin siitä, että herätessä ei ole kiire minnekään.

15.00 Kuntosalille mars

Jos illalla ei ole ottelua, aamupäivän pallollisten treenien jälkeen on kuntosalitreenit ja päivän toinen lämmin ruoka. Jalkapalloilijan on treenattava ja syötävä hyvin myös lomalla. Elämässä pitää olla tasapainoa, ja siksi minullakin on joskus myös pitsapäiviä ja löhöilyä.

16.00 Kävelevä sohvaperuna

Treenien jälkeen heitän vapaalle ja nautin hyvistä tv-sarjoista kotisohvalla. Olen intohimoinen sarjojen katsoja.

Ulkomailla asuessani kävin paljon yksin kävelyillä. Nyt vietän aikaa ystävien ja tyttöystävän kanssa. Kävelyyn voi yhdistää kaupassakäynnin tai lähikahvilassa pysähtymisen.

Olen asunut seitsemässä eri maassa. Suomessa sydämeni koti on Myllykoskella, jossa käyn rentoutumassa, mutta viihdyn hyvin nykyisessä asuinpaikassani Helsingissä.

20.00 Iltajumppa ja unille

Teen joka ilta puolen tunnin lihashuollon ja venyttelyjumpan. Minulla on kaapissa putkirulla, kuminauhoja ja erilaisia jumppapalloja. Nautin venyttelystä ja kropan rullauksesta. Se on rentouttavaa. Jos iltajumppa jää väliin, huomaan sen aamulla kropan jäykkyytenä.

"Päivärytmistä kiinni pitäminen on tärkeää, jos haluan edetä uralla."

Lihashuollon jälkeen vetäydyn sänkyyn. Olen hyvä nukahtaja. Nukun yössä noin yhdeksän tuntia. Nuorempana valvoin, mutta nyt en voisi ajatellakaan, että ennen treenipäivää menisin nukkumaan puolenyön jälkeen.

Päivärytmistä kiinni pitäminen on tärkeää, jos haluan edetä uralla. Joillekin se voi näyttäytyä itsekkyytenä. Huippu-urheilu on raakaa tulosurheilua, jossa on annettava joka päivä parastaan ja luotettava itseensä.

S-ryhmän hotellit ovat yhteistyössä HJK:n kanssa ja Original Sokos Hotel Presidentti on HJK:n edustusjoukkueen kotipesä.

KAUPAN KAUTTA

Yleensä koriini päätyy jugurttia, kaurahiutaleita ja puuroriisiä. Rakastan mustikoita kaikissa muodoissa. Syön riisipuuronkin mustikkakeiton kanssa.

En ikinä osta oliiveja.

Eniten aikaa käytän valitessani vessapaperia. Ulospäin pakkaukset näyttävät kaikki samalta, mutta vessapaperit ovat hyvinkin erilaisia rakenteeltaan.

Kun haluan hemmotella itseäni ostan Kismetin. Nuorempana ostin suklaapatukan joka päivä. Olen kokeillut erikoismakuja, mutta pidän eniten alkuperäisestä.

Hedelmäosasto on Suomessa hyvin erilainen kuin toisessa kotimaassani Namibiassa, josta kaipaan kypsiä vesimeloneita ja passionhedelmiä.

Lue myös

Lisää aiheesta