Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Fileetä, koipireisiä vai leikettä - mitä broileria ostaisin?

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 15.3.2016
|
Muokattu: 1.4.2022
Valitse broileripaloista omaan kokkaukseesi sopivat. Tutustu kanan eri osiin ja niiden käyttövinkkeihin!

Broilerin liha on kevyttä ja vähärasvaista. Kananpojan eri osista valmistuvat monenlaiset ruoat, useimmat nopeasti. Kanan liha ja jauheliha tulee aina kypsentää täysin kypsäksi. Sisälämpötilan on oltava 73–75 astetta. Kypsyyden voi tarkistaa pistämällä tikulla lihan paksuimpaan osaan. Kun valuva neste on kirkasta, liha on kypsää.

Käsittele oikein

Säilytä ja käsittele broilerinliha erillään muista elintarvikkeista. Älä valmista muita kuumentamattomia ruokia samoilla välineillä, joilla olet käsitellyt raakaa broileria. Pese kädet, työvälineet ja -lauta heti käsittelyn jälkeen.

1\. Rintaleike

Rintaleike on leikattu broilerin rintaosasta niin, että siinä ovat mukana rintalasta ja nahka, jotka säilyttävät lihan maukkauden ja mehukkuuden. Rapean pinnan saat paistamalla rintaleikkeet ensin pannulla. Hauduta kypsiksi pannulla tai uunissa.

2\. Koipireisi

Koipireisi on luullinen jalkaosa. Koipi- ja reisipaloja myydään myös erikseen. Ne valmistuvat mehevimmiksi uunissa pitkään kypsennettyinä, mutta niitä voi myös grillata tai hauduttaa pataruoissa. Koipireisi sopii myös nyhtöbroilerin valmistukseen. Luuttomasta koipireidestä valmistetaan broilerin jauhelihaa.

3\. Paistileike

Paistileike leikataan broilerin reisiosasta. Koska paistileikkeissä on rasvaa, niistä saa mehevää ja maukasta ruokaa. Ne sopivat hyvin uunissa haudutettaviin ruokiin. Paistiliha valmistuu myös pannulla ja grillissä. Kypsennysaika on pidempi kuin leikkeillä.

4\. Siivet

Siivet ovat paloja, joista saadaan litteä keskiosa tai olkanivelosa eli nuijasiipi. Ne valmistuvat uunissa tai grillissä mainioksi naposteluruoaksi.

5\. Luuton ja nahaton rintafilee

Luuton ja nahaton rintafilee on broilerin vähärasvaisin osa. Teollisuus valmistaa siitä erilaisia leikkeitä, jotka soveltuvat monipuoliseen ruoanvalmistukseen ja ne kypsyvät uunissa, grillissä ja pannulla. Broilerin rintafileestä sekä luuttomasta koipireidestä valmistetaan keittoihin, kastikkeisiin ja vokkiruokiin sopivia broilerin suikaleita.

6\. Sisäfilee

Sisäfilee on broilerin murein osa. Se kypsyy nopeasti ja sopii salaatteihin ja kastikkeisiin. Sisäfileestä valmistetaan myös nuijimalla ohuita fileepihvejä.