Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Puutarhan leikkuutyökalut – ostajan opas

Teksti:
Petra Sneck
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.2.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Puutarhan puut ja pensaat tulee leikata tasaisin väliajoin. Perinteisillä puutarhasaksilla pääsee jo pitkälle, mutta oikeanlaiset leikkuutyökalut, kuten raivaussakset, oksasakset ja pensasleikkuri helpottavat työtä.

Harrastelijapuutarhurilla olisi hyvä olla ainakin oksasakset ja pensassakset. Sopivia leikkausvälineitä löytyy niin oksille, pensaille kuin puillekin. Työkalun valinnassa on tärkeintä miettiä käyttötarkoitusta.

Raivaussakset

Raivaussaksia tarvitaan vesakoiden ja pusikoiden raivaamiseen. Raivaussakset ovat tarpeen silloin, kun paksumpien oksien leikkaus ei onnistu oksasaksilla. Raivaussakset sopivat esimerkiksi omenapuiden oksien leikkaukseen sekä pensaiden kuolleiden oksien poistoon ja harvennukseen.

Tuoretta puuta leikkaavan tulee valita ohileikkaavat sakset, kun taas alasinmalliset sakset ovat paremmat kuivien, kuolleiden kasvien leikkaamisessa. Ohileikkaavalla mallilla saa siistin leikkausjäljen, jos sakset ovat terävät.

Joissakin saksimalleissa on voimanivel, joka keventää pitkään jatkuvaa leikkaustyötä.

Oksasakset

Oksasaksia on sekä ohileikkaavaa että alasinmallia. Oksasaksiin on saatavilla myös teleskooppivarsia joiden avulla korkealla olevat oksat saa poikki kiipeilemättä. Oksasaksia voi käyttää esimerkiksi pienten oksien leikkaamiseen ja siistimiseen, sekä omenapuissa kannusleikkaukseen, joka kiihdyttää kukkasilmujen muodostumista.

Ohileikkaavat sakset sopivat erityisesti nuoren puun leikkaamiseen, alasinmalliset taas vanhan, sitkeän puun karsintaan.

Pensassakset

Pensassakset sopivat parhaiten pensaiden ja pensasaitojen leikkaamiseen ja muotoiluun.

Monitoimileikkuri

Monitoimileikkuri on kätevä valinta, sillä sen avulla voi leikata oksistoa tiheästä ruusupenkistä ylimpiin omenapuun oksiin.

Oksasaha

Oksasahaa tarvitaan isompien oksien ja pienten puiden leikkaamiseen. Puutarhasahan terä on muotoiltu erityisesti tuoreen puun leikkaamista varten.

Pensasleikkuri

Pensasaitojen leikkauksessa sähkö- tai polttomoottorikäyttöiset pensasleikkurit ovat käteviä. Leikkurilla työ sujuu nopeammin ja suoran leikkuulinjan tekeminen on helpompaa kuin saksilla. Mieti, haluatko polttomoottorilla vai sähköllä käyvän laitteen. Polttomoottori on johdoton, jolloin johtoon sotkeentuminen ei ole vaarana.

Leikkuri mahdollistaa myös leikkaamisen eri kulmista. Leikkurin hammasväli valitaan sen mukaan, mitä sillä aiotaan leikata. Ohuisiin oksiin valitaan pieni hammasväli ja paksuihin oksiin suuri.

Pensasleikkurit ovat parhaimmillaan kevyitä käyttää. Joissakin malleissa on lisäksi teräsuojus ja kerääjä.

Leikkuria käytettäessä kannattaa käyttää suojalaseja  sekä suojata kasvot visiirillä ja kädet tukevilla hanskoilla. Käytä suojalaseja, jos pensasleikkuri on kovaääninen.