Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sunrise Avenuen lopetettua Samu Haber on ehtinyt viettää enemmän aikaa kotona.

Samu Haber ei innostu aikaisten aamujen voittajatunnista, sillä yön maaginen hetki on paljon tärkeämpi

Teksti:
Minna Perovuo
Kuvat:
Eveliina Vuorma
Julkaistu: 24.7.2023
|
Muokattu: 17.8.2023
Muusikko Samu Haber ui ja saunoo lähes päivittäin. Tässä jutussa hän kertoo, kuinka heinäkuu kului sairastessa ja paljastaa, miten innostuu soittamaan flyygeliä yön hiljaisina hetkinä.

8.40 Toistuvat aamurutiinit

"Parasta on, kun saan herätä kotona omassa sängyssäni. En ole aamuihminen, mutta herään aina kello 8.40 ja pidän kiinni päivärytmistä.

Aamurutiinini on hortoileva hammaspesu, peiliin moikkaus, kahvi, Hesari ja iso lasillinen vettä vitamiiniporeen kera.

En syö aamulla mitään. Se on ollut aina tyylini, ja energiaa riittää silti."

9.45 Taekwondoa ja mattopainia

"Harrastan liikuntaa terveys edellä, sillä haluan jaksaa työssäni. Kuntosalilla käyminen tai lenkkeily ei ole kuitenkaan koskaan innostanut minua.

Viisi vuotta sitten löysin kamppailulajit Tomi Björckin kautta, ja nyt käyn treeneissä kuutena päivänä viikossa. Taekwondo inspiroi myös mieltä, ja lajista olen saanut sekä hyviä ystäviä että uutta sisältöä elämääni.

Joulukuussa tavoittelen mustaa vyötä, ja jonakin päivänä aion saavuttaa neljännen tason mustan vyön."

12.00–18.00 Liikkuva lounas ja sairastelua sohvan pohjalla

"Treenien jälkeen on ensimmäisen aterian aika. En kokkaa itse, vaan tilaan ruokaa studiolle tai käyn Helsingin keskustan lounaspaikoissa. Syön mitä mieli tekee, mutta liian raskas lounas saa minut uniseksi.

Sooloartistina teen edelleen studiolla musiikkia samojen ihmisten kanssa kuin Sunrise Avenuen aikaan. Suurin muutos on se, että saan olla enemmän kotona.

On ollut huikeaa kokea elämäni ensimmäinen kotimainen festarikesä ja kiertää Euroopan sijasta suomalaisia paikkakuntia. Kesän suunnitelmat tosin muuttuivat osittain, kun polvestani repesi heinäkuun alussa kierukka Jiu-Jitsu treeneissä. Tunsin heti, että nyt meni jotain rikki.

Polvi leikattiin heti seuraavana päivänä ja Ruisrockin päälavalla piti olla jo vajaan vuorokauden kuluttua. Sinä viikonloppuna oli kaksi festarikeikkaa, ja kivusta huolimatta pystyin esiintymään yllättävän hyvin. Välispiikit olivat varmasti välillä vähän sekavia!

Tuon viikonlopun jälkeen sairastuin rajuun influenssaan viideksi viikoksi, ja yksi festariviikonloppu peruuntui kuumeen takia.

Elokuun puolivälissä olo alkaa olla taas normaali ja polvikin toipuu hyvää vauhtia. Koko heinäkuu meni käytännössä sängyn ja sohvan pohjalla koipi jäykkänä ja influenssassa. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä kesä jatkuu yhä ja moottoripyörälläkin uskaltaa taas ajaa.

Polven kuntoutus kestää vielä muutaman viikon ennen kuin saan taas treenata kamppailulajeja kunnolla, mutta sehän maistuu vaan paremmalta pienen tauon jälkeen."

19.00 Meren kautta saunaan

"Töiden jälkeen uin ja saunon. Valmentajani tutustutti minut avantouintiin, ja siitä on tullut minulle hyvänlaatuinen addiktio. Käyn meressä lähes päivittäin ympäri vuoden.

Olen kuullut, että saunapaikassa ollaan huolestuneita, jos minua ei ole näkynyt muutamaan päivään. Kaveriporukkani saunaseurassa tavoitellaan kamppailulajeista tuttuja dan-arvoja eli vyöasteita avantouinnissa."

24.00 Kaupungin syke pysähtyy

"Illalla pesen treenipuvun ja käyn läpi työhön liittyviä asioita. Syön jotain vatsaa täyttävää, kuten pastaa tai sushia.

Nautin yön kaihoisista hetkistä, ja venytän nukkumaanmenoa.

Puolen yön aikaan raitiovaunujen kolina loppuu, kaupungin syke hidastuu ja energia on rauhallista. Nautin yön kaihoisista, hiljaisista hetkistä ja venytän nukkumaanmenoa.

Isojen konserttien alla nukun huonosti. Rutiiniksi muodostunut venyttely auttaa rentouttamaan kehoa ja nukahtamaan.

Olisi siistiä olla superihminen, joka käy 10 kilometrin lenkillä kello 5.30, mutta yön hetki on minulle tärkeämpi. Silloin olen salakavalasti luova. Minulla on flyygeli olohuoneessa, mutta vanhassa kivitalossa äänet eivät kuulu muihin asuntoihin – tai näin naapurit ovat minulle kertoneet."

KAUPAN KAUTTA

Ostoskoriini päätyy ohuita ruispaloja ja paljon vihreää. Puolet ostoksista on vihannesosastolta. Pepsi Max on paheeni, jota tulee kannettua kotiin paljon.

En käytä aikaa kaupassa kiertelyyn. Olen tehokas ja käyn tutussa kaupassa, jossa limen löytää katsomattakin. Mökille mennessä saatan hengailla ison Prisman makkarahyllyllä ihmettelemässä valikoimaa.

Kun haluan hemmotella itseäni, ostan minttu-Puffetin. Kuorin sen kokonaan, annan sulaa hetken, nuolen reunat ja litistän herkun litteäksi keksiksi. Se on meditatiivinen hetki, johon keskityn, enkä hotki kuin koira.

Hedelmäosastolla ostan banaaneja sekä kotiin että matkalle välipalaksi. Olen tarkka siitä, millaisia banaaneja valitsen.

KUKA?

Samu Haber, 47

Soolouraa tekevä laulaja-lauluntekijä. Tuli tunnetuksi Sunrise Avenue -yhtyeen perustajana. Asuu Helsingin kantakaupungissa puolisonsa ja lelumursun kanssa.

Lue myös

Lisää aiheesta