Gluteeniton kaalipiirakka
Noin 1,5 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Ihana kaalipiirakka onnistuu myös gluteenittomana. Tattarijauhoilla rikastettu rahka-voitaikina sopii täydellisesti siirapilla ja meiramilla mausteun täytteen pariksi.
| Täyte | |
|---|---|
| 1 kg | keräkaalia |
| 1 kpl | iso sipuli |
| 3 rkl | voita |
| 3 rkl | siirappia |
| 1 rkl | kasvisfondia |
| 2 tl | meiramia |
| 1/2 tl | mustapippuria |
| 1 1/2 tl | suolaa |
| Taikina | |
| 250 g | huoneenlämpöistä voita |
| 250 g | maitorahkaa |
| 2 1/2 dl | gluteenitonta jauhoseosta |
| 2 dl | tattarijauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| Voiteluun | |
| 1 kpl | kananmuna |
| 2 rkl | seesaminsiemeniä |
- 1.
Suikaloi kaali. Kuori ja hienonna sipuli. Sulata voi esimerkiksi isossa pannussa. Paista kaalia ja sipuleita muutama minuutti. Lisää loput täytteen aineet ja anna hautua pehmeäksi.
- 2.
Sekoita keskenään voi ja maitorahka. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää voi-rahkaseokseen. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Painele litteäksi levyksi, kääri leivinpaperiin ja anna levätä jääkaapissa puolisen tuntia.
- 3.
Kauli taikina kahdeksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi leivinpaperin päällä. Levitä täyte toiselle levylle. Jätä reunat ilman täytettä. Nosta päälle toinen levy ja painele reunat kiinni haarukalla. Pistele piirakkan pintaa haarukalla sieltä täältä.
- 4.
Voitele munalla ja ripottele pinnalle siemeniä. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Gluteeniton kaalipiirakka
Ihana kaalipiirakka onnistuu myös gluteenittomana. Tattarijauhoilla rikastettu rahka-voitaikina sopii täydellisesti siirapilla ja meiramilla mausteun täytteen pariksi.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Täyte | |
| 1 kg | keräkaalia |
| 1 kpl | iso sipuli |
| 3 rkl | voita |
| 3 rkl | siirappia |
| 1 rkl | kasvisfondia |
| 2 tl | meiramia |
| 1/2 tl | mustapippuria |
| 1 1/2 tl | suolaa |
Taikina | |
| 250 g | huoneenlämpöistä voita |
| 250 g | maitorahkaa |
| 2 1/2 dl | gluteenitonta jauhoseosta |
| 2 dl | tattarijauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
Voiteluun | |
| 1 kpl | kananmuna |
| 2 rkl | seesaminsiemeniä |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Suikaloi kaali. Kuori ja hienonna sipuli. Sulata voi esimerkiksi isossa pannussa. Paista kaalia ja sipuleita muutama minuutti. Lisää loput täytteen aineet ja anna hautua pehmeäksi.
Määrä Ainesosa 1 kg keräkaalia 1 kpl iso sipuli 3 rkl voita 3 rkl siirappia 1 rkl kasvisfondia 2 tl meiramia 1/2 tl mustapippuria 1 1/2 tl suolaa - 2
Sekoita keskenään voi ja maitorahka. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää voi-rahkaseokseen. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Painele litteäksi levyksi, kääri leivinpaperiin ja anna levätä jääkaapissa puolisen tuntia.
Määrä Ainesosa 250 g huoneenlämpöistä voita 250 g maitorahkaa 2 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta 2 dl tattarijauhoja 2 tl leivinjauhetta - 3
Kauli taikina kahdeksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi leivinpaperin päällä. Levitä täyte toiselle levylle. Jätä reunat ilman täytettä. Nosta päälle toinen levy ja painele reunat kiinni haarukalla. Pistele piirakkan pintaa haarukalla sieltä täältä.
- 4
Voitele munalla ja ripottele pinnalle siemeniä. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 kpl kananmuna 2 rkl seesaminsiemeniä
Ravintosisältö
495
Energiaa kcal
2071
Energiaa kj
32,5 g
Rasvaa
19,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
38,4 g
Hiilihydraatteja
14,4 g
Sokereita
4,4 g
Kuituja
9,9 g
Proteiinia
2,3 g
Suolaa
495
Energiaa kcal
2071
Energiaa kj
32,5 g
Rasvaa
19,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
38,4 g
Hiilihydraatteja
14,4 g
Sokereita
4,4 g
Kuituja
9,9 g
Proteiinia
2,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























