Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Arkistoi asiakirjat

Teksti:
Solja Virkkunen
Asiantuntija:
lakimies Timo Niemi, Kuluttajaliitto, potilasasiamies Arja Laukka, Tampereen kaupunki
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 9.12.2013
|
Muokattu: 31.8.2020
Asiakirjat ja kuitit kannattaa säilyttää välilehdellisessä mapissa ja tärkeät dokumentit lisäksi tietokoneella. Näin kodin asiakirjat pysyvät tallessa, kunnes ne voi hävittää turvallisesti.

Tietokone tai mappi

Osto- ja maksukuitit

Säästä suurten ostosten ja luottokorttiostosten kuitit. Kaikki kuitit pitäisi säilyttää kolme vuotta ongelmatilanteita varten, mutta samat tiedot löytyvät hätätilanteessa tilitiedoista. Säilytä veroilmoituksen kuitit kuusi vuotta verovuoden päättymisestä.

Takuukuitit

Pyydä takuutiedot kopiopaperille tai sähköisinä, jos kuitti on tulostettu lämpöpaperille, sillä se haalistuu herkästi. Myyjä voi kieltäytyä virheen hyvittämisestä takuun perusteella, jos kuitti puuttuu. Myyjän lain mukainen virhevastuu säilyy, vaikka kuitti katoaisi.

Palkkatositteet

Säilytä tositteet kuusi vuotta verovuoden päättymisen jälkeen, eli niin kauan kun verotusta voi oikaista.

Mappi

Sopimukset

Vuokrasopimus, liittymäsopimus, työsopimus... Säilytä sopimukset, jotta voit halutessasi tarkistaa ehdot. Hävitä paperi vasta, kun sopimus on varmasti historiaa.

Vakuutukset

Voit tarkistaa viimeisimmistä vakuutuskirjoista ja -ehdoista, mitä vakuutuksesi kattaa. Säästä myös pitkäaikaisten säästö-, sijoitus- ja eläkevakuutusten alkuperäiset sopimukset ja niihin tehdyt muutokset.

Potilasasiakirjat

Säilytä lääkelista ja edellisen sairaalajakson yhteenveto vaikkapa eteisen laatikossa, josta sairaankuljetushenkilökunta löytää sen helposti. Potilasasiakirjojen kopioista on hyötyä, jos hakeudut yksityislääkärille.

Verotuspäätös

Keväällä saatava erittelyosa on hyvä säilyttää mahdollisia jatkotarpeita varten, sillä sen tilaaminen uudelleen on maksullista.

Paperikori

Vanhentuneet

Asiakirjojen huolellinen hävittäminen on yhtä tärkeää kuin säilyttäminen. Silppua henkilötiedot aina tunnistamattomiksi ennen pois heittoa.

S-ryhmän liikkeissä on käytössä sähköinen takuukuittipalvelu. Asiakasomistajat saavat ostoksen yhteydessä automaattisesti sähköisen takuukuitin Oma S-kanava -palvelusta.

Lähteet: FINE, Kela, Verohallinto

Lisää aiheesta