Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hassu kysymys: Mitä tapahtui käyrille kurkuille?

Teksti:
Petra Sneck
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.11.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
EU:n kauppanormi ei ole koskaan kieltänyt käyrien kurkkujen myymistä, vaikka kaupunkihuhun mukaan näin on aikoinaan ollut. Kurkut on kuitenkin pitänyt luokitella oikein.

"EU:n alkuajoista juontava väärinkäsitys käyristä kurkuista ponnahtaa edelleenkin aika ajoin esiin, vaikka EU:n erityisnormi kurkulle on haudattu jo vuosia sitten. EU:n kauppanormi ei koskaan kieltänyt käyrien kurkkujen myymistä. Tuotteet on vain pitänyt luokitella oikein", vastaa ylitarkastaja Niina Kauhajärvi maa- ja metsätalousministeriöstä.

"Kurkun kauppanormissa oli kolme laatu-luokkaa: ekstra, I ja II. Ekstra- ja ykkösluokan kurkkujen tuli olla varsin suoria, mutta käyrät kurkut piti varustaa maininnalla 'kakkosluokkaa'. 40 senttimetriä pitkässä kurkussa sai olla 'käyryyttä' kahdeksan senttimetriä."

Kauppanormit ovat kuin ostajan ja myyjän yhteinen kieli. Kun tilataan tonni ykkösluokan omenoita tai toinen tonni tomaatteja, normin ansiosta kumpikin osapuoli tietää, millaisesta tuotteesta on kyse.

"Kauppa on suosinut suoria kurkkuja siksi, että ne on tehokkaampi pakata. Lisäksi kuluttajat ostavat mieluummin suoran kuin käyrän kurkun", Kauhajärvi sanoo.

Lisää aiheesta