Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Joulusalaatin juju on sopivasti hapokas kastike

Teksti:
Yhteishyvän toimitus
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 29.9.2023
|
Muokattu: 6.11.2023
Kaupallinen yhteistyö / Rajamäen. Viinietikka tuo salaatinkastikkeeseen särmää. Valitse kolmesta vinegretistä joulupöytääsi sopivin.

Säväytä juustosalaattia vadelmaisella vinegretillä

Vadelma-kanelivinegretti maistuu mahtavalta juustoa sisältävässä joulusalaatissa. Kokoa salaattipohja erilaisista maukkaista vihersalaateista, mausta salaattia ripauksella mustapippuria ja suolaa. Lisää joukkoon mielijuustoasi: vinegretin pariksi käyvät runsasmakuiset ja pitkään kypsytetyt juustot, mutta myös tuorejuustot, kuten mozzarella tai leipäjuusto.

Salaattia täydentävät hyvin pähkinät joko sellaisenaan tai nopeasti sokerin kanssa pannulla karamellisoituina. Myös luumut ja muut kivelliset hedelmät sekä vaikkapa persimon sopivat hienosti vadelma-kanelivinegretin kavereiksi. Lusikoi vinegrettiä salaatille vasta juuri ennen tarjoilua.

Vadelma-kanelivinegretti

  • 1 dl pakastettuja vadelmia
  • ½ dl vettä
  • 1 rkl Rajamäen Punaviinietikkaa
  • ½ dl rypsiöljyä
  • 1 ½ tl sokeria
  • 1/3 tl kanelia
  • ¼ tl suolaa

    1. Mittaa pieneen kattilaan vadelmat ja vesi. Keitä niitä 2 minuuttia keskilämmöllä niin, että neste ei kokonaan haihdu. Nosta kattila liedeltä, laita kansi päälle ja anna jäähtyä.  
    2. Sekoita jäähtyneeseen vadelmaliemeen muut aineet käsivispilällä. Anna maustua jääkaapissa vähintään tunti tai vaikka yön yli. Reseptistä tulee noin 1 dl vinegrettiä.

Sinappinen vinegretti sopii salaatille ja kinkulle

Ranskalaistyylinen sinappinen vinegretti sopii raikkaiden ja rouskuvien vihersalaattien kastikkeeksi. Kokojyväsinappi antaa klassiselle vinegretille terävyyttä, mutta dijonsinappiakin tarvitaan, jotta maut pysyvät tasapainossa. Yhdistä muutamaa erilaista pehmeälehtistä salaattia ja yrttiä, kuten rucolaa ja väriltään punertavia salaattilajikkeita. Niiden seuraksi salaattiin kannattaa pilkkoa vihreää omenaa sekä muutama ohut ja rapea varsisellerin varsi.

Kokeile vinegrettiä myös kinkkuvoileivässä tai joulupöydässä kinkun kanssa tarjottuna!

Sinappivinegretti

  • 1 rkl Rajamäen Omenaviinietikkaa
  • ¾ dl rypsiöljyä
  • 1 tl kokojyväsinappia
  • 1 tl dijoninsinappia
  • 1 ½ tl hunajaa
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria 

Mittaa kaikki ainekset pieneen kulhoon ja sekoita käsivispilällä tasaiseksi. Reseptistä tulee valmista vinegrettiä noin 1 dl.


Mausteinen appelsiinivinegretti piristää juuressalaattia

Makea ja mausteinen appelsiinivinegretti maistuu joululta. Se sopii erinomaisesti paahdetuista juureksista koottuun salaattiin, jossa on esimerkiksi porkkanaa, lanttua ja punajuurta. Juuressalaatin pohjaksi käy pehmeistä ja maukkaista salaateista koottu sekoitus. Viimeisen silauksen antavat pikapikkelöity punasipuli ja paahdetut saksanpähkinät tai pistaasipähkinät.

Appelsiini-neilikkavinegretti

  • 2 tl raastettua appelsiininkuorta
  • 1 rkl Rajamäen Valkoviinietikkaa 
  • ¾ dl rypsiöljyä
  • 1 tl hunajaa 
  • ¼ tl jauhettua neilikkaa 
  • ¼ tl jauhettua inkivääriä
  • ¼ tl suolaa

    1. Pese appelsiini ja raasta siitä raastimen hienolla terällä tarvittava määrä kuorta. 
    2. Mittaa kaikki ainekset pieneen kulhoon ja sekoita käsivispilällä tasaiseksi. Reseptistä tulee valmista vinegrettiä noin 1 dl.

Tutustu Rajamäen valikoimaan s-kaupat.fi:ssä tästä ja lisää halutessasi laadukas etikka, balsamico, kastike tai muu tuote suoraan ostoskoriin!

Lisää aiheesta