Ota margariini tuntia aikaisemmin huoneenlämpöön. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Jos käytät kuivahiivaa, käytä hieman lämpimämpää (42-asteista) nestettä ja lisää hiiva kaurahiutaleihin sekoitettuna.
Lisää siirappi, suola, kananmunat, kaurahiutaleet ja -leseet. Sekoita tasaiseksi. Alusta sämpyläjauhot taikinaan vähitellen ja vaivaa hyvin, noin 10 minuuttia. Lisää pehmeä rasva ja vaivaa vielä 5–10 minuuttia. Taikinan tulee irrota kulhon reunoilta, mutta jäädä kimmoisaksi.
Peitä taikina ja anna sen kohta lämpimässä paikassa noin tunti. Kaada kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se tasaiseksi. Pyöritä taikina pötköksi ja leikkaa 15 palaksi. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta kohoamaan leivinpaperin päälle pellille. Peitä leivinliinalla ja anna kohota noin 45 minuuttia.
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sipaise kohonneet sämpylät vedellä ohennetulla keltuaisella. Ripottele pinnalle kaurahiutaleita. Paista uunin keskitasolla 12–15 minuuttia.
Vinkki: Voit leipoa leivo taikinasta myös pitkulaisia hot dog -sämpylöitä. Jos sämpylöitä jää yli, pakasta ne leipomispäivänä.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
285
1194
7,7 g
2,1 g
41,5 g
4,0 g
4,3 g
9,9 g
0,1 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
0,5 pakettia (25 g) hiivaa tai 1 pussi (11 g) kuivahiivaa,
1,5 tl Suolaa,
1 rkl Vettä,
Kaurahiutaleita.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli