Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Turkua halkova Aurajoki kerää ihmisiä yhteen nauttimaan kaupungin tunnelmasta.

Förillä joen yli ja funikulaarilla Kakolaan – koe Turku kauneimmillaan

Teksti:
Katri Riihivaara
Kuvat:
Tim Bird / Turun kaupunki, Jani Juntunen, Turun kaupunki, Arto Takala
Julkaistu: 20.3.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Turussa historia kohtaa modernin kaupunkikulttuurin. Listasimme viisi parasta vinkkiä nykyajasta nauttijoille.

Huomaathan, että koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne saattaa vaikuttaa artikkelissa mainittujen palveluiden saatavuuteen. Sokos Hotellien ajankohtaisen aukiolotilanteen näet osoitteesta sokoshotels.fi ja S-ryhmän ravintoloiden palvelut osoitteesta raflaamo.fi.

1. Kohuhissillä Kakolaan

Kakolanmäen alueella on vuosien saatossa ollut Turun linnan hevostalleja, venäläisiä sotilaita sekä tunnettujakin vankeja kuten Volvo Markkanen. Alueen historia on itsessään mielenkiintoinen, mutta viime vuosina aluetta on kehitetty asuinalueeksi sekä turistikohteeksi vankilan lopetettua toimintansa vuonna 2007.

Mäelle pääsee myös hengästymättä, sillä paljon huomiota herättänyt funikulaari eli rinnehissi alkoi kuljettaa väkeä keväällä 2019. Matka funikulaarissa kestää minuutin suuntaansa.

2. Aurajoen risteily Förillä

Kaupunkilautta Föri kuljettaa Aurajoen puolelta toiselle. Risteilyn aikana ei todennäköisesti ehdi pitkästyä, sillä matka kestää noin kaksi minuuttia.

Mikään uusi keksintö lautta ei ole, sillä se on liikennöinyt jo vuodesta 1904. Jos odotusaika toiselta puolelta jokea saapuvalle Förille tuntuu liian pitkältä, voi lautan sijaintia seurata siihen asennettujen antureiden ansiosta reaaliajassa – katso Förin matkaa täältä >>

Muille kuin turkulaisille tarpeen lienee tieto, että tälpual on Tervahovinkadulla eli Turun tuomiokirkon puolella jokea, toispual Wechterinkujalla.

3. Portsan puutalot

Turun VIII kaupunginosassa sijaitsee Port Arthur eli Portsa. Portsan puutaloalue on eräs kaupungin elävimmistä ja yhteisöllisimmistä naapurustoista. Kaupunginosayhdistys järjestää muun muassa katu- ja pihamarkkinoita.

Kapeiden katujen reunustamat puutalot ovat viehättävä kohde myös tapahtumien ulkopuolella. Alue on palkittu Vuoden kaupunginosana vuonna 2001, ensimmäisenä Suomessa.

4. Fillaroi läpi kaupungin

Jos kävely tuntuu liian hitaalta tavalta tutustua kaupunkiin, ota allesi kaupunkipyörä. Kaupunkipyöräasemia on kaikkiaan 36 ympäri kaupunkia. Pyörän voi ottaa mukaan vaikka vesibussiinkin.

Tutustu Föli-fillareihin täällä.

5. Maisemia kattojen yllä

Kaupunkia voi ihastella korkeuksista Vartiovuorenmäellä. Turussa ei ehkä ole korkeita näköalatorneja, mutta kukkuloilta voi tarkastella historiallista kaupunkia eri perspektiivistä.

Lisäksi maaliskuussa 2019 Turkuun avattu Original Sokos Hotel Wiklund tarjoaa mahdollisuuden päästä hetkeksi arjen yläpuolelle.

Kauppatorin laidalla seisova uutukainen hotelli on kaiken keskellä, mutta kaupungin vilinää voi tarkkailla omassa rauhassa vaikkapa kattoterassilla ravintola Walo Rooftop Barissa.

Asiantuntijana tiedottaja Susse Määttänen, Turun kaupunki. Lähteet: Visit Turku, Turku.fi, Foli.fi, Kakola.fi, Portsa.fi

Nauti Turusta kaikilla aisteilla

Lisää aiheesta