Valkokastike eli béchamel - Yhteishyvä

Valkokastike eli béchamel

Annokset
4
Valmistusaika
15 min
Vaalea maitokastike valmistetaan voista, vehnäjauhoista ja lämmitetystä maidosta. Aitoon ranskalaiseen béchameliin maito kiehautetaan ensin sipulin ja mausteiden kanssa.
Jaa Somessa

Ainekset

1 kpl
sipuli
2 kpl
laakerinlehteä
2 kpl
neilikkaa
6 dl
maitoa
3 rkl
voita
4 rkl
vehnäjauhoja
1/2 tl
suolaa
ripaus jauhettua muskottipähkinää

Vinkki: Tee valkokastikkeesta pinaattikastike lisäämällä siihen pakastepinaattia tai kananmunakastike lisäämällä kastikkeeseen kovaksi keitettyä, silputtua kananmunaa. Paksun gratinointikastikkeen saat, kun lisäät hieman voin ja jauhojen määrää ja sekoitat valmiiseen kastikkeeseen juustoraastetta ja yrttejä.

Näin teet

1

Kuori sipuli ja leikkaa se neljään osaan. Laita sipulipalat, laakerinlehdet, neilikat ja maito kattilaan. Keitä 2 minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä, peitä kannella ja anna maustua 10 minuuttia. Siivilöi mausteet pois maidosta.

2 kpl
laakerinlehteä
1 kpl
sipuli
2 kpl
neilikkaa
6 dl
maitoa
2

Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita 1–2 minuuttia, kunnes suurus on tasainen, jauhot hieman kiehahtavat ja seos vaalenee. Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää lämmin maito ohuena nauhana suurukseen koko ajan voimakkaasti kattilan pohjaa myöten vispaten.

3 rkl
voita
4 rkl
vehnäjauhoja
6 dl
maitoa
3

Kuumenna kastike sekoitellen kiehuvaksi ja anna sen poreilla ja saostua 5–8 minuuttia.

4

Mausta kastike suolalla ja muskottipähkinällä. Jos kastike joutuu odottamaan, estä kuortuminen peittämällä kastike kelmulla tai voidellulla voipaperilla. Voit myös sivellä kastikkeen pinnan kevyesti voilla.

1/2 tl
suolaa
ripaus jauhettua muskottipähkinää
Resepti
Anu Brask
Kuvat
Anu Brask
Julkaistu: 4.11.2018
Muokattu: 7.12.2018
Jaa Somessa

Älä jää paitsi herkuista

Tilaa uutiskirje tästä.

Ravintosisältö

Huom! Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

AnnosResepti
Hiilihydraatteja15 g60 g
Proteiinia6 g23 g
Rasvaa11 g45 g
Kuituja1 g2 g
Energiaa kj782 3126
Energiaa kcal187 746

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

  • 2 kpl laakerinlehteä

  • 2 kpl neilikkaa

  • 0.5 tl suolaa

  • ripaus jauhettua muskottipähkinää

Ravintosisältö

Huom! Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

AnnosResepti
Hiilihydraatteja15 g60 g
Proteiinia6 g23 g
Rasvaa11 g45 g
Kuituja1 g2 g
Energiaa kj782 3126
Energiaa kcal187 746

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

  • 2 kpl laakerinlehteä

  • 2 kpl neilikkaa

  • 0.5 tl suolaa

  • ripaus jauhettua muskottipähkinää

Resepti
Anu Brask

Älä jää paitsi herkuista

Tilaa uutiskirje tästä.