Samettinen hollandaisekastike
15 min

Nappaa talteen!
Voista ja keltuaisista vispattava kuohkea ja samettinen hollandaisekastike tehdään vesihauteessa ja tarjotaan heti valmistuttuaan lämpimänä.
| 175 g | voita |
| 3 kpl | kananmunan keltuaista |
| 3 rkl | lämmintä vettä |
| 1 tl | vahvaa sinappia |
| 1/2 kpl | sitruunan mehu |
| ripaus suolaa | |
| ripaus valkopippuria |
- 1.
Tarvitset kaksi pientä kattilaa ja yhden lämpöä kestävän lasi- tai metallikulhon, joka sopii tiiviisti toisen kattilan päälle.
- 2.
Sulata voi kattilassa ja anna sen jäähtyä niin, että hera painuu kattilan pohjalle.
- 3.
Kiehauta toisessa kattilassa noin 2 dl vettä. Säädä lieden lämpö niin, että vesi kiehuu hiljaa kuplien.
- 4.
Erottele keltuaiset kulhoon. Sekoita 3 rkl lämmintä vettä ja sinappi keltuaisiin ja laita kulho vesikattilan päälle niin, ettei kulhon pohja osu kiehuvaan veteen. Vispaa keltuaisseos kuohkeaksi, noin 2 minuuttia. Valuta voisula ohuena nauhana, pienissä erissä, ilman heraa keltuaisseokseen ja sekoita samalla voimakkaasti, kunnes kastike on pehmeää, tasaista ja paksua. Pidä lämpötila matalana, jotta kananmuna ei kokkeloidu. Ota tarvittaessa kulho hetkeksi kattilan päältä työpöydälle, jäähdytä sekoitellen ja jatka sitten valmistusta vesihauteessa.
- 5.
Sekoita sitruunamehu, suola ja valkopippuri valmiiseen kastikkeeseen. Tarjoa heti.
Samettinen hollandaisekastike
arvosana5/5
15 min
Voista ja keltuaisista vispattava kuohkea ja samettinen hollandaisekastike tehdään vesihauteessa ja tarjotaan heti valmistuttuaan lämpimänä.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 175 g | voita |
| 3 kpl | kananmunan keltuaista |
| 3 rkl | lämmintä vettä |
| 1 tl | vahvaa sinappia |
| 1/2 kpl | sitruunan mehu |
| ripaus suolaa | |
| ripaus valkopippuria |
Valmistus
- 1
Tarvitset kaksi pientä kattilaa ja yhden lämpöä kestävän lasi- tai metallikulhon, joka sopii tiiviisti toisen kattilan päälle.
- 2
Sulata voi kattilassa ja anna sen jäähtyä niin, että hera painuu kattilan pohjalle.
Määrä Ainesosa 175 g voita - 3
Kiehauta toisessa kattilassa noin 2 dl vettä. Säädä lieden lämpö niin, että vesi kiehuu hiljaa kuplien.
- 4
Erottele keltuaiset kulhoon. Sekoita 3 rkl lämmintä vettä ja sinappi keltuaisiin ja laita kulho vesikattilan päälle niin, ettei kulhon pohja osu kiehuvaan veteen. Vispaa keltuaisseos kuohkeaksi, noin 2 minuuttia. Valuta voisula ohuena nauhana, pienissä erissä, ilman heraa keltuaisseokseen ja sekoita samalla voimakkaasti, kunnes kastike on pehmeää, tasaista ja paksua. Pidä lämpötila matalana, jotta kananmuna ei kokkeloidu. Ota tarvittaessa kulho hetkeksi kattilan päältä työpöydälle, jäähdytä sekoitellen ja jatka sitten valmistusta vesihauteessa.
Määrä Ainesosa 3 kpl kananmunan keltuaista 3 rkl lämmintä vettä 1 tl vahvaa sinappia - 5
Sekoita sitruunamehu, suola ja valkopippuri valmiiseen kastikkeeseen. Tarjoa heti.
Määrä Ainesosa 1/2 kpl sitruunan mehu ripaus suolaa ripaus valkopippuria
Ravintosisältö
420
Energiaa kcal
1756
Energiaa kj
44,3 g
Rasvaa
25,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
0,8 g
Hiilihydraatteja
0,8 g
Sokereita
0,3 g
Kuituja
5,3 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
420
Energiaa kcal
1756
Energiaa kj
44,3 g
Rasvaa
25,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
0,8 g
Hiilihydraatteja
0,8 g
Sokereita
0,3 g
Kuituja
5,3 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 3 rkl lämmintä vettä, ripaus suolaa, ripaus valkopippuria.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























