Ranskalainen sitruunatorttu
Useita tunteja (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Ranskalainen sitruunapiirakka maistuu vieraillekin, sillä sen pohja on herkullisen rapea ja täyte sitruunaisen raikas. Torttu on parhaimmillaan leipomista seuraavana päivänä, joten sen voi hyvin tehdä jo etukäteen.
| 3 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 dl | sokeria |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| 1 kpl | sitruunan raastettu kuori |
| 100 g | kylmää voita |
| 1 kpl | kananmunan keltuainen |
| 1 - 2 rkl | kuohukermaa |
| Täyte | |
|---|---|
| 2 kpl | sitruunan kuori |
| 3 kpl | sitruunan mehu |
| 4 kpl | kananmunaa |
| 4 dl | tomusokeria |
| 1 1/2 dl | maissi- tai ohratärkkelystä |
| 1 1/2 dl | kuohukermaa |
| Pinnalle | |
| kanelia | |
| Koristeluun | |
| 1 kpl | sitruuna |
| 1 dl | vettä |
| 1/2 dl | sokeria |
- 1.
Valmista taikina. Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe ja sitruunan kuoriraaste keskenään. Paloittele sekaan voi ja nypi ainekset toisiinsa sormin tai käytä taikinan tekemiseen monitoimikonetta. Lisää murumaiseen taikinaan keltuainen ja vähän kermaa. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa.
- 2.
Peitä irtopohjavuoan (halk. n. 23 cm:n) pohja leivinpaperilla. Painele taikinasta pohja ja noin 3 cm:n korkuiset reunat. Pane pakastimeen 20 minuutiksi.
- 3.
Esipaista pohjaa 175-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Vatkaa täytettä varten munat ja sokeri keskenään. Sekoita joukkoon sitruunamehu, kuoriraaste, tärkkelys ja kerma, älä vatkaa. Kaada täyte vuokaan. Kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia. Peitä pinta leivinpaperilla, jos se alkaa tummua.
- 4.
Anna tortun jäähtyä jonkin aikaa ja irrota se varoen vuoasta. Torttu on parhaimmillaan seuraavana päivänä. Koristele pinta kanelilla ennen tarjoilua. Tee halutessasi koristeeksi sokeriliemessä maustuneita sitruunaviipaleita. Kiehauta sokeri ja vesi, lisää sitruunaviipaleet. Kiehauta ja jäähdytä viipaleet liemessä.
Ranskalainen sitruunatorttu
Ranskalainen sitruunapiirakka maistuu vieraillekin, sillä sen pohja on herkullisen rapea ja täyte sitruunaisen raikas. Torttu on parhaimmillaan leipomista seuraavana päivänä, joten sen voi hyvin tehdä jo etukäteen.
Ainekset (6 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 3 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 dl | sokeria |
| 1 tl | leivinjauhetta |
| 1 kpl | sitruunan raastettu kuori |
| 100 g | kylmää voita |
| 1 kpl | kananmunan keltuainen |
| 1 - 2 rkl | kuohukermaa |
Täyte | |
| 2 kpl | sitruunan kuori |
| 3 kpl | sitruunan mehu |
| 4 kpl | kananmunaa |
| 4 dl | tomusokeria |
| 1 1/2 dl | maissi- tai ohratärkkelystä |
| 1 1/2 dl | kuohukermaa |
Pinnalle | |
| kanelia | |
Koristeluun | |
| 1 kpl | sitruuna |
| 1 dl | vettä |
| 1/2 dl | sokeria |
Valmistus
- 1
Valmista taikina. Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe ja sitruunan kuoriraaste keskenään. Paloittele sekaan voi ja nypi ainekset toisiinsa sormin tai käytä taikinan tekemiseen monitoimikonetta. Lisää murumaiseen taikinaan keltuainen ja vähän kermaa. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa.
Määrä Ainesosa 3 1/2 dl vehnäjauhoja 1/2 dl sokeria 1 tl leivinjauhetta 1 kpl sitruunan raastettu kuori 100 g kylmää voita 1 kpl kananmunan keltuainen 1 - 2 rkl kuohukermaa - 2
Peitä irtopohjavuoan (halk. n. 23 cm:n) pohja leivinpaperilla. Painele taikinasta pohja ja noin 3 cm:n korkuiset reunat. Pane pakastimeen 20 minuutiksi.
- 3
Esipaista pohjaa 175-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Vatkaa täytettä varten munat ja sokeri keskenään. Sekoita joukkoon sitruunamehu, kuoriraaste, tärkkelys ja kerma, älä vatkaa. Kaada täyte vuokaan. Kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia. Peitä pinta leivinpaperilla, jos se alkaa tummua.
Määrä Ainesosa 4 kpl kananmunaa 4 dl tomusokeria 2 kpl sitruunan kuori 1 1/2 dl maissi- tai ohratärkkelystä 1 1/2 dl kuohukermaa 3 kpl sitruunan mehu - 4
Anna tortun jäähtyä jonkin aikaa ja irrota se varoen vuoasta. Torttu on parhaimmillaan seuraavana päivänä. Koristele pinta kanelilla ennen tarjoilua. Tee halutessasi koristeeksi sokeriliemessä maustuneita sitruunaviipaleita. Kiehauta sokeri ja vesi, lisää sitruunaviipaleet. Kiehauta ja jäähdytä viipaleet liemessä.
Määrä Ainesosa kanelia 1 kpl sitruuna 1 dl vettä 1/2 dl sokeria
Ravintosisältö
706
Energiaa kcal
2956
Energiaa kj
30,2 g
Rasvaa
17,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
95,2 g
Hiilihydraatteja
56,3 g
Sokereita
2,2 g
Kuituja
10,8 g
Proteiinia
0,6 g
Suolaa
706
Energiaa kcal
2956
Energiaa kj
30,2 g
Rasvaa
17,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
95,2 g
Hiilihydraatteja
56,3 g
Sokereita
2,2 g
Kuituja
10,8 g
Proteiinia
0,6 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: Sitruunan kuori, Kanelia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





