Sokerittomat eclair-leivokset
60 min

Nappaa talteen!
Eclair-leivokset eli ranskalaiset tuulihattuleivokset voidaan makeuttaa myös makeutusjauheella, niin saat sokerittomat herkut kesän ja kevään juhliin.
| 1 dl | maitoa |
| 1 dl | vettä |
| 75 g | voita |
| 1/4 tl | suolaa |
| 2 dl | vehnäjauhoja |
| 3 kpl | keskikokoista kananmunaa |
| 1/2 tl | leivinjauhetta |
| Täyte | |
|---|---|
| 1 kpl | vaniljatanko |
| 2 dl | vispikermaa |
| 2 tl | makeutusjauhetta |
| 200 g | maustamatonta rahkaa |
| 250 g | mansikoita |
| 1 rkl | sitruunanmehua |
- 1.
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Mittaa maito, vesi, voi ja suola kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää jauhot ja sekoita voimakkaasti, kunnes taikinasta muodostuu kattilan reunoista irtoava pallo. Anna taikinan jäähtyä 5 minuuttia.
- 2.
Lisää munat taikinaan yksitellen sähkövatkaimella samalla vatkaten. Lisää leivinjauhe yhdessä viimeisen munan kanssa.
- 3.
Pane taikina isoon pursotinpussiin. Voit käyttää pussia tyllan kanssa tai ilman. Pursota taikinasta leivinpaperilla peitetylle pellille 7–8 cm:n mittaisia tankoja. Jätä tankojen väliin riittävästi tilaa, sillä leivonnaiset kohoavat ja turpoavat uunissa.
- 4.
Paista eclaireja uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua kuin vasta paistamisen loppupuolella. Tarkista kypsyys halkaisemalla yksi tuulihattu: kevyt ja sisältä ontto on kypsä.
- 5.
Valmista täyte leivosten jäähtyessä. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kerman joukkoon. Mausta kerma makeutusjauheella ja vatkaa napakaksi vaahdoksi. Survo noin 2/3 mansikoista. Sekoita kermaan mansikkasurvos, rahka ja sitruunamehu.
- 6.
Halkaise tuulihatut. Viipaloi loput mansikat. Lusikoi tai pursota täyte leivosten sisään ja koristele mansikkaviipaleilla. Nosta kansi päälle.
Sokerittomat eclair-leivokset
Eclair-leivokset eli ranskalaiset tuulihattuleivokset voidaan makeuttaa myös makeutusjauheella, niin saat sokerittomat herkut kesän ja kevään juhliin.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 dl | maitoa |
| 1 dl | vettä |
| 75 g | voita |
| 1/4 tl | suolaa |
| 2 dl | vehnäjauhoja |
| 3 kpl | keskikokoista kananmunaa |
| 1/2 tl | leivinjauhetta |
Täyte | |
| 1 kpl | vaniljatanko |
| 2 dl | vispikermaa |
| 2 tl | makeutusjauhetta |
| 200 g | maustamatonta rahkaa |
| 250 g | mansikoita |
| 1 rkl | sitruunanmehua |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Mittaa maito, vesi, voi ja suola kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää jauhot ja sekoita voimakkaasti, kunnes taikinasta muodostuu kattilan reunoista irtoava pallo. Anna taikinan jäähtyä 5 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 dl maitoa 1 dl vettä 75 g voita 1/4 tl suolaa 2 dl vehnäjauhoja - 2
Lisää munat taikinaan yksitellen sähkövatkaimella samalla vatkaten. Lisää leivinjauhe yhdessä viimeisen munan kanssa.
Määrä Ainesosa 3 kpl keskikokoista kananmunaa 1/2 tl leivinjauhetta - 3
Pane taikina isoon pursotinpussiin. Voit käyttää pussia tyllan kanssa tai ilman. Pursota taikinasta leivinpaperilla peitetylle pellille 7–8 cm:n mittaisia tankoja. Jätä tankojen väliin riittävästi tilaa, sillä leivonnaiset kohoavat ja turpoavat uunissa.
- 4
Paista eclaireja uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua kuin vasta paistamisen loppupuolella. Tarkista kypsyys halkaisemalla yksi tuulihattu: kevyt ja sisältä ontto on kypsä.
- 5
Valmista täyte leivosten jäähtyessä. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kerman joukkoon. Mausta kerma makeutusjauheella ja vatkaa napakaksi vaahdoksi. Survo noin 2/3 mansikoista. Sekoita kermaan mansikkasurvos, rahka ja sitruunamehu.
Määrä Ainesosa 1 kpl vaniljatanko 2 dl vispikermaa 2 tl makeutusjauhetta 200 g maustamatonta rahkaa 250 g mansikoita 1 rkl sitruunanmehua - 6
Halkaise tuulihatut. Viipaloi loput mansikat. Lusikoi tai pursota täyte leivosten sisään ja koristele mansikkaviipaleilla. Nosta kansi päälle.
Ravintosisältö
151
Energiaa kcal
630
Energiaa kj
10,5 g
Rasvaa
6,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
8,9 g
Hiilihydraatteja
2,5 g
Sokereita
0,7 g
Kuituja
4,3 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
151
Energiaa kcal
630
Energiaa kj
10,5 g
Rasvaa
6,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
8,9 g
Hiilihydraatteja
2,5 g
Sokereita
0,7 g
Kuituja
4,3 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 kpl vaniljatanko.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























