Valkokastike eli béchamel
15 min

Nappaa talteen!
Valkokastike eli béchamel valmistetaan voista, vehnäjauhoista ja lämmitetystä maidosta. Aitoon ranskalaiseen béchameliin maito kiehautetaan ensin sipulin ja mausteiden kanssa.
| 1 kpl | sipuli |
| 2 kpl | laakerinlehteä |
| 2 kpl | neilikkaa |
| 6 dl | maitoa |
| 3 rkl | voita |
| 4 rkl | vehnäjauhoja |
| 1/2 tl | suolaa |
| ripaus jauhettua muskottipähkinää |
- 1.
Kuori sipuli ja leikkaa se neljään osaan. Laita sipulipalat, laakerinlehdet, neilikat ja maito kattilaan. Keitä 2 minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä, peitä kannella ja anna maustua 10 minuuttia. Siivilöi mausteet pois maidosta.
- 2.
Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita 1–2 minuuttia, kunnes suurus on tasainen, jauhot hieman kiehahtavat ja seos vaalenee. Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää lämmin maito ohuena nauhana suurukseen koko ajan voimakkaasti kattilan pohjaa myöten vispaten.
- 3.
Kuumenna kastike sekoitellen kiehuvaksi ja anna sen poreilla ja saostua 5–8 minuuttia.
- 4.
Mausta kastike suolalla ja muskottipähkinällä. Jos kastike joutuu odottamaan, estä kuortuminen peittämällä kastike kelmulla tai voidellulla voipaperilla. Voit myös sivellä kastikkeen pinnan kevyesti voilla.
Valkokastike eli béchamel
arvosana5/5
15 min
Valkokastike eli béchamel valmistetaan voista, vehnäjauhoista ja lämmitetystä maidosta. Aitoon ranskalaiseen béchameliin maito kiehautetaan ensin sipulin ja mausteiden kanssa.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kpl | sipuli |
| 2 kpl | laakerinlehteä |
| 2 kpl | neilikkaa |
| 6 dl | maitoa |
| 3 rkl | voita |
| 4 rkl | vehnäjauhoja |
| 1/2 tl | suolaa |
| ripaus jauhettua muskottipähkinää |
Valmistus
- 1
Kuori sipuli ja leikkaa se neljään osaan. Laita sipulipalat, laakerinlehdet, neilikat ja maito kattilaan. Keitä 2 minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä, peitä kannella ja anna maustua 10 minuuttia. Siivilöi mausteet pois maidosta.
Määrä Ainesosa 1 kpl sipuli 2 kpl laakerinlehteä 2 kpl neilikkaa 6 dl maitoa - 2
Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita 1–2 minuuttia, kunnes suurus on tasainen, jauhot hieman kiehahtavat ja seos vaalenee. Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää lämmin maito ohuena nauhana suurukseen koko ajan voimakkaasti kattilan pohjaa myöten vispaten.
Määrä Ainesosa 3 rkl voita 4 rkl vehnäjauhoja 6 dl maitoa - 3
Kuumenna kastike sekoitellen kiehuvaksi ja anna sen poreilla ja saostua 5–8 minuuttia.
- 4
Mausta kastike suolalla ja muskottipähkinällä. Jos kastike joutuu odottamaan, estä kuortuminen peittämällä kastike kelmulla tai voidellulla voipaperilla. Voit myös sivellä kastikkeen pinnan kevyesti voilla.
Määrä Ainesosa 1/2 tl suolaa ripaus jauhettua muskottipähkinää
Vinkki: Tee valkokastikkeesta pinaattikastike lisäämällä siihen pakastepinaattia tai kananmunakastike lisäämällä kastikkeeseen kovaksi keitettyä, silputtua kananmunaa. Paksun gratinointikastikkeen saat, kun lisäät hieman voin ja jauhojen määrää ja sekoitat valmiiseen kastikkeeseen juustoraastetta ja yrttejä.
Ravintosisältö
189
Energiaa kcal
793
Energiaa kj
11,3 g
Rasvaa
7,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
15,5 g
Hiilihydraatteja
7,8 g
Sokereita
0,5 g
Kuituja
6,0 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
189
Energiaa kcal
793
Energiaa kj
11,3 g
Rasvaa
7,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
15,5 g
Hiilihydraatteja
7,8 g
Sokereita
0,5 g
Kuituja
6,0 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 kpl laakerinlehteä, 2 kpl neilikkaa, 0.5 tl suolaa, ripaus jauhettua muskottipähkinää.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























