Yhteistyössä: Food Market Herkku

45 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Kesän alku on loistavaa aikaa hyödyntää Suomen luonnon villeinä kasvavia yrttejä. Muista poimiessasi, että tunnistat varmasti yrtit, jotka keräät. Voit halutessasi käyttää pestossa myös perinteisiä yrttejä ja esimerkiksi naattivihannesten naatit ja pinaatti sopivat mainiosti peston pohjaksi.
| Lohi | |
|---|---|
| 600 g | lohifilettä, ruodottomana |
| 1 rkl | suolaa |
| 1 rkl | sokeria |
| 1 kpl | sitruuna |
| 5 kpl | tillin oksaa |
| Perunat | |
| 600 g | perunoita keitettynä (sikli) |
| 1/2 dl | voisulaa |
| 1 rkl | sormisuolaa |
| 1 rkl | fenkolinsiemeniä |
| 2 tl | tilliä |
| Villiyrttipesto | |
| 5 dl | villiyrttejä (nuoria nokkosen lehtiä, käenkaalia, vuohenputkea, kuusenkerkkää, litulaukkaa) |
| 1 dl | mietoa oliiviöljyä |
| 40 g | (1 dl) parmesaanijuustoa raastettuna |
| suolaa ja mustapippuria | |
Lohi
Sekoita sokeri ja suola. Hiero seos lohen pintaan ja anna tekeytyä 30 minuuttia. Laita lohifilee halsteriin ja pinnalle tillinoksia ja pesty, siivutettu sitruuna. Grillaa miedolla lämmöllä liha puolelta 4–5 minuuttia ja nahka puolelta toiset 5 minuuttia. Anna tekeytyä hetki ennen tarjoilua.
Perunat
Paahda fenkolinsiemeniä pannulla, kunnes ne ovat paahtuneita. Rouhi siemenet suolan kanssa pienem mäksi. Pyöräytä perunat, voi ja mausteet kulhossa ja laita folio pussiin. Kypsennä perunoita hiilloksen päällä 20–30 minuuttia. Mausta vielä tarvittaessa suolalla ja hienonnetulla tillillä ja lisää hieman voisulaa perunoille.
Villiyrttipesto
Pese villiyrtit huolella (Huom!kerää vain yrttejä, jotka tunnistat varmasti. Kuusenkerkkien keräämiseen tarvitset maanomistajanluvan). Soseuta kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Mausta ja tarvittaessa lisää hieman öljyä, jos haluat löysemmän kastikkeen.


Yhteistyössä: Food Market Herkku

Kesän alku on loistavaa aikaa hyödyntää Suomen luonnon villeinä kasvavia yrttejä. Muista poimiessasi, että tunnistat varmasti yrtit, jotka keräät. Voit halutessasi käyttää pestossa myös perinteisiä yrttejä ja esimerkiksi naattivihannesten naatit ja pinaatti sopivat mainiosti peston pohjaksi.
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Lohi | |
| 600 g | lohifilettä, ruodottomana |
| 1 rkl | suolaa |
| 1 rkl | sokeria |
| 1 kpl | sitruuna |
| 5 kpl | tillin oksaa |
Perunat | |
| 600 g | perunoita keitettynä (sikli) |
| 1/2 dl | voisulaa |
| 1 rkl | sormisuolaa |
| 1 rkl | fenkolinsiemeniä |
| 2 tl | tilliä |
Villiyrttipesto | |
| 5 dl | villiyrttejä (nuoria nokkosen lehtiä, käenkaalia, vuohenputkea, kuusenkerkkää, litulaukkaa) |
| 1 dl | mietoa oliiviöljyä |
| 40 g | (1 dl) parmesaanijuustoa raastettuna |
| suolaa ja mustapippuria | |
Lohi
Sekoita sokeri ja suola. Hiero seos lohen pintaan ja anna tekeytyä 30 minuuttia. Laita lohifilee halsteriin ja pinnalle tillinoksia ja pesty, siivutettu sitruuna. Grillaa miedolla lämmöllä liha puolelta 4–5 minuuttia ja nahka puolelta toiset 5 minuuttia. Anna tekeytyä hetki ennen tarjoilua.
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 5 kpl | tillin oksaa |
| 1 kpl | sitruuna |
| 1 rkl | sokeria |
| 600 g | lohifilettä, ruodottomana |
| 1 rkl | suolaa |
Perunat
Paahda fenkolinsiemeniä pannulla, kunnes ne ovat paahtuneita. Rouhi siemenet suolan kanssa pienem mäksi. Pyöräytä perunat, voi ja mausteet kulhossa ja laita folio pussiin. Kypsennä perunoita hiilloksen päällä 20–30 minuuttia. Mausta vielä tarvittaessa suolalla ja hienonnetulla tillillä ja lisää hieman voisulaa perunoille.
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 2 tl | tilliä |
| 1 rkl | fenkolinsiemeniä |
| 1 rkl | sormisuolaa |
| 1/2 dl | voisulaa |
| 600 g | perunoita keitettynä (sikli) |
Villiyrttipesto
Pese villiyrtit huolella (Huom!kerää vain yrttejä, jotka tunnistat varmasti. Kuusenkerkkien keräämiseen tarvitset maanomistajanluvan). Soseuta kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Mausta ja tarvittaessa lisää hieman öljyä, jos haluat löysemmän kastikkeen.
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| suolaa ja mustapippuria | |
| 40 g | (1 dl) parmesaanijuustoa raastettuna |
| 1 dl | mietoa oliiviöljyä |
| 5 dl | villiyrttejä (nuoria nokkosen lehtiä, käenkaalia, vuohenputkea, kuusenkerkkää, litulaukkaa) |
775
Energiaa kcal
3241
Energiaa kj
56,5 g
Rasvaa
15,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
27,3 g
Hiilihydraatteja
5,0 g
Sokereita
4,0 g
Kuituja
36,5 g
Proteiinia
10,3 g
Suolaa
775
Energiaa kcal
3241
Energiaa kj
56,5 g
Rasvaa
15,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
27,3 g
Hiilihydraatteja
5,0 g
Sokereita
4,0 g
Kuituja
36,5 g
Proteiinia
10,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 rkl fenkolinsiemeniä, 2 tl tilliä, Suolaa ja mustapippuria.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli