Voiko terveellinen aamupala maistua pullalta? Näin Julia tekee sen
Raejuustosta on tullut taas trendiherkku. Julia Ahvenus on kehittänyt herkkureseptejä, joissa myös raejuustoa hyödynnetään.


Ikuisuusongelma: mitä söisi aamu-, ilta- tai välipalaksi?
Liikunnanohjaaja (AMK) ja personal trainer Julia Ahvenus, 25, on tarttunut tähän teemaan kirjassaan Päivän paras ateria. Kirja pitää sisällään kekseliäitä ja inspiroivia aamu- ja välipalareseptejä.
Hyvinvointi voi maistua myös herkulliselta
Julia kertoo, että nimenomaan aamupalat ovat hänen bravuurinsa. Erityisen paljon hänellä onkin herkullisia aamupuuroreseptejä.
Julia kuvailee puurojen variointimahdollisuuksia loputtomiksi.
”Kirjastani löytyy esimerkiksi mustikkapiirakkauunipuuro, korvapuustiuunipuuro ja vadelma-lakritsituorepuuro”, hän kertoo.
Julia innostui aamupaloista omien mieltymystensä ansiosta. Kokonaisvaltainen kiinnostus ruoanlaittoa kohtaan alkoi juuri aamupalapöydästä.
”Aamupala on päiväni lempiateria. Rakastan kaikkia aamupalaruokia kuten puuroja, leipiä, pannukakkuja ja smoothieita. Innostukseni ruoanlaittoon lähti aamupalalta kun aloin miettimään, voisinko syödä aamupuuroni jossakin muussa muodossa kun vaan mikropuurona”, Julia kertoo.
Julian korvapuustiuunipuuron ohjeen löydät tämän jutun lopusta.
Julia loihtii keittiössään toinen toistaan yllättävämpiä aamiaisia, joiden ulkonäkö muistuttaa erehdyttävästi esimerkiksi herkullisia jälkiruokia.
Proteiini ja kuitu hillitsevät mielitekoja
Proteiini ja kuitu ovat terveellisen ruokavalion kulmakiviä. Niiden avulla pysyy kylläisenä pidempään ja mielitekojen hallinta helpottuu. Julia pitää resepteissään huolen siitä, että ne sisältävät riittävän määrän näitä kahta.
Julia hyödyntää resepteissään erilaisia proteiinilisiä, ja proteiininlähteenä nähdään esimerkiksi trendikkääksi noussutta raejuustoa. Raejuuston monipuolisuus viehättää monia, mutta sen voi myös korvata muilla tuotteilla.
”Raejuusto toimii sekä makeissa että suolaisissa resepteissä, ja sen voi reseptistä riippuen korvata esimerkiksi maitorahkalla tai blendatulla tofulla”, Julia kertoo.
Ennakkoluulot kannattaa unohtaa
Moni kokee edelleen, että terveellinen ruokavalio koostuu kuivasta broilerista ja parsakaalista. Julian luomat reseptit saattavatkin siis herättää epäilyksiä – voiko pullalta maistuva kaurapuuro olla oikeasti terveellistä?
Julia ei onnekseen ole kokenut suurempia ennakkoluuloja, mutta reseptejä kokeilleet ovat yllättyneet positiivisesti.
”Olen saanut lukuisia ihania viestejä, joissa kerrotaan terveellisen ruokailun muuttuneen aidosti mielekkääksi ja mielenkiintoiseksi reseptieni myötä, sillä reseptit yhdistävät juurikin nämä kaksi tärkeää asiaa: herkullisuuden ja ravitsevuuden", hän kertoo iloisena.
Terveellinen ruokavalio sallii herkuttelun
”Hyvä ruokavalio on terveen jämäkkyyden ja sopivan joustavuuden balanssi”, Julia kuvailee.
Hyvinvointialan yrittäjänä työskentelevä Julia puhuu kokemuksesta.
Julia sairastui syömishäiriöön teini-ikäisenä, ja toipumisen myötä kiinnostus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin – niin fyysiseen kuin psyykkiseen – syttyi toden teolla.
Nyt 25-vuotias Julia tekee työkseen yksilö- ja ryhmävalmennuksia, on koulutettu liikunnanohjaaja ja tunnettu hyvinvointisisällöistään somessa. Tänä päivänä Julian ruokasuhde on tasapainoinen, ja tekemisellään hän inspiroi yli 50 tuhannen seuraajan yleisöään terveellisempien elämäntapojen pariin.
Julian korvapuustiuunipuuro (4 annosta)
Puuropohja
180 g isoja kaurahiutaleita
1 kananmuna
200 g vähäsokerista vaniljarahkaa
30 g pekaanipähkinöitä
reilu 1 tl kanelia
reilu 1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
ripaus suolaa
2 dl maitoa
Kanelipäällinen
60 g pehmeitä kivettömiä taateleita
ripaus suolaa
0,5 tl kanelia
3 rkl maitoa
Ohje
1. Voitele uunivuoka kevyesti. Riko kananmuna vuokaan ja sekoita rakenne rikki. Kaada joukkoon muut puuroainekset ja sekoita hyvin.
2. Valmista kanelipäällinen. Sekoita taatelit, kaneli ja suola tasaiseksi massaksi esimerkiksi blenderissä. Lisää taatelimassan joukkoon noin 3 rkl maitoa, jotta saat seoksesta juoksevampaa. Lusikoi kanelipäällinen puuron päälle ja tasoita.
3. Paista puuroa kiertoilmauunissa 180 asteessa noin 25 minuuttia.
4. Anna puuron jäähtyä ja jaa sen jälkeen neljään annospalaan. Puuro säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa hyvin 3-4 päivää. Ennen syömistä Julia suosittelee lämmittämään puuroa mikrossa noin minuutin verran.



