Valkokastike eli béchamel | Kastikkeet | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Valkokastike eli béchamel
Play

Valkokastike eli béchamel

timer-icon15 min
Fork and knife
4 Annosta
Fork and knife
4 Annosta
Vaalea maitokastike valmistetaan voista, vehnäjauhoista ja lämmitetystä maidosta. Aitoon ranskalaiseen béchameliin maito kiehautetaan ensin sipulin ja mausteiden kanssa.

Ainekset

1 kpl
sipuli
2 kpl
laakerinlehteä
2 kpl
neilikkaa
6 dl
maitoa
3 rkl
voita
4 rkl
vehnäjauhoja
1/2 tl
suolaa
ripaus jauhettua muskottipähkinää

Reseptin ainekset S-ryhmän kaupoista

Valmistus

1

Kuori sipuli ja leikkaa se neljään osaan. Laita sipulipalat, laakerinlehdet, neilikat ja maito kattilaan. Keitä 2 minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä, peitä kannella ja anna maustua 10 minuuttia. Siivilöi mausteet pois maidosta.

2 kpl
laakerinlehteä
1 kpl
sipuli
2 kpl
neilikkaa
6 dl
maitoa
2

Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita 1–2 minuuttia, kunnes suurus on tasainen, jauhot hieman kiehahtavat ja seos vaalenee. Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää lämmin maito ohuena nauhana suurukseen koko ajan voimakkaasti kattilan pohjaa myöten vispaten.

3 rkl
voita
4 rkl
vehnäjauhoja
6 dl
maitoa
3

Kuumenna kastike sekoitellen kiehuvaksi ja anna sen poreilla ja saostua 5–8 minuuttia.

4

Mausta kastike suolalla ja muskottipähkinällä. Jos kastike joutuu odottamaan, estä kuortuminen peittämällä kastike kelmulla tai voidellulla voipaperilla. Voit myös sivellä kastikkeen pinnan kevyesti voilla.

1/2 tl
suolaa
ripaus jauhettua muskottipähkinää

Vinkki: Tee valkokastikkeesta pinaattikastike lisäämällä siihen pakastepinaattia tai kananmunakastike lisäämällä kastikkeeseen kovaksi keitettyä, silputtua kananmunaa. Paksun gratinointikastikkeen saat, kun lisäät hieman voin ja jauhojen määrää ja sekoitat valmiiseen kastikkeeseen juustoraastetta ja yrttejä.

Resepti:
Anu Brask
Kuvat:
Anu Brask
Julkaistu: 4.11.2018
Muokattu: 31.8.2020

Ravintosisältö

Ravintosisältö

Huom! Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Yksi annos

Koko resepti

782

187

11,3 g

7,3 g

15,0 g

7,5 g

0,5 g

5,8 g

0,3 g

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

2 kpl laakerinlehteä,

2 kpl neilikkaa,

0,5 tl suolaa,

ripaus jauhettua muskottipähkinää.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli