Vaniljakiisseli ja appelsiinisalsa
30 min (josta 15 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Lempeä vaniljakiisseli ja pirteä appelsiinisalsa muodostavat herkullisen makuparin. Maidoton ja vegaaninen kiisseli onnistuu kaurajuomasta.
| 5 dl | kevytmaitoa tai kaurajuomaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 2 rkl | perunajauhoa |
| 2 rkl | sokeria |
| 2 tl | vaniljasokeria |
| Appelsiinisalsa | |
|---|---|
| 2 kpl | appelsiinia (puoliveriappelsiinia tai veriappelsiinia) |
| 1/4 | ruukkua minttua |
| ripaus kardemummaa tai inkivääriä | |
- 1.
Mittaa pinnoitettuun kattilaan maito, muna ja jauhot. Sekoita kierrevatkaimella tasaiseksi.
- 2.
Kuumenna koko ajan sekoittaen. Kun kiisseli pulpahtaa, siirrä kattila pois levyltä. Lisää sokerit. Pane kattila jäähtymään tiskialtaaseen kylmään veteen.
- 3.
Kuori appelsiinit terävällä veitsellä ja irrota lohkot kalvoja pitkin. Paloittele appelsiinilohkot. Hienonna mintunlehdet (3 rkl). Yhdistä appelsiinit, leikkuulaudalle valunut mehu ja minttu. Mausta salsa ripauksella inkivääriä tai kardemummaa.
- 4.
Jaa jäähtynyt vaniljakiisseli kulhoihin tai laseihin. Annostele päälle appelsiinisalsaa. Tarjoa heti tai säilytä viileässä tarjoiluhetkeen saakka.
Vaniljakiisseli ja appelsiinisalsa
arvosana5/5
30 min (josta 15 min aktiivista)
Lempeä vaniljakiisseli ja pirteä appelsiinisalsa muodostavat herkullisen makuparin. Maidoton ja vegaaninen kiisseli onnistuu kaurajuomasta.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 5 dl | kevytmaitoa tai kaurajuomaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 2 rkl | perunajauhoa |
| 2 rkl | sokeria |
| 2 tl | vaniljasokeria |
Appelsiinisalsa | |
| 2 kpl | appelsiinia (puoliveriappelsiinia tai veriappelsiinia) |
| 1/4 | ruukkua minttua |
| ripaus kardemummaa tai inkivääriä | |
Valmistus
- 1
Mittaa pinnoitettuun kattilaan maito, muna ja jauhot. Sekoita kierrevatkaimella tasaiseksi.
Määrä Ainesosa 5 dl kevytmaitoa tai kaurajuomaa 1 kpl kananmuna 2 rkl perunajauhoa - 2
Kuumenna koko ajan sekoittaen. Kun kiisseli pulpahtaa, siirrä kattila pois levyltä. Lisää sokerit. Pane kattila jäähtymään tiskialtaaseen kylmään veteen.
Määrä Ainesosa 2 rkl sokeria 2 tl vaniljasokeria - 3
Kuori appelsiinit terävällä veitsellä ja irrota lohkot kalvoja pitkin. Paloittele appelsiinilohkot. Hienonna mintunlehdet (3 rkl). Yhdistä appelsiinit, leikkuulaudalle valunut mehu ja minttu. Mausta salsa ripauksella inkivääriä tai kardemummaa.
Määrä Ainesosa 2 kpl appelsiinia (puoliveriappelsiinia tai veriappelsiinia) 1/4 ruukkua minttua ripaus kardemummaa tai inkivääriä - 4
Jaa jäähtynyt vaniljakiisseli kulhoihin tai laseihin. Annostele päälle appelsiinisalsaa. Tarjoa heti tai säilytä viileässä tarjoiluhetkeen saakka.
Vinkki: Vegaanisen vaniljakiisselin saat jättämällä kanamunan pois ja käyttämällä 3 ruokalusikkaa perunajauhoja.
Vinkki: Voit myös käyttää vaniljatankoa vaniljasokerin sijaan. Käytä tällöin 3 ruokalusikallista sokeria. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja raaputa lusikan kärjellä siemenet tangon sisältä kattilaan muiden ainesten joukkoon. Laita myös halkaistu vaniljatanko kattilaan.
Ravintosisältö
196
Energiaa kcal
819
Energiaa kj
5,8 g
Rasvaa
2,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
25,0 g
Hiilihydraatteja
21,0 g
Sokereita
1,8 g
Kuituja
9,3 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
196
Energiaa kcal
819
Energiaa kj
5,8 g
Rasvaa
2,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
25,0 g
Hiilihydraatteja
21,0 g
Sokereita
1,8 g
Kuituja
9,3 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: ruukkua minttua, ripaus kardemummaa tai inkivääriä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























