Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lukijan kysymys: Miten eroon pihamaan etanoista?

Koostaja:
Yhteishyvä
Asiantuntija:
tuotantoasiantuntija Leena Huhtama, Hämeen ammattikorkeakoulu, sekä lehtori, puutarhaopettaja Virpi Väre ja lehtori Eija Rekola Hämeen ammatti-instituutti, Lepaa
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 30.6.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Etanat ja kotilot ovat riesa monella pihamaalla. Miten niistä pääsee eroon? Tässä asiantuntijoiden vinkit.

Miten kotilot saisi hävitettyä parhaiten puutarhasta? Nimimerkki Tane

Kuinka etanoista pääsee puutarhassa luonnonmukaisesti eroon? Nimimerkki Anna

Kotilot ja etanat viihtyvät rehevissä ja kosteana pysyvissä puutarhoissa. Tämän vuoksi nurmi kannattaa pitää lyhyenä ja koko pihapiiri hoidettuna.

Kotilot kannattaa kerätä pois heti keväällä. Yksi kotilo munii kesän aikana useaan kertaan ja useita kymmeniä munia kerralla. Kotilot ja etanat liikkuvat vilkkaimmin ilta- ja yöaikaan. Keräämistä helpottaa esimerkiksi säkin tai muutaman laudan jättäminen yöksi maata vasten: kotilot ja etanat kerääntyvät niiden alle.

Alueille, joilla etanat ja kotilot liikkuvat, voi levittää rakeista rautasulfaattia ja koivutislettä. Kosteat rakeet maistuvat kotiloille ja etanoille. Samoin kuiva kalkki estää kotiloiden ja etanoiden liikkumista. Jos kalkki kostuu, se ei enää toimi samalla tavalla. Kotiloita ja etanoita voi houkutella myös oluella.

Kerätyt kotilot kaadetaan kiehuvaan veteen tai vesi-etikkaseokseen. Tämän jälkeen kuolleet kotilot haudataan syvälle maahan tai laitetaan sidotussa pussissa sekajätteeseen.

Kotiloiden tallominen vain pahentaa ongelmaa, koska silloin lajitoverit saavat lisää ravintoa.

Katteiden käyttöä kannattaa harkita puutarhassa, jossa on etana- tai kotilo-ongelma. Etanoiden ja kotiloiden on helppo kaivautua katteisiin ja munia munansa. Kotilot ja etanat eivät viihdy happamassa maassa.

Linnuista räkättirastas syö jonkin verran etanoiden lisäksi kotiloita. Ne maistuvat myös kanoille ja ankoille.