Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hyönteisruoka tulee! 5 syytä, joiden vuoksi sinunkin kannattaa syödä hyönteisiä

Teksti:
Sanna Vaitjoki
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 20.11.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Hyönteistuotteet tulevat kauppoihin lähiaikoina. Hyönteiskokki Topi Kairenius kertoo, miksi hyönteisiä tulisi syödä.

Lakimuutos tuo hyönteisruoan kauppoihin vielä tämän vuoden puolella. Hyönteistuotteita saa siis lähitulevaisuudessa kauppojen hyllyiltä. Hyönteiskokki ja pienpanimoyrittäjä Topi Kairenius sanoo hyönteisten olevan monipuolinen ja helppo raaka-aine.

"Esimerkiksi hyönteisjauhe on aika neutraalin makuinen. Sitä voi helposti lisätä vaikkapa lihapulliin, suklaapatukoihin tai sosekeittoihin. Pieni määrä riittää, koska jauhe on todella ravintopitoista."

Kairenius on tehnyt hyönteisravintoa tunnetuksi vuodesta 2012 alkaen sekä luennoimalla että järjestämällä tapahtumia Suomessa ja ulkomailla.

Kairenius listaa viisi syytä, miksi hyönteisiä kannattaa syödä

  1. Ne maistuvat hyvältä. Hyönteiset ovat monipuolinen raaka-aine. Aromaattisilla hyönteisillä saa ruokaan makuja, joita ei voi verrata muuhun. Esimerkiksi villisirkan ja kekomuurahaisen ominaismaut tuovat uusia elämyksiä syömiseen.
  2. Se on erinomainen proteiininlähde. Hyönteisissä on proteiinia melkein saman verran kuin porsaan ja siipikarjan lihassa.  Tuoreessa hyönteisessä on noin 20–30 grammaa proteiinia sataa grammaa kohden. Hyönteisjauheessa proteiinipitoisuus voi jopa kolminkertaistua tuoreeseen hyönteiseen verrattuna
  3. Se rikastuttaa ruokavaliota. Hyönteiset täydentävät kasvispohjaista ruokavaliota. Ennen salitreeniä voi rahkapurkin sijaan nauttia hyönteisjauheesta tehdyn sirkkapirtelön. Hyönteisravinnon avulla ruokakulttuuri monipuolistuu.
  4. Se on eettistä ja ekologista. Hyönteisten kasvattaminen ei vaadi isoja tiloja, joita pitäisi lämmittää ympäri vuoden. Navettoihin verrattuna hyönteisfarmit ovat siis energiatehokkaita. Suomessa ruoaksi kasvatettavat kotisirkat ja jauhopukkikuoriaiset viihtyvät luonnossakin sumpussa ahtaissa ja pimeissä paikoissa, toisin kuin muut eläimet.
  5. Se torjuu ilmastonmuutosta. Hyönteisten hiili- ja vesijalanjälki on pienempi kuin perinteisten tuotantoeläinten ja jopa viljelykasvien, kuten soijan.

Lisää aiheesta