Yhtenäinen ja hyväkuntoinen maalipinta suojaa puuosia monilta rasituksilta, joille ne joutuvat ulkona alttiiksi. Ikkunoiden kohdalla rasitusta lisää veden valuminen ruutua pitkin lasin ja puitteen liitoskohtaan.
Liitoksesta vesi imeytyy puitteeseen, jos pintakäsittely ei ole tiivis. Kostea puu saa lopunkin maalipinnan irtoilemaan. Lahovaurioita syntyy, kun puite kärsii vuosia jatkuvasta kosteudesta.
Vanhat ikkunat ovat huonokuntoisina surkean näköisiä, mutta usein kunnostettavissa. Alkuperäisten ikkunoiden säilyttäminen antaa rakennukselle oman ajanmukaisen leimansa, joten uusien ostoon ei kannata syöksyä suin päin.
Huolellinen kunnostustyö pidentää ikkunoiden huoltomaalausväliä. Puitteet pitää tavallisesti maalata noin kymmenen vuoden välein, mutta maalausurakkaan voi joutua useammin etenkin etelä- ja länsiseinustalla. Pohjatyö on maalauksessa avainasemassa, jotta pinnasta tulee kaunis ja kestävä.
Osa ikkunasta sijaitsee ulkona ja osa sisällä. Jutun ohjeissa keskitytään ulkopuitteen ulkopuolen kunnostamiseen. Ulkopuitteen sisäpuolen voi käsitellä sekä ulko- että sisämaalauksen tuotteilla tilanteen mukaan.
Ikkunoiden korjausmaalaus
Perinteisesti ikkunat irrotetaan kunnostuksen ajaksi. Maalin sively puitteen karmin vastaiselle pinnalle on mahdotonta ikkunan ollessa suljettuna paikallaan ja avattunakin saranapuolen käsittely on vaikeaa. Jos näiden pintojen maali on hyväkuntoinen, voidaan kunnostus tehdä harkinnan mukaan myös ikkunan ollessa paikallaan.
Ikkunoissa käytetään yleisesti liuotinohenteista maalia, sillä se kestää vesiohenteista maalia paremmin kahden pinnan hankausta. Öljymaali kuivuu tyypillisesti vesiohenteista hitaammin, mutta imeytyy samalla hyvin puuhun.
Paras maalaussää on lämmin pilvipouta, jolloin ilman suhteellinen kosteus on noin 50 prosenttia. Käsiteltävän puun tulee olla mahdollisimman kuivaa, kosteuspitoisuudeltaan enintään 20 prosenttia. Olosuhteiden pitää säilyä sopivina myös kuivumisen ajan, mikä kannattaa muistaa etenkin loppukesällä, kun iltakaste laskeutuu.