Mehevä omenapiirakka ja vaniljakastike
Noin 1,5 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Mehevä omenapiirakka ja itse tehty täyteläinen vaniljakastike on voittamaton makupari. Piirakan herkullisuuden salaisuus on taikinaan sekoitettu paksu jogurtti.
| Pohja | |
|---|---|
| 150 g | voita tai margariinia |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 2 dl | sokeria |
| 400 g | (4 dl) turkkilaista jogurttia |
| 6 dl | vehnäjauhoja |
| 1 1/2 tl | soodaa |
| Pinnalle | |
| 1 kg | (6–8 kpl) omenoita |
| 2 tl | kanelia |
| 1/2 dl | sokeria |
| Vaniljakastike | |
| 2 dl | (1 prk) kermaa |
| 6 dl | maitoa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1/2 dl | sokeria |
| 2 tl | vaniljasokeria |
| 2 rkl | perunajauhoja |
- 1.
Pese ja kuori ulkomaalaiset omenat. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria. Halkaise ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi.
- 2.
Sulata rasva. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää jogurtti, jäähtynyt rasva ja osa jauhoista. Sekoita osaan jauhoista sooda ja sekoita jauhot taikinaan. Levitä taikina leivinpaperoidulle uuninpellille.
- 3.
Lado omenaviipaleet taikinan pinnalle. Ripottele päälle kaneli ja sokeri. Paista 200-asteisen uunin alatasolla 35–40 minuuttia, kunnes taikina on kypsää.
- 4.
Valmista kastike. Kaada kerma ja maito pinnoitettuun kattilaan. Vatkaa joukkoon muna, perunajauhot ja sokeri. Sekoita koko ajan kunnes kastike sakenee ja kiehahtaa. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon vaniljasokeri. Kaada kastike tarjoiluastiaan ja jäähdytä jääkaapissa. Tarjoa omenapiirakan kanssa.
Mehevä omenapiirakka ja vaniljakastike
arvosana3/5
Noin 1,5 tuntia (josta 30 min aktiivista)
Mehevä omenapiirakka ja itse tehty täyteläinen vaniljakastike on voittamaton makupari. Piirakan herkullisuuden salaisuus on taikinaan sekoitettu paksu jogurtti.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Pohja | |
| 150 g | voita tai margariinia |
| 2 kpl | kananmunaa |
| 2 dl | sokeria |
| 400 g | (4 dl) turkkilaista jogurttia |
| 6 dl | vehnäjauhoja |
| 1 1/2 tl | soodaa |
Pinnalle | |
| 1 kg | (6–8 kpl) omenoita |
| 2 tl | kanelia |
| 1/2 dl | sokeria |
Vaniljakastike | |
| 2 dl | (1 prk) kermaa |
| 6 dl | maitoa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1/2 dl | sokeria |
| 2 tl | vaniljasokeria |
| 2 rkl | perunajauhoja |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Pese ja kuori ulkomaalaiset omenat. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria. Halkaise ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi.
Määrä Ainesosa 1 kg (6–8 kpl) omenoita - 2
Sulata rasva. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää jogurtti, jäähtynyt rasva ja osa jauhoista. Sekoita osaan jauhoista sooda ja sekoita jauhot taikinaan. Levitä taikina leivinpaperoidulle uuninpellille.
Määrä Ainesosa 150 g voita tai margariinia 2 kpl kananmunaa 2 dl sokeria 400 g (4 dl) turkkilaista jogurttia 6 dl vehnäjauhoja 1 1/2 tl soodaa - 3
Lado omenaviipaleet taikinan pinnalle. Ripottele päälle kaneli ja sokeri. Paista 200-asteisen uunin alatasolla 35–40 minuuttia, kunnes taikina on kypsää.
Määrä Ainesosa 2 tl kanelia 1/2 dl sokeria - 4
Valmista kastike. Kaada kerma ja maito pinnoitettuun kattilaan. Vatkaa joukkoon muna, perunajauhot ja sokeri. Sekoita koko ajan kunnes kastike sakenee ja kiehahtaa. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon vaniljasokeri. Kaada kastike tarjoiluastiaan ja jäähdytä jääkaapissa. Tarjoa omenapiirakan kanssa.
Määrä Ainesosa 2 dl (1 prk) kermaa 6 dl maitoa 1 kpl kananmuna 2 rkl perunajauhoja 1/2 dl sokeria 2 tl vaniljasokeria
Ravintosisältö
287
Energiaa kcal
1202
Energiaa kj
13,4 g
Rasvaa
7,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
35,0 g
Hiilihydraatteja
19,9 g
Sokereita
1,5 g
Kuituja
5,4 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
287
Energiaa kcal
1202
Energiaa kj
13,4 g
Rasvaa
7,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
35,0 g
Hiilihydraatteja
19,9 g
Sokereita
1,5 g
Kuituja
5,4 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli






























