Gluteeniton sitruunakakku
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Gluteeniton sitruunakakku on juhlapöydän luottoleivonnainen, joka on myös helppo leipoa. Mehevän sitruunakakun herkullisuuden salaisuus on reilu kostutus.
| 2 kpl | sitruunaa |
| 200 g | voita tai margariinia |
| 2 dl | sokeria |
| 3 kpl | kananmunaa |
| 3 dl | gluteenitonta jauhoseosta |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| 1 tl | vaniljasokeria |
| Lisäksi | |
|---|---|
| 2 rkl | voita tai margariinia |
| 1/2 dl | gluteenittomia korppujauhoja |
| 1 dl | sokeria |
- 1.
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota rengasvuoka (vetoisuus 1,5 litraa).
- 2.
Pese ja kuivaa sitruunat. Raasta kuorta 2 tl. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Yhdistä jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja sitruunankuoriraaste. Lisää jauhoseos vaahtoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- 3.
Nostele taikina kakkuvuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin alatasolla 50 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Testaa kypsyys cocktailtikulla. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä. Kumoa kakku vähän jäähtyneenä.
- 4.
Pese ja kuivaa kakkuvuoka. Valmista kostutus. Purista sitruunoista 1 dl mehua. Laita mehu ja sokeri kattilaan. Kuumenna sekoittaen, kunnes sokeri on liuennut.
- 5.
Laita kakku takaisin vuokaan ja valele lämmin kostutus haalean kakun päälle. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. Kasta vuoka lämpimään veteen ennen kumoamista, niin kakku irtoaa helpommin.
Gluteeniton sitruunakakku
arvosana4/5
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)
Gluteeniton sitruunakakku on juhlapöydän luottoleivonnainen, joka on myös helppo leipoa. Mehevän sitruunakakun herkullisuuden salaisuus on reilu kostutus.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 2 kpl | sitruunaa |
| 200 g | voita tai margariinia |
| 2 dl | sokeria |
| 3 kpl | kananmunaa |
| 3 dl | gluteenitonta jauhoseosta |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| 1 tl | vaniljasokeria |
Lisäksi | |
| 2 rkl | voita tai margariinia |
| 1/2 dl | gluteenittomia korppujauhoja |
| 1 dl | sokeria |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota rengasvuoka (vetoisuus 1,5 litraa).
Määrä Ainesosa 2 rkl voita tai margariinia 1/2 dl gluteenittomia korppujauhoja - 2
Pese ja kuivaa sitruunat. Raasta kuorta 2 tl. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Yhdistä jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja sitruunankuoriraaste. Lisää jauhoseos vaahtoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Määrä Ainesosa 2 kpl sitruunaa 200 g voita tai margariinia 2 dl sokeria 3 kpl kananmunaa 3 dl gluteenitonta jauhoseosta 1 tl vaniljasokeria 2 tl leivinjauhetta - 3
Nostele taikina kakkuvuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin alatasolla 50 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Testaa kypsyys cocktailtikulla. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä. Kumoa kakku vähän jäähtyneenä.
- 4
Pese ja kuivaa kakkuvuoka. Valmista kostutus. Purista sitruunoista 1 dl mehua. Laita mehu ja sokeri kattilaan. Kuumenna sekoittaen, kunnes sokeri on liuennut.
Määrä Ainesosa 2 kpl sitruunaa 1 dl sokeria - 5
Laita kakku takaisin vuokaan ja valele lämmin kostutus haalean kakun päälle. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. Kasta vuoka lämpimään veteen ennen kumoamista, niin kakku irtoaa helpommin.
Kakku säilyy mehevänä jääkaapissa useita päiviä. Kakun voi myös pakastaa kostutettuna.
Ravintosisältö
152
Energiaa kcal
638
Energiaa kj
10,1 g
Rasvaa
6,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
13,9 g
Hiilihydraatteja
13,3 g
Sokereita
0,2 g
Kuituja
1,3 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
152
Energiaa kcal
638
Energiaa kj
10,1 g
Rasvaa
6,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
13,9 g
Hiilihydraatteja
13,3 g
Sokereita
0,2 g
Kuituja
1,3 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 3 dl gluteenitonta jauhoseosta.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli






























