Halstrattu lohi ja itse tehty villiyrttipesto tuovat ihania makuja kesäpöytään.
Halstrattu lohi ja itse tehty villiyrttipesto tuovat ihania makuja kesäpöytään.
Yhteistyössä

Halstrattua lohta, fenkolilla maustettuja perunoita ja villiyrttipestoa

Arvostele resepti
4 Annosta

45 min (josta 30 min aktiivista)

Yhteistyössä: Food Market Herkku

Kesän alku on loistavaa aikaa hyödyntää Suomen luonnon villeinä kasvavia yrttejä. Muista poimiessasi, että tunnistat varmasti yrtit, jotka keräät. Voit halutessasi käyttää pestossa myös perinteisiä yrttejä ja esimerkiksi naattivihannesten naatit ja pinaatti sopivat mainiosti peston pohjaksi.

Ainekset (4 annosta)

MääräAinesosa

Lohi

600 glohifilettä, ruodottomana
1 rklsuolaa
1 rklsokeria
1 kplsitruuna
5 kpltillin oksaa

Perunat

600 gperunoita keitettynä (sikli)
1/2 dlvoisulaa
1 rklsormisuolaa
1 rklfenkolinsiemeniä
2 tltilliä

Villiyrttipesto

5 dlvilliyrttejä (nuoria nokkosen lehtiä, käenkaalia, vuohenputkea, kuusenkerkkää, litulaukkaa)
1 dlmietoa oliiviöljyä
40 g(1 dl) parmesaanijuustoa raastettuna
suolaa ja mustapippuria

Valmistus

  1. 1

    Lohi

    Sekoita sokeri ja suola. Hiero seos lohen pintaan ja anna tekeytyä 30 minuuttia. Laita lohifilee halsteriin ja pinnalle tillinoksia ja pesty, siivutettu sitruuna. Grillaa miedolla lämmöllä liha puolelta 4–5 minuuttia ja nahka puolelta toiset 5 minuuttia. Anna tekeytyä hetki ennen tarjoilua.

    MääräAinesosa
    5 kpltillin oksaa
    1 kplsitruuna
    1 rklsokeria
    600 glohifilettä, ruodottomana
    1 rklsuolaa
  2. 2

    Perunat

    Paahda fenkolinsiemeniä pannulla, kunnes ne ovat paahtuneita. Rouhi siemenet suolan kanssa pienem mäksi. Pyöräytä perunat, voi ja mausteet kulhossa ja laita folio pussiin. Kypsennä perunoita hiilloksen päällä 20–30 minuuttia. Mausta vielä tarvittaessa suolalla ja hienonnetulla tillillä ja lisää hieman voisulaa perunoille.

    MääräAinesosa
    2 tltilliä
    1 rklfenkolinsiemeniä
    1 rklsormisuolaa
    1/2 dlvoisulaa
    600 gperunoita keitettynä (sikli)
  3. 3

    Villiyrttipesto

    Pese villiyrtit huolella (Huom!kerää vain yrttejä, jotka tunnistat varmasti. Kuusenkerkkien keräämiseen tarvitset maanomistajanluvan). Soseuta kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Mausta ja tarvittaessa lisää hieman öljyä, jos haluat löysemmän kastikkeen.

    MääräAinesosa
    suolaa ja mustapippuria
    40 g(1 dl) parmesaanijuustoa raastettuna
    1 dlmietoa oliiviöljyä
    5 dlvilliyrttejä (nuoria nokkosen lehtiä, käenkaalia, vuohenputkea, kuusenkerkkää, litulaukkaa)

Ravintosisältö

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 rkl fenkolinsiemeniä, 2 tl tilliä, Suolaa ja mustapippuria.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Katso myös nämä

Resepti:
Eero Vottonen
Kuvat:
Food Market Herkku
15.6.2020
|
Päivitetty: 26.9.2025