Jesse, millainen on tyypillinen työpäiväsi kalakaupassa?
Päivän kulku riippuu työvuorosta. Usein rakennan kalatiskiä mahdollisimman houkuttelevan näköiseksi. Lisään ja järjestelen kaloja, äyriäisiä ja simpukoita.
Fileeraan kaloja, ja jonkin verran siivutan graavikalaa. Jos asiakas haluaa pyöreän eli kokonaisen kalan, käsittelen sen tarvittaessa hänelle valmiiksi.
Tiedän paljon kaloista ja niiden valmistamisesta. Asiakkailla on joskus aika kinkkisiä kysymyksiä, joihin pyrin vastaamaan parhaani mukaan.
Oletko intohimoinen ruuanlaittaja?
Koska olen kokki, osaan toki laittaa ruokaa. Mutta jos on mahdollista syödä jonkun muun laittamaa ruokaa tai käydä ulkona syömässä, valitsen sen.
Minulla ei ole vakioravintoloita, vaan tykkään käydä uusissa ja erilaisissa paikoissa. Mieluiten menen aina sellaiseen, jossa en ole käynyt aikaisemmin.
Entäs osterit ja osteribaari?
Perjantaisin ja lauantaisin olen usein Herkun Bistrossa avaamassa ostereita. Se on kivaa puuhaa, ja samalla saan auttaa kiireisiä kokkeja.
Osterin avaaminen on aina tekniikkalaji, ei voimalaji. Osterin saranasta lähtee selkeä linja, josta näkyy pohjan ja kannen väli. Se on kohta, josta osteri aukeaa. Jos kyseessä on viljelty Gigas, avaan sen yleensä sivulta. Villin Belon-osterin, jolla on paksumpi kuori, avaamiskohta vaihtelee. Tekniikan oppii harjoittelemalla.
Mitä suosittelet juomaksi osterien kanssa?
Jokaisen kasvattamon ostereilla on oma makunsa. Oikeastaan se määrittää parhaan juoman. Toisaalta nämä ovat myös makuasioita. Valkoviineistä raikas Chablis sopii hyvin ostereille. Niiden seuraksi kannattaa kokeilla myös Bloody Mary -drinkkiä. Irlannissa, jossa osterit ovat baariruokaa, niiden kanssa juodaan olutta, Guinnesia.