Ranskalainen sitruunatorttu
Useita tunteja (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Ranskalainen sitruunapiirakka maistuu takuulla, sillä sen pohja on herkullisen rapea ja täyte sitruunaisen raikas. Torttu on parhaimmillaan leipomista seuraavana päivänä.
| 3 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 dl | sokeria |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| 1 kpl | sitruunan raastettu kuori |
| 100 g | kylmää voita |
| 1 kpl | kananmunan keltuainen |
| 1 - 2 rkl | kuohukermaa |
| Täyte | |
|---|---|
| 3 kpl | sitruunaa |
| 4 kpl | kananmunaa |
| 4 dl | tomusokeria |
| 1 1/2 dl | maissitärkkelystä |
| 1 1/2 dl | kuohukermaa |
| Pinnalle | |
| kanelia | |
| Koristeluun | |
| 1 kpl | sitruuna |
| 1 dl | vettä |
| 1/2 dl | sokeria |
- 1.
Kuumenna uuni 175 asteeseen.
- 2.
Valmista taikina. Pese sitruuna ja raasta kuoren keltainen osa. Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe ja sitruunan kuoriraaste keskenään. Paloittele sekaan voi ja nypi ainekset murumaiseksi. Lisää joukkoon keltuainen ja vähän kermaa. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa.
- 3.
Vuoraa irtopohjavuoan (halk. n. 23 cm:n) pohja leivinpaperilla. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pane pakastimeen 20 minuutiksi.
- 4.
Esipaista pohjaa uunissa 15 minuuttia.
- 5.
Valmista täyte. Pese sitruunat. Raasta kahden sitruunan kuoret ja purista kolmesta sitruunasta mehut. Vatkaa munat ja sokeri keskenään. Sekoita joukkoon sitruunamehu, kuoriraaste, tärkkelys ja kerma. Kaada täyte esipaistetulle piirakkapohjalle.
- 6.
Kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia. Peitä pinta leivinpaperilla, jos se alkaa tummua.
- 7.
Anna tortun jäähtyä ja irrota se varoen vuoasta. Torttu on parhaimmillaan seuraavana päivänä. Koristele pinta kanelilla ennen tarjoilua.
- 8.
Tee halutessasi koristeeksi sokeriliemessä maustuneita sitruunaviipaleita. Pese ja viipaloi sitruuna ohuiksi viipaleiksi. Kiehauta sokeri ja vesi, lisää sitruunaviipaleet. Kiehauta ja jäähdytä viipaleet liemessä.
Ranskalainen sitruunatorttu
Ranskalainen sitruunapiirakka maistuu takuulla, sillä sen pohja on herkullisen rapea ja täyte sitruunaisen raikas. Torttu on parhaimmillaan leipomista seuraavana päivänä.
Ainekset (6 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 3 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 dl | sokeria |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| 1 kpl | sitruunan raastettu kuori |
| 100 g | kylmää voita |
| 1 kpl | kananmunan keltuainen |
| 1 - 2 rkl | kuohukermaa |
Täyte | |
| 3 kpl | sitruunaa |
| 4 kpl | kananmunaa |
| 4 dl | tomusokeria |
| 1 1/2 dl | maissitärkkelystä |
| 1 1/2 dl | kuohukermaa |
Pinnalle | |
| kanelia | |
Koristeluun | |
| 1 kpl | sitruuna |
| 1 dl | vettä |
| 1/2 dl | sokeria |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Kuumenna uuni 175 asteeseen.
- 2
Valmista taikina. Pese sitruuna ja raasta kuoren keltainen osa. Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe ja sitruunan kuoriraaste keskenään. Paloittele sekaan voi ja nypi ainekset murumaiseksi. Lisää joukkoon keltuainen ja vähän kermaa. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa.
Määrä Ainesosa 1 kpl sitruunan raastettu kuori 3 1/2 dl vehnäjauhoja 1/2 dl sokeria 1 tl leivinjauhetta 100 g kylmää voita 1 kpl kananmunan keltuainen 1 - 2 rkl kuohukermaa - 3
Vuoraa irtopohjavuoan (halk. n. 23 cm:n) pohja leivinpaperilla. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pane pakastimeen 20 minuutiksi.
- 4
Esipaista pohjaa uunissa 15 minuuttia.
- 5
Valmista täyte. Pese sitruunat. Raasta kahden sitruunan kuoret ja purista kolmesta sitruunasta mehut. Vatkaa munat ja sokeri keskenään. Sekoita joukkoon sitruunamehu, kuoriraaste, tärkkelys ja kerma. Kaada täyte esipaistetulle piirakkapohjalle.
Määrä Ainesosa 3 kpl sitruunaa 4 kpl kananmunaa 4 dl tomusokeria 1 1/2 dl maissitärkkelystä 1 1/2 dl kuohukermaa - 6
Kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia. Peitä pinta leivinpaperilla, jos se alkaa tummua.
- 7
Anna tortun jäähtyä ja irrota se varoen vuoasta. Torttu on parhaimmillaan seuraavana päivänä. Koristele pinta kanelilla ennen tarjoilua.
Määrä Ainesosa kanelia - 8
Tee halutessasi koristeeksi sokeriliemessä maustuneita sitruunaviipaleita. Pese ja viipaloi sitruuna ohuiksi viipaleiksi. Kiehauta sokeri ja vesi, lisää sitruunaviipaleet. Kiehauta ja jäähdytä viipaleet liemessä.
Määrä Ainesosa 1 kpl sitruuna 1/2 dl sokeria 1 dl vettä
Ravintosisältö
709
Energiaa kcal
2966
Energiaa kj
30,2 g
Rasvaa
17,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
95,8 g
Hiilihydraatteja
56,2 g
Sokereita
2,0 g
Kuituja
10,8 g
Proteiinia
0,6 g
Suolaa
709
Energiaa kcal
2966
Energiaa kj
30,2 g
Rasvaa
17,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
95,8 g
Hiilihydraatteja
56,2 g
Sokereita
2,0 g
Kuituja
10,8 g
Proteiinia
0,6 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: Kanelia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























