Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Miten suomalaisen naisen saa hehkumaan, meikkitaiteilija Raili Hulkkonen?

Teksti:
Anni Nissi
Kuvat:
Kalle Kataila
Julkaistu: 29.11.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Raili Hulkkonen, 70, ansaitsee tulla kutsutuksi meikkitaiteilijaksi. Hän ei vain meikkaa asiakkaitaan vaan tekee taidetta: häivyttää luomivärillä raskaan yläluomen piiloon tai saa rajausvärillä haaleat silmät hehkumaan kuin timantit.

Kaikki alkoi 51 vuotta sitten, kun Raili Hulkkonen juuri kosmetologikoulusta valmistuneena sai töitä Terttu Stenbergin julkkissalongista.

"Siihen aikaan ihmiset kävivät paljon ulkona ja naiset meikkauttivat itseään säännöllisesti. Työssä pääsi todella käyttämään mielikuvitustaan", Hulkkonen muistelee.

Osa asiakkaina käyneistä seurapiirikaunottarista, kuten Pirkko Mannola, on edelleen Hulkkosen vakimeikattavia.

Tuttu kulisseista

Katri Helena, Paula Koivuniemi, Maarit... Raili Hulkkonen on monen eturivin tähden luottomeikkaaja. Esimerkiksi näyttelijä-laulaja Merja Larivaara käy välillä aikataulusyistä Railin meikissä päivää etukäteen. Hyvin pohjustettu silmämeikki kestää kyllä seuraavaankin päivään.

Hulkkonen häärää monien tv-tuotantojen kulisseissa, kuten Vain elämää ja Tanssii tähtien kanssa -ohjelmissa.

"Pidän tv-kuvausten vauhdikkuudesta ja siitä, että päätökset on tehtävä hetkessä. Tärkeintä on silti, että artisti lähtee maskeeraushuoneesta itsevarmana. Nautin joka kerta, kun niin tapahtuu."

Mutta se siitä, Raili Hulkkonen ei nimittäin mielellään kehuskele tunnetuilla asiakkaillaan. Hänen todellisena intohimonaan on aina ollut tavallisten naisten kaunistaminen.

Anna kasvoille ryhtiä

Ajatus kirkastui, kun Hulkkonen aloitti 70-luvulla työt Max Factor -meikkisarjalla, ensin konsulenttina ja myöhemmin kouluttajana. Se tarkoitti kiertämistä tavarataloissa ympäri maata.

"Samalla opin tuntemaan suomalaisen naisen. Olemme vaatimattomia ja säästelemme meikkejä juhliin, ja siinä riittää meikkaajalla työnsarkaa", Hulkkonen kertoo.

Hulkkosen haave on, että naiset oppisivat löytämään oman juttunsa joka päivä.

"Ja se ei tarkoita, että täytyisi maskeerata piiloon jokainen läiskä, päinvastoin!" Hulkkonen huudahtaa.

"Meikkivoide ja huolitellut kulmat riittävät antamaan kasvoille ryhtiä. Sitten huulipuna, ja olo on huoliteltu."

Meikkitaiteilija kertoo pilke silmäkulmassa mottonsa: huulipuna ei estä sauvakävelyä.

"Kädet, jalat ja aivot toimivat, vaikka pitääkin huolta ulkonäöstään."

Iho ei unohda

Hulkkosen filosofiaan kuuluu, että kauneus alkaa ihon luonnollisesta hehkusta. Oleellista on ihon hoitaminen ja suojaaminen.

"Iho muistaa 70-luvulla otetun auringon, ja monella vauriot tulevat näkyviin nyt. Paasaan tästä aina. Pieni päivetys kaunistaa, liika rusketus rypistää."

Hoitorutiinin ei silti tarvitse olla monimutkainen, vaan aloittelijalle riittää kolmekin tuotetta: 24 tunnin kasvovoide, silmänympärysvoide ja puhdistusaine, kuten misellivesi, joka vie lian ja meikit ilman vesipesua. Meikkivoide suojaa ihoa viimalta ja pakkaselta.

Neuvoja jakaessaan Hulkkonen miettii kokonaisuutta ruokavaliosta liikuntaan ja vaatetukseen. Jos henkilö esimerkiksi seisoo työkseen paljon, hyvinvointi lähtee jaloista ja oikeanlaisista jalkineista.

"Silloin täytyy käydä jalkahoidossa voidakseen hymyillä. Naisten pitäisi muutenkin ottaa paljon itsekkäämmin aikaa itsensä hoitamiseen."

Lisää aiheesta