Kermakakku
Useita tunteja

Nappaa talteen!
Kuohkea kermakakku on juhlapöydän kuningatar. Valitse täytekakun maut ja koristeet juhlan luonteen ja sesongin mukaan. Kesäkakussa maistuvat tuoreet marjat, talvisessa eksoottiset hedelmät.
| 6 kpl | kananmunaa |
| 2 dl | sokeria |
| 2 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1 dl | perunajauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| Täyte | |
|---|---|
| 250 g | mansikoita |
| 2 dl | vispikermaa |
| 1 tl | vaniljasokeria |
| Kostutus | |
| 2 - 3 dl | omenamehua |
| Kuorrute | |
| 4 dl | vispikermaa |
| 1 tl | vaniljasokeria |
| 1 rkl | sokeria |
| Koristelu | |
| 500 g | marjoja (mansikoita tai vadelmia ja mustikoita) |
| 1/2 kpl | ruukku minttua |
| Lisäksi vuokaan | |
| 25 g | margariinia |
| 1/2 dl | korppujauhoja |
- 1.
Voitele ja jauhota halkaisijaltaan noin 25 cm:n kokoinen kakkuvuoka.
- 2.
Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi seos munavaahtoon ja kääntele taikina varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alaosassa 30–40 minuuttia. Anna kakkupohjan jäähtyä vuoassa.
- 3.
Valmistele täytteet. Viipaloi mansikat tai survo vadelmat kevyesti. Vaahdota kerma ja vaniljasokeri.
- 4.
Leikkaa kakkupohja kolmeksi kerrokseksi ja laita alimmainen tarjoiluvadille. Kostuta se mehulla tai virvoitusjuomalla. Levitä puolet marja- tai hedelmätäytteestä sekä puolet kermavaahdosta kakkulevylle. Aseta kakun keskimmäinen kerros paikalleen, kostuta ja lisää loput täytteet. Kostuta kansi ja laita paikalleen.
- 5.
Peitä kakku kelmulla ja anna maustua jääkaapissa vähintään 2 tuntia tai yön yli.
- 6.
Vaahdota 4 dl kermaa sokereiden kanssa. Levitä kermavaahto kakun pinnalle, koristele reunat esimerkiksi lusikanpesällä, lastalla tai pursottaen.
- 7.
Koristele kakku marjoilla ja mintunlehdillä.
Kermakakku
Kuohkea kermakakku on juhlapöydän kuningatar. Valitse täytekakun maut ja koristeet juhlan luonteen ja sesongin mukaan. Kesäkakussa maistuvat tuoreet marjat, talvisessa eksoottiset hedelmät.
Ainekset (12 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 6 kpl | kananmunaa |
| 2 dl | sokeria |
| 2 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1 dl | perunajauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
Täyte | |
| 250 g | mansikoita |
| 2 dl | vispikermaa |
| 1 tl | vaniljasokeria |
Kostutus | |
| 2 - 3 dl | omenamehua |
Kuorrute | |
| 4 dl | vispikermaa |
| 1 tl | vaniljasokeria |
| 1 rkl | sokeria |
Koristelu | |
| 500 g | marjoja (mansikoita tai vadelmia ja mustikoita) |
| 1/2 kpl | ruukku minttua |
Lisäksi vuokaan | |
| 25 g | margariinia |
| 1/2 dl | korppujauhoja |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Voitele ja jauhota halkaisijaltaan noin 25 cm:n kokoinen kakkuvuoka.
Määrä Ainesosa 1/2 dl korppujauhoja 25 g margariinia - 2
Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi seos munavaahtoon ja kääntele taikina varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alaosassa 30–40 minuuttia. Anna kakkupohjan jäähtyä vuoassa.
Määrä Ainesosa 6 kpl kananmunaa 2 dl sokeria 2 1/2 dl vehnäjauhoja 1 dl perunajauhoja 2 tl leivinjauhetta - 3
Valmistele täytteet. Viipaloi mansikat tai survo vadelmat kevyesti. Vaahdota kerma ja vaniljasokeri.
Määrä Ainesosa 250 g mansikoita 2 dl vispikermaa 1 tl vaniljasokeria - 4
Leikkaa kakkupohja kolmeksi kerrokseksi ja laita alimmainen tarjoiluvadille. Kostuta se mehulla tai virvoitusjuomalla. Levitä puolet marja- tai hedelmätäytteestä sekä puolet kermavaahdosta kakkulevylle. Aseta kakun keskimmäinen kerros paikalleen, kostuta ja lisää loput täytteet. Kostuta kansi ja laita paikalleen.
Määrä Ainesosa 2 - 3 dl omenamehua - 5
Peitä kakku kelmulla ja anna maustua jääkaapissa vähintään 2 tuntia tai yön yli.
- 6
Vaahdota 4 dl kermaa sokereiden kanssa. Levitä kermavaahto kakun pinnalle, koristele reunat esimerkiksi lusikanpesällä, lastalla tai pursottaen.
Määrä Ainesosa 4 dl vispikermaa 1 tl vaniljasokeria 1 rkl sokeria - 7
Koristele kakku marjoilla ja mintunlehdillä.
Määrä Ainesosa 500 g marjoja (mansikoita tai vadelmia ja mustikoita) 1/2 kpl ruukku minttua
Voit käyttää täytteeseen mansikoiden tilalla 4 dl hilloa tai hedelmäsosetta. Maidottoman kakun saat vaihtamalla kerma vaahtoutuvaan kasvipohjaiseen vaihtoehtoon.
Ravintosisältö
409
Energiaa kcal
1711
Energiaa kj
23,7 g
Rasvaa
14,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
40,8 g
Hiilihydraatteja
24,8 g
Sokereita
1,8 g
Kuituja
6,8 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
409
Energiaa kcal
1711
Energiaa kj
23,7 g
Rasvaa
14,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
40,8 g
Hiilihydraatteja
24,8 g
Sokereita
1,8 g
Kuituja
6,8 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.5 kpl ruukku minttua.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























