Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lukijan kysymys: Pihamaan pensaiden istutus ja hoito

Koostaja:
Yhteishyvä
Asiantuntija:
Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Taina Laaksoharju
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 4.7.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Pihamaalle istutetut marjapensaat ja viiniköynnökset ovat ilo silmälle. Mutta mitä tehdä, kun pihamaan pensaat eivät tuota satoa? Asiantuntija vastaa lukijoidemme lähettämiin kysymyksiin.

Vanhat marjapuskat eivät jaksa enää tuottaa niin paljon marjoja. Millä niihin saisi voimaa? Nimimerkki Karviainen

Kokeile ensin lannoitteen ja kompostin lisäämistä. Jos se ei auta, varmista, onko pensaiden ympärillä puita tai vaativatko pensaat harvennusta. Äkämäpunkkiset oksat tulee poistaa, vanhat oksat puolestaan leikata kevätleikkauksen yhteydessä.

Jos pensaat ovat hyvin vanhoja, ne kannattaa ehkä jo hävittää kokonaan. Tämän jälkeen kasvualustalle kannattaa antaa muutama välivuosi.

Miten saan pensasmustikat menestymään? Nimimerkki Marianne

Pensasmustikalle kannattaa valita hapan kasvualusta. Mustikka tarvitsee valoa. Pensaita tulee istuttaa riittävästi, mielellään useampia eri lajikkeita. Mustikkapensaat kannattaa suojata kunnolla peuroilta ja jäniksiltä – ne ovat yksi jänisten lempisyötävistä.

Meillä on mökillä tyrnipensaita, jotka eivät ole tuottaneet satoa. Mökillä oli jo kaksi pensasta ja pari vuotta sitten hankimme yhden Tarmo-poikapuolisen pensaan joukkoon. Mutta vieläkään ei ole näkynyt marjoja.Paikka on meren rannassa. Mitä voisimme tehdä, että saisimme pensaamme tuottamaan C-vitamiinipommeja? Nimimerkki Pike

Tyrni on tyypillinen merenrantakasvi, joten ympäristön pitäisi sinällään olla kasvulle edullinen. Tyrni tarvitsee pölyttyäkseen koiraspensaan. Sen asian pitäisi olla kunnossa. Saavatko pensaat tarpeeksi valoa? Tyrnipensaita ei myöskään tule lannoittaa typpiravinteilla. Kasvualustan tulee olla läpäisevä, hiekkapitoinen ja multava.

Saako Suomessa viinirypäleitä kasvamaan ja tuottamaan rypäleitä? Nimimerkki lokuma

Suomeen on tullut erilaisia viinirypälelajikkeita. Niistä ja lajikkeiden hoidosta saa lisätietoa viininkasvattajien yhdistyksen nettisivuilta viininkasvattajat.fi. Perussääntö on: mitä lämpimämpi kasvupaikka, sen parempi.