Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

"Ihan kuin ulkomailla!" Suositut kattoterassit tekevät vaikutuksen maisemilla ja erityisellä tunnelmalla

Teksti:
Tuuli Kanerva
Kuvat:
Tuuli Kanerva
Julkaistu: 21.7.2023
|
Muokattu: 22.7.2023
Ovatko nämä Tampereen ja Turun suosituimmat kattoterassit? Korkeat paikat ja kauas avautuva maisema tuntuvat viehättävän monia. Moro Sky Barissa ja Walo Rooftop Barissa pääsee omanlaiseensa tunnelmaan, jota maan tasalla on vaikea tavoittaa.

Tampereen ykköspaikka auringonlaskujen ihailuun

Hissi nousee nopeasti 25. kerrokseen. Kun ovista astuessa katseen kääntää vasemmalle, lattiasta kattoon ulottuvan ikkunan ulkopuolella avautuu maisema Tampereen keskustaan.

Moro Sky Bar on pilvisenä heinäkuun alkuiltapäivänä rauhallinen. Maisemien ihailijoita astuu hisseistä ulos tasaiseen tahtiin. Iltapäivän edetessä nuorten aikuisten kaveriporukoita, pariskuntia ja lapsiperheitä ilmestyy pöytiin nauttimaan juomista ja pienestä syötävästä.

Tamperelaisia olympiaurheilijoita seinänlevyisellä valokuvakokoelmalla kunnioittava Moro sijaitsee korkealla kaupungin kattojen yllä, Solo Sokos Hotel Tornin ylimmässä kerroksessa. Näyttävä hotelli ja sen ainutlaatuinen kattoterassi ovat olleet tamperelaisten ja sinne matkaavien turistien ilona jo yli kahdeksan vuotta.

Moro Sky Barissa voi istua sisätiloissa tai raikkaassa ulkoilmassa terassilla. Ulkoa löytyy paikan harvinaisuus eli lepotuolit, joissa voi oikaista jalat suoraksi ja nauttia näköaloista rennosti makoillen. Lämmittimet ja tarjolla olevat huovat varmistavat, että terassilla tarkenee myös viileämpinä iltoina.

”Moro on kaikille avoin aukioloaikojensa puitteissa. Usein tänne tullaan näyttämään kaupunkia vieraille ja turisteille”, ravintolapäällikkö Etta Sinisalo kertoo. Kattobaari on Sinisalon ja palvelupäällikkö Mika Asuman mukaan myös konserttivieraiden ja Nokia-areenan kävijöiden suosiossa sijaintinsa ansiosta. ”Myös junan odottelijoita käy paljon” Sinisalo lisää.

Parhaat hetket istuskella Moro Sky Barin joka suuntaan avautuvien näköalojen edessä ovat Asuman mielestä aurinkoiset päivät. Sinisalo pitää eniten elokuun illoista, kun auringonlasku värjää taivaan punaisen ja oranssin sävyillä. Molempien mielestä myös säätilojen vaihtelu on vaikuttavaa katsottavaa, etenkin silloin, kun voi seurata saderintaman lähestymistä Näsijärveltä kohti Tampereen keskustaa.

Kesäloman vietossa olevat Joni ja Anita Depner pitävät eniten juuri Näsijärvelle aukeavasta näkymästä. Äiti on tullut poikansa luokse kyläilemään Joensuusta ja kattoterassin huikeissa maisemissa lounaaksi nautittu kanaleipä saa kiitosta. Iso osa kattoterassien viehätystä maisemien lisäksi on heidän mielestään siinä, että liikenteen melu ja katuhälinä jää pois.

Kattoterassilla tyypillinen tilaus on Asuman mukaan cocktail tai mocktail. Myös kuohuviiniä myydään paljon. Asiakkaiden juomavalinnoista välittyy halu panostaa tunnelmaan ja tehdä eroa tavalliseen arkeen.

Ystävykset Sari Alanko ja Miia Lahti-Röyskö ovat tulleet Ilmajoelta kesäloman alun kunniaksi shoppailemaan Tampereelle. Shoppailu jäi kuitenkin kakkoseksi rennommalle oleilulle, ja naiset nauttivat kesäpäivästä Moron terassilla.

