Vaniljainen patapulla
Useita tunteja (josta 15 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Kuohkean patapullan idea on sama kuin suositussa no knead -pataleivässä: käytä vain vähän hiivaa, unohda vaivaaminen ja kohota taikinaa yön yli.
| 9 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 dl | sokeria |
| 1 rkl | kardemummaa |
| 1 tl | suolaa |
| 1 tl | kuivahiivaa |
| 5 dl | maitoa |
| 50 g | margariinia tai voita |
| Täyte | |
|---|---|
| 1 dl | sokeria |
| 3 tl | vaniljasokeria |
| 100 g | margariinia tai voita |
| Koristelu | |
| 60 g | (1 dl) tomusokeria |
| 2 tl | sitruunamehua |
| nonparelleja | |
- 1.
Mittaa kuivat aineet isoon kulhoon. Lisää kylmä maito ja sulatettu rasva. Sekoita taikinaa vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Peitä kulho löyhästi kelmulla ja pyyheliinalla. Anna kohota vedottomassa paikassa huoneenlämmössä noin 8 tuntia.
- 2.
Kumoa taikina jauhotetulle leivinpaperille. Taputtele se jauhotetuin käsin levyksi. Ripottele noin 2 rkl sokeria ja 1 tl vaniljasokeria taikinalevylle. Leikkaa kylmä rasva lastuiksi ja levitä 1/3 rasvasta sokerin päälle. Käännä taikinan reunat täytteen päälle ja toista rasvan ja sokerin lisääminen kaksi kertaa. Käytä taittelussa tarvittaessa apuna vähän jauhoja. Peitä pulla liinalla ja anna kohota 2 tuntia.
- 3.
Laita noin 3 litran vetoinen tyhjä pata kansineen uuniin ja kuumenna uuni 200-asteiseksi.
- 4.
Ota pata uunista ja siirrä kohonnut pulla leivinpapereineen varovasti kuumaan pataan. Pane kansi päälle. Kypsennä pullaa uunin keskitasolla 35 minuuttia. Poista kansi ja jatka kypsennystä vielä noin 15 minuuttia. Siirrä pulla ritilälle jäähtymään.
- 5.
Sekoita kuorrutus tomusokerista ja sitruunamehusta. Valuta kuorrute pullalle ja ripottele nonparelleja pinnalle.
Vaniljainen patapulla
arvosana1/5
Useita tunteja (josta 15 min aktiivista)
Kuohkean patapullan idea on sama kuin suositussa no knead -pataleivässä: käytä vain vähän hiivaa, unohda vaivaaminen ja kohota taikinaa yön yli.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 9 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 dl | sokeria |
| 1 rkl | kardemummaa |
| 1 tl | suolaa |
| 1 tl | kuivahiivaa |
| 5 dl | maitoa |
| 50 g | margariinia tai voita |
Täyte | |
| 1 dl | sokeria |
| 3 tl | vaniljasokeria |
| 100 g | margariinia tai voita |
Koristelu | |
| 60 g | (1 dl) tomusokeria |
| 2 tl | sitruunamehua |
| nonparelleja | |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Mittaa kuivat aineet isoon kulhoon. Lisää kylmä maito ja sulatettu rasva. Sekoita taikinaa vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Peitä kulho löyhästi kelmulla ja pyyheliinalla. Anna kohota vedottomassa paikassa huoneenlämmössä noin 8 tuntia.
Määrä Ainesosa 9 dl vehnäjauhoja 1/2 dl sokeria 1 rkl kardemummaa 1 tl suolaa 1 tl kuivahiivaa 5 dl maitoa 50 g margariinia tai voita - 2
Kumoa taikina jauhotetulle leivinpaperille. Taputtele se jauhotetuin käsin levyksi. Ripottele noin 2 rkl sokeria ja 1 tl vaniljasokeria taikinalevylle. Leikkaa kylmä rasva lastuiksi ja levitä 1/3 rasvasta sokerin päälle. Käännä taikinan reunat täytteen päälle ja toista rasvan ja sokerin lisääminen kaksi kertaa. Käytä taittelussa tarvittaessa apuna vähän jauhoja. Peitä pulla liinalla ja anna kohota 2 tuntia.
Määrä Ainesosa 1 dl sokeria 3 tl vaniljasokeria 100 g margariinia tai voita - 3
Laita noin 3 litran vetoinen tyhjä pata kansineen uuniin ja kuumenna uuni 200-asteiseksi.
- 4
Ota pata uunista ja siirrä kohonnut pulla leivinpapereineen varovasti kuumaan pataan. Pane kansi päälle. Kypsennä pullaa uunin keskitasolla 35 minuuttia. Poista kansi ja jatka kypsennystä vielä noin 15 minuuttia. Siirrä pulla ritilälle jäähtymään.
- 5
Sekoita kuorrutus tomusokerista ja sitruunamehusta. Valuta kuorrute pullalle ja ripottele nonparelleja pinnalle.
Määrä Ainesosa 60 g (1 dl) tomusokeria 2 tl sitruunamehua nonparelleja
Ravintosisältö
356
Energiaa kcal
1489
Energiaa kj
11,5 g
Rasvaa
4,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
54,7 g
Hiilihydraatteja
19,2 g
Sokereita
1,7 g
Kuituja
6,9 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
356
Energiaa kcal
1489
Energiaa kj
11,5 g
Rasvaa
4,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
54,7 g
Hiilihydraatteja
19,2 g
Sokereita
1,7 g
Kuituja
6,9 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 rkl kardemummaa, 1 tl kuivahiivaa, nonparelleja.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























