Voit upottaa kesäkurpitsaa keittoihin, paistoksiin, pataruokiin ja taikinoihin.
Kesäkurpitsasta valmistuu esimerkiksi astetta kevyempi lasagne. Raasteella saat mureke- tai sämpylätaikinaan helposti kasvislisää tai pyöräytät maukkaat kasvispihvit.
Pitkinä suikaleina kesäkurpitsa toimittaa gluteenittoman pastan virkaa.
Käytä kesäkurpitsaa raakana salaateissa ja leivän päällä viipaloituna. Se sopii myös säilöttäväksi kurkkujen tapaan.
Kesäkurpitsa taipuu helposti monenlaisiin mausteisiinkin makumaailmoihin. Se kuuluu oleellisena ranskalaiseen kasvishöystöön, ratatouilleen. Täytettynä siitä saa mainion lisäkkeen tai maukkaan kasvisruoan.
Kokeile kesäkurpitsaa myös leivonnassa kuten muffineissa tai piirakoissa.