”Ehdottomasti parasta täällä on nämä lepotuolit! Fiilis on kuin ulkomailla”, naiset kehuvat. Tunnelma kattoterassilla on heidän mukaansa rauhallisempi kuin maan tasalla ja ajantajukin tuntuu välillä katoavan. Juomalistalta teki mieli tilata jotain parempaa, ja paikan vadelmamojitot saavatkin naisilta kehuja.

Elämyksiä Turun kattojen yllä

Walo Rooftop Bariin astuessa tuntuu kuin astuisi tropiikissa sijaitsevaan surffibaariin. Sisustuksessa ja työntekijöiden vaatteissa on isoja värikkäitä kuoseja ja baaritiskin kattoon on kiinnitetty surffilautoja. Isot palmut ja hauskat köydellä sidotut lamput luovat rennon ja lämpimän tunnelman.

Sama teema jatkuu myös sivuterassilla ja katolle vievien portaiden päässä olevalla kattoterassilla. Troppiseen tunnelmaan pääsee kesällä, mutta tänne kannattaa pistäytyä muinakin sesonkeina, sillä yksi Walon myyntivalteista ja erityispiirteistä on vahva sesongissa eläminen. Se näkyy ravintolapäällikkö Juho Pietilän mukaan selvästi sekä sisustuksessa että juomalistoilla.

”Itse tykkään paljon joulusesongista, tunnelma on silloin intiimimpi. Asiakkaatkin tykkäävät ja tulevat tänne sen takia”, kertoo Pietilä. Joulu luodaan runsailla koristeilla, joita asiakkaat osaavat odottaa. Yhtenä jouluna baarin katto on ollut täynnä joulupalloja ja henkilökunnalla tietysti jouluiset villapaidat päällä.

Kattoterassille tullaan katselemaan maisemia ja ympäröivää kaupunkia. ”Walon kävijöissä huomaa turkulaisten ylpeyden omasta kaupungistaan. Jos ihmisille tulee ulkopaikkakuntalaisia vieraita, niin heille tullaan näyttämään kaupunkia ja maamerkkejä täältä”, Pietilä kuvailee.

Keskeinen sijainti Original Sokos Hotel Wiklundin ylimmässä kerroksessa torin reunalla, ja kaupungin korkeimman kattobaarin titteli tekevät Walosta ihanteellisen paikan tutustua Turkuun. Suomen epävakainen kesäsääkään ei haittaa, sillä sisätiloistakin näkee lähes joka suuntaan lattiasta kattoon ulottuvien ikkunoiden ansiosta.

Turkulainen Ulla Mäentaka on ystävänsä kanssa ensimmäistä kertaa ylhäällä Walon terassilla. He kävivät ihailemassa maisemia ylimmältä kattotasolta, mutta palasivat tuulisen ja pilvisen sään takia sisätiloihin nauttimaan juomiaan.

”Maisemat täällä ovat uskomattomat. Tutun kaupungin näkee ja hahmottaa ihan eri tavalla yläilmoista katsoessa”, Mäentaka kuvailee. Ystävysten mielestä kattoterassille ei samalla tavalla tule poikettua kuin maan tasalla oleville terasseille. Walon kattoterassin fiilistä he kuvailevat sanalla luksus. ”Sisustus, isot ikkunat ja niistä tuleva valo tekevät sen.”

Tunnelma vaihtuu Walossa luontevasti keskipäivän kahvittelusta työpäivän jälkeiseen afterwork-hetkeen ja siitä edelleen yön pikkutunneille jatkuvaan rentoon istuskeluun. Sisätilat ja sivuterassi ovat Walossa auki ympäri vuoden, ja toisessa tasossa oleva ylin kattoterassi kesäkaudella.

”Waloon tullaan viettämään aikaa tyypillisesti ennen illallista tai illallisen jälkeen. Muutama laadukas ja hyvä drinkki ja korkealla kattojen yllä oleminen on elämys, jota täältä haetaan”, Pietilä kuvailee.

Lue lisää

Lisää aiheesta