Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Italialainen kermapulla haastaa laskiaispullan – joko maistoit maritozzi-pullia?

Teksti:
Outi Vartiainen
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 4.1.2024
|
Muokattu: 4.1.2024
Italialaiset maritozzit ovat nousseet suosioon myös maailmalla, ja niitä on näkynyt konditorioissa ja leipomoissa myös Suomessa. Mutta mitä maritozzit oikeastaan ovat ja miksi niitä kannattaa kokeilla erityisesti laskiaisen aikaan?

Mikä maritozzi on?

Maritozzi on italialainen makea, kermalla täytetty pullamainen leivonnainen, joka muistuttaa hieman suomalaista laskiaispullaa. Italialaista leivonnaista kannattaakin kokeilla uutena vaihtoehtona perinteiselle laskiaispullalle, sillä maritozzit valmistuvat yhtä helposti.

Maritozzi-pullan historia juontaa juurensa antiikin Roomaan, jossa naiset leipoivat pullia evääksi raskasta työtä tekeville miehilleen. Tuohon aikaan pullat tarjottiin ilman kermatäytettä, ja ne sisälsivät muun muassa kuivattuja hedelmiä ja oliiviöljyä.

Vuosien kuluessa maritozzien raaka-aineet muuttuivat ja myös niihin liittyvät perinteet muovautuivat uusiksi. Nimensä nykyinen makea leivonnainen on saanut italian kielen sanasta marito eli aviomies. Perinteenä oli, että aviomiehet toivat pullia tuleville puolisoilleen maaliskuun ensimmäisenä perjantaina, antiikin aikojen takaisena rakastavaisten juhlapäivänä. Pulliin oli saatettu piilottaa myös kihlasormuksia, joten syöjän piti olla tarkkaan pullaa puraistessaan.

Miten maritozzit valmistetaan?

Maritozzien ohjeita on monenlaisia, mutta kaikkia niitä yhdistää pulla- tai briossimainen hiivataikina ja kermatäyte. Perinteisestä suomalaisesta pullataikinasta poiketen taikinan maustamiseen käytetään raastettua appelsiinin tai sitruunan kuorta. Joskus leivonnaisten teko aloitetaan esitaikinan eli raskin valmistuksesta – nopeampi versio syntyy ilman esitaikinaa. Perinteisen pullan tapaan maritozzien herkullinen rakenne on pehmeän taikinan, huolellisen vaivauksen ja kohotuksen lopputulos. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikina huolellisesti ja muotoile pikkupulliksi. Malta kohottaa myös pullat hyvin ennen paistoa.

Annan maritozzien jäähtyä täysin ennen täyttämistä, muuten täyte sulaa lämpimän pullan sisällä. Maritozzeissa täyte lisätään pullan keskelle niin, että täyte näkyy pullan päällä kauniina raitana. Pullaan tehdään viilto pitkittäin lähes pullan pohjaan saakka ja täyte lusikoidaan viillon sisään. Perinteisesti täytteenä käytetään vaahdotettua kermaa, joka voidaan maustaa ripauksella sokeria ja vaniljaa. Kermavaahdon joukkoon sopii myös mascarpone- tai tuorejuusto, joka jämäköittää täytettä.

Viimeisen silauksen maritozzit saavat koristeluista. Lisää pullien päälle tuoreita vadelmia tai dippaa täytetyt pullat pistaasi- tai suklaarouheessa. Siivilöi vielä halutessasi päälle tomusokeria.

Miltä maritozzit maistuvat?

Maritozzien rakenne muistuttaa paljon kotoisaa laskiaispullaa, mutta maussa on myös yllätyksellisyyttä. Taikinaan lisätty sitruksen kuori tuo pullaan raikkautta ja mascarpone taittaa kermaisen täytteen makeutta. Kokonaisuus ei siis ole lainkaan liian makea. Maritozzin makumaailmaa on myös helppo muuttaa erilaisilla koristeluilla ja makeutta voi säätää lisäämällä tai vähentämällä täytteen sokerin määrää.

Tiesitkö tätä?

  • Maritozzi-pullille on niiden kotimaassa Italiassa oma juhlapäivänsä, joulukuun ensimmäinen lauantai.
  • Italiassa maritozzeja voi löytää kahviloista ja konditorioista myös suolaisina versioina.

Lisää ideoita laskiaisherkkuihin