Jouluomena-vuokapulla
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Joulun herkullisin täytepulla syntyy makean kanelisesta täytteestä ja rapsakasta omenasta. Kruunaa vuokapullat raikkaalla tuorejuustokuorrutuksella.
| Pullataikina | |
|---|---|
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | (½ pkt) tuorehiivaa |
| 1/2 kpl | kananmunaa |
| 1 dl | sokeria |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 rkl | kardemummaa |
| 6 - 7 dl | vehnäjauhoja |
| 75 g | leivontamargariinia tai voita |
| Täyte | |
| 400 g | (2 kpl) omenaa (esim. santana) |
| 75 g | leivontamargariinia tai voita |
| 1 dl | fariinisokeria |
| 2 rkl | kanelia |
| Kuorrutus | |
| 200 g | (1 rs) maustamatonta tuorejuustoa |
| 1/2 - 3/4 dl | tomusokeria |
| 1 rkl | sitruunamehua |
| Lisäksi | |
| 1/2 kpl | kananmunaa pullien voiteluun |
| 1 rkl | leivontamargariinia tai voita vuoan voiteluun |
| (½ dl pekaanipähkinöitä tai hasselpähkinöitä koristeluun) | |
- 1.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Riko kananmuna lasiin ja sekoita tasaiseksi. Lisää puolet munasta taikinaan, säästä loput voiteluun. Lisää taikinaan sokeri, suola ja kardemumma. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Vaivaa, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Lisää huoneenlämpöinen rasva vaivauksen loppupuolella. Kohota peitettynä kaksinkertaiseksi noin 30 minuuttia.
- 2.
Pese, kuori ja kuutioi omenat. Sekoita huoneenlämpöinen rasva, sokeri ja kaneli kulhossa.
- 3.
Kauli taikina kevyesti jauhotetulla alustalla suorakulmion malliseksi levyksi (noin 35 x 40 cm). Levitä kanelitäyte levylle. Ripottele omenat päälle. Jätä levyn alareunasta muutama sentti täyttämättä. Kääri napakaksi rullaksi ja leikkaa 12 osaan.
- 4.
Aseta palat tasaisin välein voideltuun vuokaan (25 x 35 cm) leikkauspinta ylöspäin, jätä kohoamisvaraa. Kohota peitettynä 30 minuuttia. Voitele pinta munalla ja paista 175-asteisessa uunissa toiseksi alimmalla tasolla noin 40 minuuttia tai kunnes pulla on kypsää.
- 5.
Sekoita kuorrutuksen ainekset. Levitä kuorrutus hieman jäähtyneiden pullien pinnalle. Halutessasi koristele rouhituilla pähkinöillä.
Jouluomena-vuokapulla
arvosana5/5
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)
Joulun herkullisin täytepulla syntyy makean kanelisesta täytteestä ja rapsakasta omenasta. Kruunaa vuokapullat raikkaalla tuorejuustokuorrutuksella.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Pullataikina | |
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 25 g | (½ pkt) tuorehiivaa |
| 1/2 kpl | kananmunaa |
| 1 dl | sokeria |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 rkl | kardemummaa |
| 6 - 7 dl | vehnäjauhoja |
| 75 g | leivontamargariinia tai voita |
Täyte | |
| 400 g | (2 kpl) omenaa (esim. santana) |
| 75 g | leivontamargariinia tai voita |
| 1 dl | fariinisokeria |
| 2 rkl | kanelia |
Kuorrutus | |
| 200 g | (1 rs) maustamatonta tuorejuustoa |
| 1/2 - 3/4 dl | tomusokeria |
| 1 rkl | sitruunamehua |
Lisäksi | |
| 1/2 kpl | kananmunaa pullien voiteluun |
| 1 rkl | leivontamargariinia tai voita vuoan voiteluun |
| (½ dl pekaanipähkinöitä tai hasselpähkinöitä koristeluun) | |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Riko kananmuna lasiin ja sekoita tasaiseksi. Lisää puolet munasta taikinaan, säästä loput voiteluun. Lisää taikinaan sokeri, suola ja kardemumma. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Vaivaa, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Lisää huoneenlämpöinen rasva vaivauksen loppupuolella. Kohota peitettynä kaksinkertaiseksi noin 30 minuuttia.
Määrä Ainesosa 25 g (½ pkt) tuorehiivaa 2 1/2 dl maitoa 1/2 kpl kananmunaa 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 1/2 rkl kardemummaa 6 - 7 dl vehnäjauhoja 75 g leivontamargariinia tai voita - 2
Pese, kuori ja kuutioi omenat. Sekoita huoneenlämpöinen rasva, sokeri ja kaneli kulhossa.
Määrä Ainesosa 400 g (2 kpl) omenaa (esim. santana) 75 g leivontamargariinia tai voita 1 dl fariinisokeria 2 rkl kanelia - 3
Kauli taikina kevyesti jauhotetulla alustalla suorakulmion malliseksi levyksi (noin 35 x 40 cm). Levitä kanelitäyte levylle. Ripottele omenat päälle. Jätä levyn alareunasta muutama sentti täyttämättä. Kääri napakaksi rullaksi ja leikkaa 12 osaan.
- 4
Aseta palat tasaisin välein voideltuun vuokaan (25 x 35 cm) leikkauspinta ylöspäin, jätä kohoamisvaraa. Kohota peitettynä 30 minuuttia. Voitele pinta munalla ja paista 175-asteisessa uunissa toiseksi alimmalla tasolla noin 40 minuuttia tai kunnes pulla on kypsää.
Määrä Ainesosa 1 rkl leivontamargariinia tai voita vuoan voiteluun 1/2 kpl kananmunaa pullien voiteluun - 5
Sekoita kuorrutuksen ainekset. Levitä kuorrutus hieman jäähtyneiden pullien pinnalle. Halutessasi koristele rouhituilla pähkinöillä.
Määrä Ainesosa 200 g (1 rs) maustamatonta tuorejuustoa 1/2 - 3/4 dl tomusokeria 1 rkl sitruunamehua (½ dl pekaanipähkinöitä tai hasselpähkinöitä koristeluun)
Ravintosisältö
389
Energiaa kcal
1629
Energiaa kj
15,6 g
Rasvaa
6,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
51,7 g
Hiilihydraatteja
24,0 g
Sokereita
2,2 g
Kuituja
8,8 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
389
Energiaa kcal
1629
Energiaa kj
15,6 g
Rasvaa
6,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
51,7 g
Hiilihydraatteja
24,0 g
Sokereita
2,2 g
Kuituja
8,8 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.5 rkl kardemummaa , 2 rkl kanelia, (½ dl pekaanipähkinöitä tai hasselpähkinöitä koristeluun).
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























