Kauraisat burgerisämpylät

Nappaa talteen!
Kauralla täydennetyissä sämpylöissä yhdistyvät perinteisen hampurilaissämpylän pehmeys ja täysjyväsämpylän viljaisa maku.
| 5 dl | maitoa |
| 1/2 kpl | (25 g) hiivaa tai 1 pussi (11 g) kuivahiivaa |
| 2 rkl | siirappia |
| 1 1/2 tl | suolaa |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 2 dl | kaurahiutaleita |
| 1 dl | kauraleseitä |
| 1 1/2 l | sämpyläjauhoja |
| 100 g | margariinia |
| Voiteluun | |
|---|---|
| 1 kpl | kananmunan keltuainen |
| 1 rkl | vettä |
| Pinnalle | |
| kaurahiutaleita | |
- 1.
Ota margariini tuntia aikaisemmin huoneenlämpöön. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Jos käytät kuivahiivaa, käytä hieman lämpimämpää (42-asteista) nestettä ja lisää hiiva kaurahiutaleihin sekoitettuna.
- 2.
Lisää siirappi, suola, kananmunat, kaurahiutaleet ja -leseet. Sekoita tasaiseksi. Alusta sämpyläjauhot taikinaan vähitellen ja vaivaa hyvin, noin 10 minuuttia. Lisää pehmeä rasva ja vaivaa vielä 5–10 minuuttia. Taikinan tulee irrota kulhon reunoilta, mutta jäädä kimmoisaksi.
- 3.
Peitä taikina ja anna sen kohta lämpimässä paikassa noin tunti. Kaada kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se tasaiseksi. Pyöritä taikina pötköksi ja leikkaa 15 palaksi. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta kohoamaan leivinpaperin päälle pellille. Peitä leivinliinalla ja anna kohota noin 45 minuuttia.
- 4.
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sipaise kohonneet sämpylät vedellä ohennetulla keltuaisella. Ripottele pinnalle kaurahiutaleita. Paista uunin keskitasolla 12–15 minuuttia.
- 5.
Vinkki: Voit leipoa leivo taikinasta myös pitkulaisia hot dog -sämpylöitä. Jos sämpylöitä jää yli, pakasta ne leipomispäivänä.
Kauralla täydennetyissä sämpylöissä yhdistyvät perinteisen hampurilaissämpylän pehmeys ja täysjyväsämpylän viljaisa maku.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 5 dl | maitoa |
| 1/2 kpl | (25 g) hiivaa tai 1 pussi (11 g) kuivahiivaa |
| 2 rkl | siirappia |
| 1 1/2 tl | suolaa |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 2 dl | kaurahiutaleita |
| 1 dl | kauraleseitä |
| 1 1/2 l | sämpyläjauhoja |
| 100 g | margariinia |
Voiteluun | |
| 1 kpl | kananmunan keltuainen |
| 1 rkl | vettä |
Pinnalle | |
| kaurahiutaleita | |
Valmistus
- 1
Ota margariini tuntia aikaisemmin huoneenlämpöön. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Jos käytät kuivahiivaa, käytä hieman lämpimämpää (42-asteista) nestettä ja lisää hiiva kaurahiutaleihin sekoitettuna.
Määrä Ainesosa 100 g margariinia 1/2 kpl (25 g) hiivaa tai 1 pussi (11 g) kuivahiivaa 5 dl maitoa 2 dl kaurahiutaleita - 2
Lisää siirappi, suola, kananmunat, kaurahiutaleet ja -leseet. Sekoita tasaiseksi. Alusta sämpyläjauhot taikinaan vähitellen ja vaivaa hyvin, noin 10 minuuttia. Lisää pehmeä rasva ja vaivaa vielä 5–10 minuuttia. Taikinan tulee irrota kulhon reunoilta, mutta jäädä kimmoisaksi.
Määrä Ainesosa 2 rkl siirappia 1 1/2 tl suolaa 2 kpl kananmunaa 2 dl kaurahiutaleita 1 dl kauraleseitä 1 1/2 l sämpyläjauhoja 100 g margariinia - 3
Peitä taikina ja anna sen kohta lämpimässä paikassa noin tunti. Kaada kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se tasaiseksi. Pyöritä taikina pötköksi ja leikkaa 15 palaksi. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta kohoamaan leivinpaperin päälle pellille. Peitä leivinliinalla ja anna kohota noin 45 minuuttia.
- 4
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sipaise kohonneet sämpylät vedellä ohennetulla keltuaisella. Ripottele pinnalle kaurahiutaleita. Paista uunin keskitasolla 12–15 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 rkl vettä 1 kpl kananmunan keltuainen kaurahiutaleita - 5
Vinkki: Voit leipoa leivo taikinasta myös pitkulaisia hot dog -sämpylöitä. Jos sämpylöitä jää yli, pakasta ne leipomispäivänä.
Ravintosisältö
285
Energiaa kcal
1194
Energiaa kj
7,7 g
Rasvaa
2,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
41,5 g
Hiilihydraatteja
4,0 g
Sokereita
4,3 g
Kuituja
9,9 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
285
Energiaa kcal
1194
Energiaa kj
7,7 g
Rasvaa
2,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
41,5 g
Hiilihydraatteja
4,0 g
Sokereita
4,3 g
Kuituja
9,9 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0,5 pakettia (25 g) hiivaa tai 1 pussi (11 g) kuivahiivaa, 1,5 tl Suolaa, 1 rkl Vettä, Kaurahiutaleita.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























