Ihana omenapiirakka pullapohjalla (pellillinen)
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Pullapohjaisesta omenapiirakasta tulee herkullisen mehevä, kun levität sille ensin sitruunalla maustettua sileää omenasosetta ja peittelet vasta sitten pinnan ohuilla omenaviipaleilla. Tätä ihanuutta kannattaa leipoa koko pellillinen!
| 100 g | margariinia |
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | (1/2 palaa) hiivaa |
| 1 dl | sokeria |
| 2 tl | kardemummaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 8 dl | vehnäjauhoja |
| Omenasose | |
|---|---|
| 700 g | omenoita (kotimaisia) |
| 3 dl | hillosokeria |
| 1/2 dl | vettä |
| 1 kpl | sitruuna |
| Pinnalle | |
| 5 - 6 kpl | omenoita (kotimaisia) |
| 4 rkl | sokeria |
| 2 tl | kanelia |
| Lisäksi | |
| 1 kpl | kananmuna |
- 1.
Valmista ensin omenasose. Kuori omenat, poista siemenkodat ja pilko omenat pieniksi paloiksi. Laita omenapalat, sokeri ja vesi kattilaan. Puristan sitruunan mehu joukkoon. Keitä 10 minuuttia välillä sekoittaen. Soseuta sauvasekoittimella ja anna jäähtyä.
- 2.
Alusta pullataikina. Sulata rasva kattilassa, kaada maito joukkoon. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja kaada kulhoon. Murenna hiiva nesteeseen. Lisää sokeri, mausteet ja kananmuna, sekoita hyvin. Lisää jauhot vähän kerrallaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Lisää tarvittaessa jauhoja. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.
- 3.
Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä kiinteäksi ja kauli leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi levyksi. Siirrä pohja leivinpaperilla päällystetylle pellille. Voitele reunat munalla ja levitä omenasose pohjan päälle.
- 4.
Halkaise omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat kuorineen ohuiksi viipaleiksi. Laita omenaviipaleet piirakan pinnalle. Ripottele sokeri ja kaneli päälle.
- 5.
Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä haaleaksi ennen paloittelua.
Ihana omenapiirakka pullapohjalla (pellillinen)
arvosana5/5
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)
Pullapohjaisesta omenapiirakasta tulee herkullisen mehevä, kun levität sille ensin sitruunalla maustettua sileää omenasosetta ja peittelet vasta sitten pinnan ohuilla omenaviipaleilla. Tätä ihanuutta kannattaa leipoa koko pellillinen!
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 100 g | margariinia |
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | (1/2 palaa) hiivaa |
| 1 dl | sokeria |
| 2 tl | kardemummaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 8 dl | vehnäjauhoja |
Omenasose | |
| 700 g | omenoita (kotimaisia) |
| 3 dl | hillosokeria |
| 1/2 dl | vettä |
| 1 kpl | sitruuna |
Pinnalle | |
| 5 - 6 kpl | omenoita (kotimaisia) |
| 4 rkl | sokeria |
| 2 tl | kanelia |
Lisäksi | |
| 1 kpl | kananmuna |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Valmista ensin omenasose. Kuori omenat, poista siemenkodat ja pilko omenat pieniksi paloiksi. Laita omenapalat, sokeri ja vesi kattilaan. Puristan sitruunan mehu joukkoon. Keitä 10 minuuttia välillä sekoittaen. Soseuta sauvasekoittimella ja anna jäähtyä.
Määrä Ainesosa 700 g omenoita (kotimaisia) 3 dl hillosokeria 1/2 dl vettä 1 kpl sitruuna - 2
Alusta pullataikina. Sulata rasva kattilassa, kaada maito joukkoon. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja kaada kulhoon. Murenna hiiva nesteeseen. Lisää sokeri, mausteet ja kananmuna, sekoita hyvin. Lisää jauhot vähän kerrallaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Lisää tarvittaessa jauhoja. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.
Määrä Ainesosa 100 g margariinia 2 1/2 dl maitoa 25 g (1/2 palaa) hiivaa 1 dl sokeria 2 tl kardemummaa 1/2 tl suolaa 1 kpl kananmuna 8 dl vehnäjauhoja - 3
Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä kiinteäksi ja kauli leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi levyksi. Siirrä pohja leivinpaperilla päällystetylle pellille. Voitele reunat munalla ja levitä omenasose pohjan päälle.
Määrä Ainesosa 1 kpl kananmuna - 4
Halkaise omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat kuorineen ohuiksi viipaleiksi. Laita omenaviipaleet piirakan pinnalle. Ripottele sokeri ja kaneli päälle.
Määrä Ainesosa 5 - 6 kpl omenoita (kotimaisia) 4 rkl sokeria 2 tl kanelia - 5
Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä haaleaksi ennen paloittelua.
Ravintosisältö
232
Energiaa kcal
972
Energiaa kj
5,2 g
Rasvaa
1,9 g
Tyydyttynyttä rasvaa
39,9 g
Hiilihydraatteja
26,9 g
Sokereita
3,3 g
Kuituja
3,9 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
232
Energiaa kcal
972
Energiaa kj
5,2 g
Rasvaa
1,9 g
Tyydyttynyttä rasvaa
39,9 g
Hiilihydraatteja
26,9 g
Sokereita
3,3 g
Kuituja
3,9 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 tl Kardemummaa, 2 tl Kanelia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























