Samettinen hollandaisekastike

arvosana5/5

(1)arvio
4 Annosta

15 min

Voista ja keltuaisista vispattava kuohkea ja samettinen hollandaisekastike tehdään vesihauteessa ja tarjotaan heti valmistuttuaan lämpimänä.

Ainekset (4 annosta)

MääräAinesosa
175 gvoita
3 kplkananmunan keltuaista
3 rkllämmintä vettä
1 tlvahvaa sinappia
1/2 kplsitruunan mehu
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria

Valmistus

  1. 1

    Tarvitset kaksi pientä kattilaa ja yhden lämpöä kestävän lasi- tai metallikulhon, joka sopii tiiviisti toisen kattilan päälle.

  2. 2

    Sulata voi kattilassa ja anna sen jäähtyä niin, että hera painuu kattilan pohjalle.

    MääräAinesosa
    175 gvoita
  3. 3

    Kiehauta toisessa kattilassa noin 2 dl vettä. Säädä lieden lämpö niin, että vesi kiehuu hiljaa kuplien.

  4. 4

    Erottele keltuaiset kulhoon. Sekoita 3 rkl lämmintä vettä ja sinappi keltuaisiin ja laita kulho vesikattilan päälle niin, ettei kulhon pohja osu kiehuvaan veteen. Vispaa keltuaisseos kuohkeaksi, noin 2 minuuttia. Valuta voisula ohuena nauhana, pienissä erissä, ilman heraa keltuaisseokseen ja sekoita samalla voimakkaasti, kunnes kastike on pehmeää, tasaista ja paksua. Pidä lämpötila matalana, jotta kananmuna ei kokkeloidu. Ota tarvittaessa kulho hetkeksi kattilan päältä työpöydälle, jäähdytä sekoitellen ja jatka sitten valmistusta vesihauteessa.

    MääräAinesosa
    3 kplkananmunan keltuaista
    3 rkllämmintä vettä
    1 tlvahvaa sinappia
  5. 5

    Sekoita sitruunamehu, suola ja valkopippuri valmiiseen kastikkeeseen. Tarjoa heti.

    MääräAinesosa
    1/2 kplsitruunan mehu
    ripaus suolaa
    ripaus valkopippuria

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 3 rkl lämmintä vettä, ripaus suolaa, ripaus valkopippuria.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Anu Brask
Kuvat:
Ninna Lindström
4.11.2018
|
Päivitetty: 2.10.2025

Samankaltaisia reseptejä