Jos epäilet lapsen olevan lihava, tarkista viimeaikaiset painon muutokset. Yli 10 prosentin lisäys suhteellisessa painossa vuodessa tai viiden prosentin lisäys alle vuodessa antavat aiheen tarkempaan selvittelyyn. Painon arviointi ja hoito vaativat tietoa, jota kannattaa kysyä lastenneuvolasta ja ravitsemuksen asiantuntijoilta.
Kasvuikä on painonhallinnan kannalta edullinen vaihe: pienetkin muutokset ruoka- ja liikuntatottumuksissa auttavat hoikistumaan, kun nopea pituuskasvu muuttaa paino-pituussuhdetta.
Oleellista on, että muutokset tehdään yksilöllisesti, koko perhe sitoutuu niihin ja muutoksissa edetään pienin askelin, jotta ne voidaan omaksua pysyviksi tavoiksi. Lapsi oppii asenteen ruokaan ja ateriointitavat kodin mallista.
Keinoja lapsen painonhallintaan
1. Säännöllinen ateriointi
Muuta ateriarytmi säännölliseksi: syökää yhdessä päivällinen ja iltapala. Säännöllisillä aterioilla ruokamäärät on helppo pitää kohtuullisina. Tee arkiaterioista juhlahetkiä, jolloin keskitytään vain syömiseen, ja suunnittele ateriat lautasmallia apuna käyttäen.
2. Huolellinen ruokailu
Ruoka-annoksia voi kohtuullistaa vaihtamalla lautanen aikaisempaa pienemmäksi. Aloita ruokailu lasillisella vettä ja kasviksilla. Opetelkaa syömään hitaasti ja huolellisesti pureskellen.
3. Vähemmän makean napostelua
Sovi säännöistä, kuten karkkien, keksien, juomien, jäätelön ja perunalastujen sekä muun naposteltavan syönnin rajoittamisesta. Tarjoa lapselle niiden sijasta marjoja, hedelmiä ja kasviksia. Vähennä myös ruokaärsykkeitä eli älä osta kotiin turhaa ruokaa ja vältä tilanteita, joissa ruokahoukutuksia on tarjolla.
4. Terveellinen lautasmalli
Lautasmallin mukaan puolet lautasesta täytetään kasviksilla, yksi neljäsosa perunalla, pastalla tai riisillä ja neljäsosa kalalla, lihalla tai kanalla. Ateriaa täydennetään vähärasvaisella tai rasvattomalla maitojuomalla, leivällä ja kasvimargariinilla.
5. Vähemmän rasvaa
Vähennä rasvan ja rasvaisten ruoka-aineiden syöntiä. Valmista ruoka enimmäkseen rasvattomasti keittämällä, mikrossa ja uunissa. Suosi kasviksia ja valitse rasvattomia tai vähärasvaisia maitovalmisteita. Rasvaisten kastikkeiden, makkaroiden ja juustojen sijaan kannattaa käyttää kokolihaleikkeleitä sekä vähärasvaisia juustoja.
6. Päivittäinen liikunta
Kaikenlainen liikunta kuluttaa energiaa. Lisää lapsen päivittäistä liikuntaa esimerkiksi keksimällä koko perheelle yhteinen liikuntaharrastus.