Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Minna Muhosen lisäksi yrityksessä työskentelee myös kaksi hänen tyttäristään.

"Ruusukullan väri on suomalaisten suosikki" – Helsingissä tehdään koruja, jotka parantavat naisten asemaa

Teksti:
Tiiu Pohjolainen
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 8.3.2022
|
Muokattu: 8.3.2022
Suuri, metallinhohtoinen korvakoru yllättää keveydellään. Viaminnetin korut eivät näytä nahkaisilta, vaikka ovatkin nahasta valmistettuja. Koruja leikkaavat, muokkaavat ja kokoavat vaikeasti työllistyvät.

2014 kynsisaksilla korumalli

Taloushallinnon parissa työskennellyt yrittäjä Minna Muhonen lomaili Thaimaassa 2014. Kadulta hän poimi mukaansa kauniin puunlehden. Hotellihuoneessa hän muotoili lehteä kynsisaksilla sulan malliseksi. Muhonen mietti peilin edessä, miten hienon korviksen lehdestä olisikaan voinut saada. Lomalaista jäi askarruttamaan, mikä luonnonmateriaali kestäisi paremmin kuin kuiva lehti, mutta olisi kevyt ja helposti muokattavissa.

Suomeen palattuaan Muhonen alkoi etsiä kotimaisia nahantekijöitä. Ei mennyt aikaakaan, kun hän jo teetätti nahan leikkuurautoja. Viaminnet-yritys syntyi Muhosen autotalliin.

3 tytön äiti

Käsitöihin intohimoisesti suhtautuva Minna Muhonen ei koskaan aikonut koruntekijäksi. Alkuvaiheissa hän piirsi mallit, leikkasi, kokosi ja pakkasi korut yksin. Pian hän havaitsi tarvitsevansa apukäsiä. Yrittäjällä oli halu auttaa ihmisiä kotoutumaan. Kolmen tytön äidille valinta oli selvä: hänen yrityksensä työllistäisi maahanmuuttajanaisia, jotta nämä saisivat mahdollisuuden työskennellä ja oppia kieltä.

1 ehdoton suosikki

Suomalaiset rakastavat koruissaan ruusukullan väriä. Myös kullan- ja hopeanväriset sekä mustat korut ovat aina suosittuja. Mallisto pysyy samana, mutta kun nahasta on saatavilla jokin uusi, kiinnostava väri, erä lisätään mallistoon. Malliston muuttumattomuus minimoi varastohukkaa. Minna Muhonen vinkkaa, että tulevana keväänä erilaiset liilan sävyt tekevät tuloaan.

10 grammaa

Viaminnetin nahkaiset korvakorut ovat hämmästyttävän keveitä – yksittäinen koru painaa alle 10 grammaa. Korvakorujen päämateriaali on nahka. Poronnahka tulee Suomesta, pienemmät vuohennahkavuodat Italiasta. Saksasta Muhonen hankkii 0,8 millin paksuista kierrätysnahkaa: kenkätehtaiden ylijäämämateriaali hierretään uudeksi ohueksi materiaaliksi.

”Nahkaiset korut ovat hämmästyttävän keveitä.”

2 läheistä yhteistyökumppania

Ensimmäiset apukädet korujen valmistukseen löytyivät Monika-Naiset liitto ry:n kautta. Yhdistys edistää maahanmuuttaneiden naisten tasa-arvoa ja osallisuutta. Nykyään korvakorut valmistuvat alusta loppuun Iiris Pro -työkeskuksessa, joka työllistää osatyökykyisiä sekä heitä, joilla on heikot mahdollisuudet työllistymiseen. Minna Muhonen kouluttaa jokaisen tuotteidensa parissa työskentelevän.