Itsenäisyyspäiväkakku
60 min (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Leivo sinivalkoisen juhlan herkuksi mustikkainen britakakku. Mustikkabritan piparinen kakkupohja täytetään pensasmustikoilla, mustikkahillolla ja vaniljaisella tuorejuustovaahdolla.
| 150 g | voita tai leivontamargariinia |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 4 kpl | keltuaista |
| 60 g | (noin 8 kpl) piparkakkuja |
| 2 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| 1/2 tl | kardemummaa |
| 1 1/2 dl | maitoa |
| Marenki | |
|---|---|
| 4 kpl | valkuaista |
| 2 dl | sokeria |
| 50 g | (1 dl) mantelilastuja tai -rouhetta |
| Täyte ja koristelu | |
| 2 dl | (1 prk) vispikermaa |
| 200 g | (1 rs) vaniljatuorejuustoa |
| 1 1/2 dl | mustikkahilloa |
| 250 g | (2 rs) pensasmustikoita |
| minttua | |
- 1.
Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri sähkövatkaimella. Erottele munien valkuaiset ja keltuaiset. Lisää keltuaiset yksitellen rasva-sokerivaahtoon samalla vatkaten. Hienonna piparkakut kaulimella vahvassa pakastuspussissa. Yhdistä piparimurut ja kuivat aineet. Lisää ne ja maito vaahtoon, sekoita tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperille pellille.
- 2.
Vaahdota valkuaiset. Lisää sokeri vähitellen vatkaamisen aikana, kunnes vaahto on jämäkkää ja kiiltävää. Levitä marenki taikinan päälle ja ripottele mantelit pinnalle.
- 3.
Paista 175-asteisessa uunissa 30–35 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- 4.
Vaahdota kerma ja sekoita tuorejuusto siihen. Leikkaa pohja neljään osaan. Nosta ensimmäinen kakkupohja tarjoiluastialle. Levitä päälle 1/3 hillosta ja 1/4 vaahdosta sekä mustikoista. Toista, kunnes kakku on koottu. Levitä pinnalle loppu vaahto. Koristele kakku mustikoilla ja mintunlehdillä.
Itsenäisyyspäiväkakku
arvosana4/5
60 min (josta 45 min aktiivista)
Leivo sinivalkoisen juhlan herkuksi mustikkainen britakakku. Mustikkabritan piparinen kakkupohja täytetään pensasmustikoilla, mustikkahillolla ja vaniljaisella tuorejuustovaahdolla.
Ainekset (12 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 150 g | voita tai leivontamargariinia |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 4 kpl | keltuaista |
| 60 g | (noin 8 kpl) piparkakkuja |
| 2 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| 1/2 tl | kardemummaa |
| 1 1/2 dl | maitoa |
Marenki | |
| 4 kpl | valkuaista |
| 2 dl | sokeria |
| 50 g | (1 dl) mantelilastuja tai -rouhetta |
Täyte ja koristelu | |
| 2 dl | (1 prk) vispikermaa |
| 200 g | (1 rs) vaniljatuorejuustoa |
| 1 1/2 dl | mustikkahilloa |
| 250 g | (2 rs) pensasmustikoita |
| minttua | |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri sähkövatkaimella. Erottele munien valkuaiset ja keltuaiset. Lisää keltuaiset yksitellen rasva-sokerivaahtoon samalla vatkaten. Hienonna piparkakut kaulimella vahvassa pakastuspussissa. Yhdistä piparimurut ja kuivat aineet. Lisää ne ja maito vaahtoon, sekoita tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperille pellille.
Määrä Ainesosa 150 g voita tai leivontamargariinia 1 1/2 dl sokeria 4 kpl keltuaista 60 g (noin 8 kpl) piparkakkuja 2 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 1/2 tl kardemummaa 1 1/2 dl maitoa - 2
Vaahdota valkuaiset. Lisää sokeri vähitellen vatkaamisen aikana, kunnes vaahto on jämäkkää ja kiiltävää. Levitä marenki taikinan päälle ja ripottele mantelit pinnalle.
Määrä Ainesosa 4 kpl valkuaista 2 dl sokeria 50 g (1 dl) mantelilastuja tai -rouhetta - 3
Paista 175-asteisessa uunissa 30–35 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- 4
Vaahdota kerma ja sekoita tuorejuusto siihen. Leikkaa pohja neljään osaan. Nosta ensimmäinen kakkupohja tarjoiluastialle. Levitä päälle 1/3 hillosta ja 1/4 vaahdosta sekä mustikoista. Toista, kunnes kakku on koottu. Levitä pinnalle loppu vaahto. Koristele kakku mustikoilla ja mintunlehdillä.
Määrä Ainesosa 2 dl (1 prk) vispikermaa 200 g (1 rs) vaniljatuorejuustoa 1 1/2 dl mustikkahilloa 250 g (2 rs) pensasmustikoita minttua
Ravintosisältö
460
Energiaa kcal
1925
Energiaa kj
27,3 g
Rasvaa
12,9 g
Tyydyttynyttä rasvaa
44,5 g
Hiilihydraatteja
34,4 g
Sokereita
2,1 g
Kuituja
7,8 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
460
Energiaa kcal
1925
Energiaa kj
27,3 g
Rasvaa
12,9 g
Tyydyttynyttä rasvaa
44,5 g
Hiilihydraatteja
34,4 g
Sokereita
2,1 g
Kuituja
7,8 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: minttua.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























