Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Valurautapata, keraaminen pata vai alumiininen? Tässä erot

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 17.9.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Minkälainen pata kannattaisi hankkia? Tässä erilaisten patojen keskeisimmät erot.

Pinnoitettu alumiinipata

  • Kevyt ja helppo käyttää sekä käsitellä.
  • Sopii uuniin ja kaikille liesityypeille, ei mikroon.
  • Sisäpinnoitteen ansiosta helppo puhdistaa eikä ruoka tartu helposti kiinni astiaan.
  • Rajoitettu lämpötilan kesto riippuen pinnoitteen laadusta ja kahvojen materiaalista.
  • Yleensä konepesunkestävä.

Esim. Valualumiininen House-pata 4,0 L 

Keraaminen pata

  • Yleensä vain uunikäyttöön, kestää kuitenkin melko korkeita lämpötiloja ja sopii hauduttamiseen.
  • Sopii myös ruoan säilyttämiseen ja pakastamiseen sekä mikroaaltouuniin.
  • Ei kestä suuria lämmönvaihteluita.
  • Yleensä konepesun kestävä.

Esim. Keraaminen House-pata 3,5 L

Valurautapata

  • Erinomainen paisto- ja haudutusastia, jolla hyvä lämmönvaraamiskyky.
  • Pitkäikäinen, jopa paranee vanhetessaan, kestää kovaa kulutusta.
  • Käy kaikille liesityypille ja uuniin, ei mikroon.
  • Painava ja vaatii käsittelyn (rasvapoltto) ennen kuin voi käyttää, ei suositella ruoan säilyttämiseen.
  • Pitää pestä käsin.

Esim. Fiskars Brasserie-pata 4,5 L

Psst! Hyvä lahjavinkki kokkaavalle isälle.

Lue lisää

5 vinkkiä sopivan padan hankintaan

Katso pataruokaohjeet