Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Koiran perustarvikkeet – ostajan opas

Teksti:
Marja Kasanen
Asiantuntija:
eläinlääkäri Tove Tuovio, Herttoniemen Eläinlääkäriasema
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 11.10.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Koira tarvitsee pentuiästä lähtien monia tarvikkeita, joista tärkeimmät ovat panta, hihna, kuljetuskoppa, ruoka- ja juomakuppi sekä tarvikkeet kynsien, hampaiden ja turkin hoitamiseen.

Kun koira tulee taloon, on sille hankittava myös monia tarvikkeita. Hankintoja tehdessä kannattaa hyödyntää lemmikkiosaston tai -kaupan asiantuntevaa henkilöstöä, jolta saa hyviä vinkkejä ja neuvoja. Laadukkaisiin tarvikkeisiin kannattaa satsata, jotta ne kestävät kovassakin käytössä ja ovat turvallisia.

Ulkoiluvälineet ovat koiran tärkeimmät perustarvikkeet

Koiran panta

Koira käyttää pantaa jatkuvasti, joten on tärkeää valita juuri omalle lemmikille sopiva panta. Pennulle sopii pieni ja kevyt panta. Sama panta ei kuitenkaan kestä kaiken ikää, vaan koiran kasvaessa on syytä vaihtaa se isompaan. Laadukkaassa pannassa on vahva solki ja hyvin päätellyt tikkaukset, jolloin se kestää käyttöä. Pantoja valmistetaan esimerkiksi nahasta, nylonista ja teräsketjusta. Joissain malleissa on myös heijastimet.

Teräksestä tehtyä kuristuspantaa ei suositella käytettäväksi kuin koulutustilanteissa, joissa koiran vetämistä pyritään estämään. Jatkuvasti käytettynä teräspanta voi aiheuttaa ihon hankaumia ja turkin kulumista.

Taluttimet

Taluttimia on pääasiassa kolmea lajia: perinteinen joustamaton hihna, venyvä hihna sekä kelatalutin, jonka pituutta voi säädellä tilanteen mukaan. Valmistusmateriaaleina ovat pääasiassa nahka, nylon ja narupunos. Taluttimia valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota koiran kokoon ja voimaan. Iso koira tarvitsee vahvan hihnan, kun taas pikkukoiralle sopii ohut hihna.

Valjaat

Valjaiden valinnassa tärkeintä on hyvä istuvuus. Jos valjaat ovat liian väljät, koira pääsee pujottautumaan niistä läpi. Valjaat ovat koiran fyysiselle rakenteelle hyvä valinta. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että valjaiden avulla innokas lemmikki pystyy vetämään voimakkaammin kuin pantaa ja hihnaa käytettäessä. Koira onkin syytä kouluttaa niin, ettei se vedä. Valjaat valmistetaan pääasiassa nahasta tai nylonista. Joissain malleissa on myös pehmusteet ja heijastimet.

Turvallisuustuotteet

Näkyvyyden lisäämiseksi pimeässä liikkuvalle koiralle voi hankkia esimerkiksi heijastavan pannan, huomioliivin, heijastinnauhoja tai pantaan kiinnitettävän turvavalon.

Koiran hoitovälineisiin kannattaa satsata

Kynsisakset

Koiran kynsisaksien hankinnassa kannattaa satsata laatuun. Kalliit sakset ovat hintansa väärti, sillä ne kestävät vuosia ja helpottavat leikkuutyötä. Terävillä ja oikein muotoilluilla saksilla kynsien leikkaaminen sujuu nopeasti ja kivuttomasti. Huonoilla ja tylsillä saksilla leikattaessa koiran kynsi menee helposti littaan, mikä aiheuttaa lemmikille kipua.

Teräskampa

Teräskampa on tehokas väline, jolla saa karkeakarvaisenkin koiran pohjavillan irtoamaan. Lisäksi se on hyvä väline takkujen selvittelyyn. Pehmeä harja sopii pääasiassa sileä- ja lyhytkarvaisille koirille.

Hammashoito

Koiran hampaita tulisi harjata useamman kerran viikossa, sillä se on ainoa keino estää plakin kiinnittymistä. Koira kannattaa totuttaa hampaidenpesuun jo pennusta lähtien. Pesemiseen käy joko pieni lasten hammasharja tai lemmikeille tarkoitettu harja. Koirille on omat hammastahnat, joita on syytä käyttää, sillä ihmisille tarkoitetussa hammastahnassa on koirille sopimatonta fluoria.

Puruluu

Puruluiden käyttö on hyväksi hampaille, sillä luu irrottaa jonkin verran hampaiden pinnalla olevaa plakkia. Se ei kuitenkaan korvaa hampaiden pesua, sillä puruluuta syödessään koira käyttää lähinnä poskihampaita, jolloin kulma- ja etuhampaat eivät puhdistu.

Juoma- ja ruokakuppi

Hyvä juoma- ja ruokakuppi on isokokoinen ja tukeva, jolloin se pysyy paikallaan. Materiaaliltaan paras valinta on joko keraaminen tai teräksinen kuppi. Muovikuppia ei suositella, sillä keveytensä vuoksi se ei pysy paikallaan ja koira voi saada siitä kontaktiallergian, kun sen nenä hankaa kuppia vasten.

Koiran kuljettaminen on helpompaa hyvillä välineillä

Kuljetuskoppa

Koiran kuljettamiseen autossa sopii parhaiten kuljetuskoppa tai -häkki. Kuljetuskoppa on kätevintä sijoittaa auton takakonttiin, johon koppa pitää kiinnittää hyvin. Koira kannattaa totuttaa kopan käyttöön jo pentuna, jolloin se kulkee siinä vaivatta myös aikuisena. Kuljetuskoppa helpottaa matkantekoa myös silloin, jos isäntäperhe yöpyy esimerkiksi hotellissa. Koira tuntee olonsa turvalliseksi, kun sillä on oma tuttu petipaikka mukanaan.

Turvavaljaat

Jos isokokoinen koira ei mahdu kuljetuskoppaan, se voidaan laittaa takapenkille turvavaljaihin, jotka kiinnitetään turvavöihin.

Koiranomistajan kotiapteekki

Lemmikkiä varten kannattaa koota pieni kotiapteekki, josta löytyy apu ensihätään.

  • Koiran oma, vesitiivis ja nopeasti toimiva kuumemittari.
  • Haavanpuhdistusainetta ja sidetarpeita pienten haavojen varalle.
  • Peruskorvahuuhde korvien puhdistukseen.
  • Ripulilääke.
  • Kynsisakset.
  • Punkkipihdit.

Koiran pantaan kannattaa kiinnittää joko tunnistuslaatta tai erillinen kotelo, jossa on omistajan yhteystiedot.