Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Apulannan Sipe Santapukki (vas.) ja Toni Wirtanen.

"Kasvoton bulkki ei ole koskaan hyvä. Siinä ei ole rakkautta" – Apulannan Toni ja Sipe kertovat, mikä heitä kiinnostaa asuntomessuilla

Kuvausjärjestelyt:
Johanna Lehtinen
Kuvat:
Johanna Lehtinen
Julkaistu: 19.7.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Toni Wirtasella ja Sipe Santapukilla on molemmilla suunnitelmissa omat rakennusprojektit. Apulannan miesten stailaama talo veti Porin Asuntomessujen avajaispäivänä vieraita jonoksi asti.

Kesän 2018 asuntomessujen yksi mielenkiintoisimmista kohteista on omakotitalo, jossa näkyy asukkaiden toiveiden lisäksi Apulannan poikien kädenjälki.

Wirtanen ja Santapukki ovat ensimmäistä kertaa asuntomessuilla suunnittelijoiden roolissa: Toni stailasi talon kirjastohuoneen ja Sipe 5-vuotiaalle Aadalle oman huoneen. Talon pintamateriaali- ja kalustesuunnittelun on toteuttanut Sirkka-Liisa Hietaniemi.

Juttu jatkuu kuvan alla

– Asuntomessujen ratkaisut näyttävät herättävän keskustelua onnistuneista ja vähemmän onnistuneista toteutuksista. Itse olen sitä mieltä, että nämä ovat aina makuasioita. Kun kyseessä on jonkun ihmisen oma ja nyt toteutunut unelma, se on aina onnistunut. Kasvoton bulkki ei ole koskaan hyvä. Siinä ei ole rakkautta, Toni Wirtanen summaa omaa näkemystään asuntomessutarjonnasta.

Kun kyseessä on jonkun ihmisen oma ja nyt toteutunut unelma, se on aina onnistunut.

Sipe Santapukki on Wirtasen kanssa samoilla linjoilla pohtiessaan asuntomessujen merkitystä kodin rakentamista ja sisustamista suunnittelevan ihmisen näkökulmasta.

– Jokainen talo ja huone on tehty ihmisille itselleen eikä myyntinäyttelyä ajatellen. Kun lähdin suunnittelemaan Aadalle omaa huonetta, niin hänen toiveitaan ei pelkästään kuunneltu, ne myös huomioitiin. Kun neiti halusi kissan, niin kissa sinne laitettiin. Pääasia on, että asukkaat itse tykkäävät kodeistaan. Asuntomessut ovatkin aito näyteikkuna asioihin, joita ihmiset oikeasti haluavat, Sipe Santapukki toteaa.

Lue lisää Apulannan suunnittelemista huoneista

Tee testi: Millainen sisustaja olet?

Asuntomessuilta ideoita omiin projekteihin

Sekä Toni Wirtanen että Sipe Santapukki ovat kokeneita messukävijöitä. Rakentaminen, remontointi ja saneeraus kiinnostavat omakohtaisestikin. Toni suunnittelee uuden talon rakentamista ja Sipen ajatuksissa on ensi vuonna uuden päärakennuksen rakentaminen Heinolan rantatontille.

– Ensimmäinen asuntomessukokemukseni oli Heinolan Asuntomessut. Ainutlaatuinen paikka, Heinolan erilainen ilma ja oma rakas kotikaupunki. Siinä oli kaikki kohdallaan. Sen jälkeen olen vieraillut useillakin messuilla. Porissa on esillä monipuolisesti kaikkea ja sain paljon ideoita rakennusmateriaaleista lähtien. Nyt näkyy arkkitehtoonisestikin kivoja ratkaisuja. Porin saneerauskohde kiinnostaa erityisesti ja niitä saisi olla enemmänkin tarjolla, Toni Wirtanen toivoo.

Porin saneerauskohde kiinnostaa erityisesti ja niitä saisi olla enemmänkin tarjolla.

Sipe Santapukki on asuntomessujen vakiokävijä. Messuilta löytyy ideoita omiin tarpeisiin ja samalla näkee uusimmat rakentamisen ratkaisut.

–  Aikaisemmista on jäänyt parhaiten mieleen Valkeakoskella ollut ratamoottoripyöräilijä Mika Kallion talo ja Seinäjoen erikoinen Wave. Meidän omaan Lahden kodin saneeraukseen olen saanut messuilta hyviä ideoita. Täällä Porissa on selvästi enemmän esillä uusia elementtejä, esimerkiksi keraamista paanua, kertoo Sipe Santapukki messukierroksen jälkeen.

Juttu jatkuu kuvan alla

Messuprojekti on selvästi ollut Wirtaselle ja Santapukille sekä mielenkiintoinen että mieluinen projekti. Avajaispäivän aikana rokkarit seurasivat silmä tarkkana ihmisten reaktioita ja kuuntelivat kommentteja.

Messukävijöiden palaute oli selvästi positiivista ja monet kävivät jututtamassa nyt ensimmäistä kertaa asuntomessujen sisustajina toimineita herroja.

Meidän kohteeseen oli pidemmät jonot kuin Seinäjoen messuilla Duudsonien taloon.

– Mielenkiintoinen projekti kaikkinensa. Onhan se täysin eri asia suunnitella itselleen kuin muille. Nyt ainakin näyttää siltä, että onnistuimme, kun meidän kohteeseen oli pidemmät jonot kuin Seinäjoen messuilla Duudsonien taloon, Apulannan Sipe Santapukki myhäilee.

Pienilläkin muutoksilla saa uutta ilmettä

Messutalon ilme on vaalea ja selkeä. Siksi huoneissa näkyy selvästi, miten sisustustavaroilla ja tekstiileillä tilaan on tuotu väriä ja persoonallista ilmettä.

Sisustuksessa on käytetty Kodin Terran ja Prisman sisustustuotteita, muun muassa astioita, kodin tekstiilejä, valaisimia, leluja, piensisustusta, mattoja ja elektroniikkaa. Talossa esitellyillä vaihtoehtoisilla sisustusideoilla halutaan tuoda esiin, miten eri tavoin samaa tilaa voitaisiin muunnella.

– Haluamme messutalon sisustuksella näyttää, että pienilläkin elementeillä kodin ilmettä saa muunneltua edullisesti. Kodin Terroista löytyy runsaasti kodin pintamateriaaleja, sekä välineitä rakentamiseen ja puutarhaan. Aina ei tarvitse remontoida koko kotia, vaan pienillä suurilla muutoksilla kodista saa tehtyä omannäköisen unelmakodin, kertoo S-ryhmän vähittäiskaupan rautakaupan valikoimajohtaja Lasse Ketola.

Kohde 25: Kodin Terra -talo by Prisma feat. Apulanta

Näytteilleasettajat: Kodin Terra ja Prisma
Rakennuttaja: Pia ja Ville Santala
Näyttelykohteen osoite: Koneistajankatu 2
Talotyyppi: Omakotitalo
Huoneistoala: 228 m2, autotalli 42 m2
Huoneiden lukumäärä: 5 h + k
Huoneiston kokoonpano: 3 mh + vh + oh + k + rt + khh + ph + s
Asukasmäärä: 4
Kerrosluku: 2
Arkkitehtisuunnittelu ja pääsuunnittelija: Sini Tuomela
Pintamateriaali- ja kalustesuunnittelu: Sirkka-Liisa Hietaniemi
Erityistä: kirjaston ja toisen lastenhuoneen stailanneet Sipe Santapukki ja Toni Wirtanen

Lue lisää

Lisää aiheesta