Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kasviopas: marja-aronia

Teksti:
Seija Samela
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 17.9.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Marja-aronia on monipuolinen pensas – kaunis katsella keväästä syksyyn. Marjatkin ovat käyttökelpoisia.

Marja-aronia on noin 1–3 metrin korkuinen pystykasvuinen pensas. Aitakasviksi hyvin soveltuva marja-aronia kukkii keväällä valkoisin kukin, ja syksyllä sen lehdet hehkuvat kauniin punaisina.

Marja-aronian kasvupaikka

Kasvupaikan osalta marja-aronia on melko vaatimaton. Parhaiten pensas tuottaa satoa aurinkoisella paikalla, runsasmultaisessa, hyvin vettä läpäisevässä maassa. Tiukassa savimaassa kasvi menestyy heikosti, samoin liian kuivassa ja hiekkaisessa maassa.

Rikkaruohot on hyvä poistaa nuoren taimen kasvualustasta, jotta juurtuminen onnistuu kunnolla.

Hoito ja lannoitus

Leikkauksen ja lannoituksen osalta marja-aronia on helppohoitoinen. Vanhoja oksia voi vuosittain poistaa.

Ilman leikkaustakin kasvi tuottaa satoa, tosin satoa saadaan enemmän leikkaamalla oksat 5–7 vuoden välein alas. Leikkuuvuonna satoa on turha odottaa.

Marja-aroniaa lannoitetaan samalla tavalla kuin herukoita. Istutuksen yhteydessä tehtävän peruslannoituksen lisäksi riittää kohtuullinen lannoitus vuosittain.

Marja-aronian hyötykäyttö

Yhdestä pensaasta tulee satoa jopa 8–10 kiloa. Tertuissa kasvavia marjoja on helppo poimia. Kiiltävän mustat kypsät marjat värjäävät voimakkaasti, joten suojakäsineet ovat tarpeen.

Tuoreet marjat maistuvat karvailta ja kitkeriltä. Hyytelöihin ja hilloihin marjat sopivat hyvin, koska ne sisältävät runsaasti pektiiniä. Kuivattuja marjoja voi napostella välipalana. Viinin ystävän kannattaa kokeilla marja-aroniaa viinin valmistukseen.

Marjoissa on runsaasti fenoliyhdisteitä ja kohtalaisesti C-vitamiinia, noin 11 mg/100 g.

Marja-aronia tuottaa yleensä runsaasti satoa.

Marja-aroniasta puu

Marja-aronian voi myös muotoilla pikku puuksi karsimalla alaoksat pois. Puutarhakaupoissa voi myös olla saatavilla pihlajan varteen vartettuja aronioita, joissa aronia kasvaa suoran varren päässä viuhkamaisesti. Kasvi vaikuttaa olevan käytössä kestävä.

Koristearonia ja marja-aronia

Koristearonia muistuttaa marja-aroniaa niin paljon, että lajikkeisiin perehtymättömän voi olla vaikea huomata eroa. Myös koristearonia soveltuu aitakasviksi ja sen marjat ovat syötäviä, joskin hiukan marja-aronian marjoja pienempiä, eivätkä välttämättä aivan yhtä hyviä. Nimen mukaisesti toinen on jalostettu koristeeksi ja toinen hyötykäyttöön. Hoito ja leikkaus tapahtuu samoin. Muita aronioita ovat muun muassa puna-aronia ja mustamarja-aronia.

Marja-aronia ei ole kovin altis tuholaisille. Kasville haitalliset tuholaiset voidaan estää parhaiten valitsemalla terveitä taimia ja niille sopiva kasvupaikka.