Vaniljainen patapulla

arvosana1/5

(1)arvio
12 Palaa

Useita tunteja (josta 15 min aktiivista)

Kuohkean patapullan idea on sama kuin suositussa no knead -pataleivässä: käytä vain vähän hiivaa, unohda vaivaaminen ja kohota taikinaa yön yli.

Ainekset

MääräAinesosa
9 dlvehnäjauhoja
1/2 dlsokeria
1 rklkardemummaa
1 tlsuolaa
1 tlkuivahiivaa
5 dlmaitoa
50 gmargariinia tai voita

Täyte

1 dlsokeria
3 tlvaniljasokeria
100 gmargariinia tai voita

Koristelu

60 g(1 dl) tomusokeria
2 tlsitruunamehua
nonparelleja

Valmistus (Uuni 200°C)

  1. 1

    Mittaa kuivat aineet isoon kulhoon. Lisää kylmä maito ja sulatettu rasva. Sekoita taikinaa vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Peitä kulho löyhästi kelmulla ja pyyheliinalla. Anna kohota vedottomassa paikassa huoneenlämmössä noin 8 tuntia.

    MääräAinesosa
    9 dlvehnäjauhoja
    1/2 dlsokeria
    1 rklkardemummaa
    1 tlsuolaa
    1 tlkuivahiivaa
    5 dlmaitoa
    50 gmargariinia tai voita
  2. 2

    Kumoa taikina jauhotetulle leivinpaperille. Taputtele se jauhotetuin käsin levyksi. Ripottele noin 2 rkl sokeria ja 1 tl vaniljasokeria taikinalevylle. Leikkaa kylmä rasva lastuiksi ja levitä 1/3 rasvasta sokerin päälle. Käännä taikinan reunat täytteen päälle ja toista rasvan ja sokerin lisääminen kaksi kertaa. Käytä taittelussa tarvittaessa apuna vähän jauhoja. Peitä pulla liinalla ja anna kohota 2 tuntia.

    MääräAinesosa
    1 dlsokeria
    3 tlvaniljasokeria
    100 gmargariinia tai voita
  3. 3

    Laita noin 3 litran vetoinen tyhjä pata kansineen uuniin ja kuumenna uuni 200-asteiseksi.

  4. 4

    Ota pata uunista ja siirrä kohonnut pulla leivinpapereineen varovasti kuumaan pataan. Pane kansi päälle. Kypsennä pullaa uunin keskitasolla 35 minuuttia. Poista kansi ja jatka kypsennystä vielä noin 15 minuuttia. Siirrä pulla ritilälle jäähtymään.

  5. 5

    Sekoita kuorrutus tomusokerista ja sitruunamehusta. Valuta kuorrute pullalle ja ripottele nonparelleja pinnalle.

    MääräAinesosa
    60 g(1 dl) tomusokeria
    2 tlsitruunamehua
    nonparelleja

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 rkl kardemummaa, 1 tl kuivahiivaa, nonparelleja.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Taina Salovaara
Kuvausjärjestelyt:
Henna Siponen
Kuvat:
Panu Pälviä
10.2.2019
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä